Moores lov er i vanskeligheder: Nanochip forsinket hos Intel

Intel har annonceret, at det vil tage længere end forventet at udvikle selskabets nye 10-nanometer processor.

Intels direktør Brian Krzanich forklarede onsdag, at selskabet vil producere sin første 10-nanometer processor i den sidste halvdel af 2017. De har ikke tidligere annonceret en udgivelsesdato, men mange havde forventet, at den ville ankomme allerede næste år.
Det skriver Computerworld.

Intel halter dermed bagefter i forhold til Gordon Moores forudsigelse om, at antallet af transistorer i en chip vil blive fordoblet hvert andet år siden 1975. Tempoet var allerede lidt langsommere, da Intel var to og et halvt år om at gå fra 22 nm til det nuværende 14 nm chip. Nu vil der gå op til tre år, før næste skridt er taget.

Læs også: Moores Lov fylder 50 år: Hvor længe kan den holde?

For at kompensere for forsinkelsen vil Intel udgive en chip i slutningen af 2015, som er en forbedring af 14 nm processoren.

Nanometer-målet for Intels processorer refererer til tykkelsen på transistorers gatelængde i chippen. 10 nanometer er 35.000 gange tyndere end det menneskelige hår.

Hos IBM lever Moores lov i bedste velgående. De er på trapperne med en 7 nm processor, imens at AMD og Nvidia stadig producerer 28 nm processorer.

Intel fortalte ikke meget om, hvorfor dets udvikling er blevet forsinket, men Krzanich udtalte, at det stadig er litografien der giver vanskeligheder, jo mindre transistorerne er. Litografi handler om at placere transistorerne i mønstre på chippen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kirk

Og indhold af IT-analfabet..

Moores lov siger intet om at alle firmaer hver skal leve op til loven men at den generelle tendens er en fordobling af transistorer pr areal. IBM sørger derfor for at tendensen fortsætter.

Btw.. Er 34nm mindre 'nano' end 10nm?

 • 5
 • 1
#5 Martin Kirk
 • 0
 • 0
#6 Malthe Høj-Sunesen

Udfordringen ved Moores lov er ikke at lave små transistorer i sig selv, men at udvikle fabrikationsteknologien, og her er Intel mig bekendt stadigvæk (klart) førende.

Det er måske udfordringen, men er vi enige om at Moore's lov intet siger om fabrikation, men kun om antal transistorer i en IC?

Ifølge den engelske Wikipedia: ""Moore's law" is the observation that, over the history of computing hardware, the number of transistors in a dense integrated circuit has doubled approximately every two years."

Ifølge den danske Wikipedia: "Moores lov siger, at antallet af transistorer eller komponenter, alt efter fortolkning, i et integreret kredsløb vil fordobles hver 18 md."

Mig bekendt har IBM præsenteret en transistortæthed som holder Moore's lov i hævd.

 • 0
 • 0
#7 Richard Tøpholm

Det er måske udfordringen, men er vi enige om at Moore's lov intet siger om fabrikation, men kun om antal transistorer i en IC? Nej. det er en forsimpling. Moores berømte artikel handler om udviklingen over tid af hvor mange diskrete halvledere man rentabelt kunne producere på en enkelt integreret kreds. Han vidste jo godt at der altid ville være laboratorier der kan producere noget ekstremt, men hans forudsigelse handler om hvad der vil være rentabelt, og derfor vil blive mainstream. At det med tiden ville det blive rentabelt at stoppe flere og flere transistorer på en kreds. Som årsag til denne udvikling nævnte han blandt andet, at transistorer blev mindre, og det er på det sidste den væsentligste driver. (Tidligere årsager var også at flere og flere typer af halvledere kunne integreres, og at kredse blev større) Men med mindre at IBMs og Samsungs 10nm eller 7nm kredse er i produktion og konkurrencedygtige med 14nm kredse, så bekræfter de ikke Moores lov.

 • 3
 • 0
#8 Jacob Christian Munch-Andersen

Hvis man køber en IBM-processor I dag kan man få en 22 nm POWER8. Det ville umiddelbart være ret overraskende hvis IBM sprang direkte til 7 nm. Ja, IBM har lavet nogle få 7 nm chips i laboratoriet, men de er stadig årevis fra at kunne markedsføre et produkt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere