Monopol-anklage: TDC tager mere for en gros-fiberleje, end privatkunderne skal betale

25. marts 2014 kl. 06:2912
Monopol-anklage: TDC tager mere for en gros-fiberleje, end privatkunderne skal betale
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Gigabit.dk vil gerne sælge internetforbindelse via det fibernetværk, som TDC har overtaget fra ComX. Men fiberlejen er højere, end hvad TDC selv tager for det færdige produkt hos kunderne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Beboerne i boligforeningen Grantoften kan se frem til konkurrence på internetadgang via de fiberkabler, som det nu hedengangne selskab ComX har lagt.

Men det bliver en ulige konkurrence, for det lille, nye fiberselskab Gigabit.dk skal betale TDC mere for at leje sig ind på fiberkablerne, end TDC selv opkræver hos slutkunderne. Skal Gigabit matche TDC’s priser, vil hver eneste kunde således koste Gigabit penge.

»Hvis vi skal betale flere hundrede kroner i fiberleje, og TDC selv sælger det for det halve, kan vi ikke konkurrere. Det siger sig selv. Så man siger på skrømt, at man åbner netværket for konkurrenter, men gør det reelt ikke,« siger Baldur Nordahl, direktør for Gigabit.dk.

Fiber-udfordrerne skal betale 201 kroner i fiberleje pr. linje, inklusive moms, for at få direkte adgang til kablerne, og dertil skal Gigabit så lægge alle de udgifter, firmaet selv har. Imens sælger TDC forbindelser til en lavere pris end den rå fiberleje, for eksempel en 10 megabit-forbindelse til 189 kroner, og har priser ned til 119 kroner for lavere hastigheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor vil Gigabit.dk kun forsøge at sælge firmaets dyreste produkt til beboerne, en forbindelse på 1.000 megabit/s både op og ned og til en højere pris end, hvad Gigabit ellers normalt kan tilbyde.

»Vi vil prøve at gå ind og konkurrere, men vi er begrænset til at gøre det på vores højeste hastighed,« siger Baldur Nordahl.

TDC overtog ComX-netværket den 1. december 2013, og Version2 skrev i den forbindelse om, hvordan reglerne, som giver konkurrenter adgang til TDC’s infrastruktur, også ville gælde for ComX-fiberen med det samme.

Men det hjælper ikke meget, hvis TDC sætter prisen for fiberleje urealistisk højt, mener iværksætterne hos Gigabit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har rent teknisk fået adgang. Men i praksis har vi ikke, når priserne er sat så højt,« siger Baldur Nordahl.

Konceptet med at lade konkurrenterne betale en høj pris kaldes en prisklemme, og der er faktisk også regler, der skal sikre TDC’s konkurrenter mod den slags. Problemet er bare, at de kun gælder TDC’s kobbernetværk, ikke fibernetværk. Reglerne, der forbyder prisklemmer, bliver nemlig først indført, hvis der opstår eksempler på urimelig konkurrence, og fordi Gigabit er det første firma, som beder om adgang til ComX-fiberen, er der ingen fortilfælde.

TDC: Ingen kommentarer

Hos TDC ønsker man ikke at give et interview om sagen, fordi telegiganten er ved at skrive et formelt svar til Erhvervsstyrelsen som svar på en klage fra Gigabit.dk.

TDC’s presseafdeling har i stedet sendt følgende skriftlige svar på Version2’s spørgsmål:

»Vi er ved at udarbejde et svar til Erhvervsstyrelsen, som har modtaget en klage fra Gigabit, og det er derfor lidt begrænset, hvad vi kan sige på nuværende tidspunkt, inden svaret er udarbejdet færdigt. Sagen er dog ikke så kompliceret. Prisen for adgang til TDC’s infrastruktur er fastsat af Erhvervsstyrelsen, og det er denne pris, som Gigabit ikke finder tilfredsstillende. Nogle udbydere af bredbånd ønsker, at prisen for adgang til TDC’s net skal være lavere, mens andre ønsker, den skal være højere. I den sidste ende fastsættes den dog som sagt af styrelsen,« skriver TDC til Version2.

Prisen, som Erhvervsstyrelsen fastsætter for at leje sig ind på TDC’s fiber, er dog en maksimumpris, og det står TDC frit for at sænke prisen til det reelle udgiftsniveau i stedet for at sætte Gigabit i en prisklemme. Det bekræfter TDC lidt kryptisk på et opfølgende spørgsmål.

TDC har vel mulighed for at sætte prisen lavere end Erhvervsstyrelsens pris uden at bryde nogle regler. Er det korrekt forstået?

