Mogens Nørgaard: Danske politikere er bange for digitalisering

14. november 2018 kl. 09:3010
Mogens Nørgaard: Danske politikere er bange for digitalisering
Illustration: Bigstock.
Med GDPR har borgerne fået magten og retten til egne data, men de vil også kræve, at data bliver brugt til noget, der kommer dem til gavn, mener Mogens Nørgaard.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Alt for mange politikere er ligeglade med digitalisering, mener Mogens Nørgaard, der er CEO for CIMA Technologies.

»Problemet er nok, at der sidder for mange gamle mennesker i Folketinget. De er bange for alt nyt og går mere op i tilskud til kørestole og høreapparater end digitalisering af frygt for ikke at blive genvalgt,« siger han til sitet samfundsdesign.

Mogens Nørgaard

Udmeldingen kommer til trods for, at FN for nylig i en benchmarking har udpeget Danmark som verdens førende nation, når det gælder digitalisering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FN lægger i benchmarkingen især vægt på, at Danmark har fundet den rette balance mellem en effektiv offentlig digitalisering og muligheden for at hjælpe den enkelte borger.

Alligevel opfordrer Mogens Nørgaard til dels at vores borgerdata kommer langt mere i spil og til et langt stærkere samarbejde om data i det offentlige:

»På nationalt plan har vi behov for at arbejde langt tættere sammen om fx data og cybersikkerhed,« mener Mogens Nørgaard og nævner Estland og Holland som det gode eksempel.

I Holland mødes det offentlige, private virksomheder og forskere jævnligt mødes i koordineringsudvalg, hvor de opdaterer hinanden på aktuelle udfordringer med cybersikkerhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På samme måde burde vi have et digitaliseringsministerium i Danmark, mener Mogens Nørgaard.

Ikke en lille aflægger under Indenrigsministeriet, men et ægte superministerium på linje med Udenrigsministeriet og Finansministeriet.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
16. november 2018 kl. 21:56

Det er for let, blot at kalde politikerne for "bange for". Det er på tide, vi tager principperne i GDPR alvorligt; lovlighed, rimelighed og gennemsigtigt.
Der er og har været alt for mange sager, hvor alt for mange - også "eksperter" - er blevet overrasket over hvordan data insdamles og anvendes, eller mål og gevinster ikke nås. Det nytter ikke noget, at gennemtvinge digitalisering, hvis vi borgerne mister eller ikke længere har tilid til at myndigheder og vrksomheder rent faktisk kan beskytte vores følsomme oplysninger. Det er på tide, at vi tør tale åben om både fordele og risiko ved de enkelte projekter, men også etiske og politiske holdninger til et digitaliseringsprojekt, dataindsamling, ejerskab til data, men også om behov for Cybersikkerhed .. Hvis ikke en liberal og en socialist i deres grundholdning har forskellige holdninger til forskellige digitaliseringsprojekter, så har de til gengæld næppe forstået omfanget af digitaliseringen i Danmark og i hele verden.

9
16. november 2018 kl. 08:23

Jeg har endnu ikke oplevet en efterspørgsel hos befolkningen – os almindelige danskere – på øget deling og udnyttelse af vores data og private oplysninger.

I den brede forstand, som man er igang med, heller ikke jeg.

Jeg fornemmer en forundren over, at man skal give sine kontaktoplysninger flere gange, men det kan meget vel skyldes, at man som 'almindelig dansker' har et meget kedeligt liv, og derfor ikke forstår alle de udfordringer, som kan ligge i "kontaktoplysninger". Og meget af det kan løses ved at have en mulighed for registrere default kontaktoplysninger - når man kommer et nyt sted, så kan de kigge på en og spørge, om man stadig bor på Novembervej, og om det er OK at man bruger den adresse.

Jeg er også selv blevet udsat for, at være igennem en "pakke" i hospitalsvæsenet (falsk alarm, jeg har det fint, tak), men det måtte man ikke fortælle min egen læge om. Det er der mange 'almindelige danskere', som ikke forstår, og det tror jeg, at de skal være glade for. Selv ser jeg ikke noget problem i, at man i stedet for at sige "det tager du selv op med din læge, ikk'?", så i stedet kan spørge "skal vi ikke orientere din læge om det?"

Men det er sådan cirka også det. Og det er slet ikke det, som man har gang i for tiden.

Man må meget, hvis man viser respekt for folk, og husker at spørge pænt (og respekterer svaret). Hvis ikke, så må man regne med at blive mødt af mangel på forståelse, grænsende til mistillid.


Det, som jeg overhovedet ikke kan se, at der efterspørgsel efter i befolkningen, er den udvidelse af fortrolighedsbegrebet, som man er igang med for tiden, hvor man ikke længere kan sige noget, som kan forblive fortroligt imellem en selv og egen læge, men kun imellem en selv og de mange tusinde som udgør sundhedsvæsenet i bredeste forstand (hvis man deler en hemmelighed, så er det ikke længere en hemmelighed, så er det et rygte!).

For omkring en uges tid siden siden var der en underlig dobbelt monolog i P1 Orientering (som skyldes at "Danske Patienter" nægtede at stille op til interview sammen med "Patientdataforeningen" - lyt her). Her talte "Danske Patienter" varmt for modellen, hvor man per automatik indsamlede alt til en superdatabase og så efterfølgende kunne 'blokere for adgang', og "Patientdataforeningen" mente at det var et opgør med fortroligheden imellem læge og patient.