»Isoleret set, ja, men der er også andre hensyn såsom de generelle konkurrenceregler,« svarer TDC’s presseafdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Version2 i november skrev om konsekvenserne af TDC’s opkøb af ComX, var Socialdemokraternes it-ordfører, Karin Gaardsted, ude med en advarsel til TDC. Der vil blive holdt øje med TDC og grebet ind politisk, hvis der opstår konkurrenceproblemer, lød beskeden dengang:

»I forhold til politiske værktøjer har vi jo forpligtiget TDC til at stille infrastrukturen til rådighed for konkurrenterne til en rimelig leje. Hvis TDC bliver lidt for kreative og forfalder til ’narrestreger’, som vi så, det var tilfældet med DONG-opkøbet, synes jeg, vi bliver nødt til at gribe bolden politisk. Men jeg både håber og tror, at TDC tager ansvaret på sig,« skrev it-ordføreren.

Baldur Nordahl og Gigabit.dk har tidligere haft problemer som lejer af TDC’s fiberkabler, for det tog næsten et år for TDC at give Gigabit.dk adgang til fiberen. Forklaringen fra TDC lød dengang, at Gigabit var første selskab, som krævede adgang til ’rå fiber’, altså med eget udstyr i TDC’s netværk, og det havde givet problemer, især i forhold til et it-system, TDC bruger til at holde styr på fibernettet med.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
26. marts 2014 kl. 09:12

@Baldur Norddahl: Dumt spørgsmål men er i begyndt at koble kunder på jeres netværk, og har I fået løst udfordringer som Version2 tidligere haromtalt?

Og hvad blev løsningen?

6
25. marts 2014 kl. 14:44

Der er ikke mere tilllid til TDCs evne til at regulere noget som helst. Politisk indgreb NU tak!

5
25. marts 2014 kl. 14:43

Så længe Gigabit har "fair-use" m.m,. så er produktet pænt uinteressant alligevel.

Og hvor smart er i det i øvrigt at satse på bolig områder som Grantoften, som er et social belastet området, hvor beboerne har meget andet at tænke på end fiber kabler og gigabit internet forbindelser.

Med mindre det er en tvangs udrulning af produktet?

Tror mere Gigabit ville have success med at holde sig til parcelhus områderne i Ballerup. (Traditionelt xDSL/TDC land)

4
25. marts 2014 kl. 13:40

Jeg har TDC fibernet (tidligere DONG) og jeg kan ikke få gigabit.dk fordi:

TDC må beklageligvis meddele, at vi ikke kan indgå i en yderligere dialog med dig omkring manglende registrering af adresse på whitelist.</p>
<p>Det skyldes, at du er slutbruger hos en af TDC’s engroskunder og at TDC altså ikke leverer direkte til dig, men via denne engroskunde. TDC anbefaler, at du retter henvendelse til en af TDC’s engroskunder med henblik på at få en afklaring af, hvilke produkter TDC kan levere til de forskellige engroskunder med henblik på at de kan forsyne dig. Engrosselskabet kan herefter rette henvendelse til TDC med henblik på en afklaring af problemstillingen.</p>
<p>TDC beklager, at TDC ikke i første omgang besvarede din mail af 1. februar 2014 med ovennævnte forklaring.

TDC prøver på alle mulige måder at undgå at leve op til lovgivningen. Og jeg kan ikke gøre noget.

MVH Michail

7
25. marts 2014 kl. 14:58

TDC prøver på alle mulige måder at undgå at leve op til lovgivningen. Og jeg kan ikke gøre noget.

Skyldes det i dette tilfælde ikke at fiberen er lagt ind med finansiering (og dermed eneleverance) fra en leverandør? Jeg har hørt om den slags konstellationer med Yousee.

Løsningen her er at komme ud af finansieringsforholdet... Men det betyder som oftest at du er sammen med andre i forening og I derfor samlet skal blive enige om selv at finansiere det der mangler...

Men alt andet lige, så burde der være tale om en begrænset periode, som engros leverandøren skulle kunne oplyse om...

9
25. marts 2014 kl. 20:55

Det er der ikke tale om her, så vidt jeg ved. Det er jo Dongs gamle fiber som vores haveforening fik lagt med samtidig med at vores luftledninger blev gravet med.

10
25. marts 2014 kl. 22:08

Der er cirka 10% af DONG netværket vi ikke har adgang til. Det skyldes uspecificeret tekniske årsager. Michail har dog vist mig billeder af hans installation og der synes ikke at være nogen åbenlys årsag til at hans skulle være anderledes end hvad vi ellers har set.

Jeg skal nok forsøge at komme til bunds i den sag, men det må vente indtil vi har udvidet til Amager.

3
25. marts 2014 kl. 10:59

»...men der er også andre hensyn såsom de generelle konkurrenceregler,«

Undgå generelle BULLSHIT regler - FYR TDC...

1
25. marts 2014 kl. 07:41

Vi trænger til en ændring i vores IT infrastruktur. Det skal deles op som BaneDanmark / DSB / Lokalbanen / etc.

Det her er jo bare svinsk og misbrug af monopol... Men det er jo ikke første gang TDC spænder ben for andre. Føj.