Efterfølgende har P1 Orientering fulgt op på det (lyt her), og her gøres det klart, at den omtalte mulighed for 'blokering' hverken galt alt (der er en liste af adgange, som ikke kan blokeres), eller var noget man kunne regne med i al fremtid. Der var sådan set stadig tale om fortrolighed, men ikke imellem patient og læge, men derimod patient og sundhedsvæsenet i videste forstand.

Og det kan jeg som sagt overhovedet ikke se, at der skulle være efterspørgsel efter i befolkningen ... og når man fra "Danske Patienter" formulerer sig på en måde, hvor man omtaler det som status quo, så lyder det meget som om, at man har et ønske om at undgå debat, hvilket virker meget suspekt.

8
15. november 2018 kl. 23:28

Jeg har endnu ikke oplevet en efterspørgsel hos befolkningen – os almindelige danskere – på øget deling og udnyttelse af vores data og private oplysninger.

Jeg har ikke set nogen folkelige bevægelser eller foreninger med dette fokusområde eller debatindlæg i medierne med ”krav” om dette. (Måske har jeg ikke fulgt godt nok med?)

Faktisk har jeg kun set efterspørgslen italesat af folk, der lever af at tilfredsstille den, sjovt nok. Dem har der så, til gengæld, været mange af.

7
14. november 2018 kl. 17:51

Jeg har ikke brug for at mine data kommer mere i "spil", og de data om mig der allerede er i spil, har ikke været til min fordel sådan som mit høreapparat, men kun til administrationens økonomiske fordel.

5
14. november 2018 kl. 13:06

**** Nemlig.

Det synes kun at være een mulig, større, tabersag end offentlig it, og det er "skinne- og signalsystemer".

Alle holder sikkerhedsafstand - altså lige bortset fra Gladsaxe-borgmesteren som idag foreslår "mere letbane". Det skal nok også blive spændende, dyrt og meget forsinket.

4
14. november 2018 kl. 13:05

Man kan sige at så længe singularitetsreligionen er den eneste vision inden for IT-fremtiden er der ikke behov for IT-politik. Det eneste der kan være et politisk spørgsmål er den klassiske chokterapi versus "forandring for at bevare".

Singularitet går på at mulighederne ved IT er uendelige og at man kan bryde med den gamle verdens investeringsparadigme fordi man efter oprettelse af et IT-system kan forbedre det i det uendelige med AI og andre kalibreringskrykker da perfektion ikke eksisterer i den komplekse virkelighed! At det er utopisk i sig selv er hvad det er, men offentlig IT vil aldrig kunne fungere på den måde da udbud eroderer nogen af mulighederne for at stå på giganternes skuldre. Samtidig ignoreres de blødere omkostninger ved omlægningen!

Det virker som om en række lobbyerende interessenter er ypperstepræster for opgøret med alle siloer - herunder tredelingen af magten - og nogen af disse lobbyister er embedsmænd. Andet ville næppe kunne feje de borgerlige/menneskelige/demokratiske konsekvenser så langt ind under gulvtæppet at politikerne danser om guldkalven som i den gode bog...

2
14. november 2018 kl. 11:36

I Holland mødes det offentlige, private virksomheder og forskere jævnligt mødes i koordineringsudvalg, hvor de opdaterer hinanden på aktuelle udfordringer med cybersikkerhed.

For at det giver mening for offentlige, private virksomheder og forskere jævnligt mødes, skal parterne være indstillet på at ville bruge den tilegnede viden. Desværre ser jeg en del offentlige virksomheder der højere grad er styret af politikste ledere (ikke kun dem på Borgen) end af forretningsorientede ledere.

En forskel jeg oplever er at den forretningsorientede leder i højere grad kan begrunde sine valg i saglig og gennemsigtige økonomiske forhold (der ikke afhænger af alle mulige andre forhold), hvor den politiske leder i højere grad inddrager økonomiske forhold i 2., 3. og 4. led fx. hvis Y så betyder det Y og p.gr.a. Y kan jeg få min businesscase til at hænge sammen.

Kort sagt at få offentlige, private virksomheder og forskere til at samarbejde om it-sikkerhed er som at forsøge at springe fra niveau 2 til niveau 4 på en CMMI model. Hvilket jeg ikke tror er muligt.

Der vil være nogen der vil være klar og kunne drage nytte af sådan et samarbejde, men så går der børnehave i den og alle dem som reelt ikke er klar og ikke har lært at gå endnu, de vil også være med i kapløbet og pædagogerne vil ikke afskære dem som ikke kan gå endnu fra at deltage i kapløbet. Så kommer balladen med indbyrdes rivaliseringer osv.

Hvis det skal virke, skal det ske "by invitation only"

1
14. november 2018 kl. 11:23

Det er noget komplet vås at sige. Danske politikere er ikke bange for digitalisering.

Danske politikere er bange for den dårlige presse det er at stå frem og sætte politisk fokus på et it projekt, for kun at se det kulsejle ved første bølgekast og derved koste de danske skatteydere milliarder for ingen verdens nytte.

Se alle danske it projekter med politisk fokus nogensinde.

Sagt på en anden måde, de er efter mange års kontinuerlige nederlag ved at lære at det ikke går at blande politik og it. It har eet enkelt formål i vores verden, og det er at afskaffe mennesker. Inklusive politikere. Når de blander sig så får de et blødende hak i tuden og det hele falder fra hinanden.