Mød revisoren, der ikke kan undvære A:\

Helge Hougaard fra Viborg-egnen er én af de danskere, der stadig ikke kan undvære den gode, gamle diskette.

For de fleste er disketten enten et minde fra en svunden tid i computerhistorien, eller en elektronisk dims, vi aldrig har hørt om, fordi vi ikke var født dengang.

Læs også: Her er beviset: Børn aner ikke, hvad en diskette er

Men der findes stadig danskere derude, som ikke kan undvære disketten i 2011.

Én af dem er Helge Hougaard, der driver revisionsfirmaet HH Revision & Rådgivning i Tjele lidt nord for Viborg. Det har han gjort siden 1988.

4-5 af Helge Hougaards i alt 15-20 kunder benytter det danskudviklede regnskabsprogram PC Plus fra slutningen af 1980'erne.

Derfor er Helge Hougaard også nødt til at have PC Plus installeret. Men PC Plus tillader ikke, at sikkerhedskopier af regnskabet gemmes på andet end en diskette.

»Det er et ganske udmærket program fra sidst i 1980'erne, som vi har brugt i mange år. Men man kan kun foretage sikkerhedskopiering til A:\,« fortæller Helge Hougaard til Version2.

Kører på Windows i DOS-tilstand

PC Plus er et DOS-baseret program, som lægger beslag på 684 kilobyte af harddisken.

Det skal enten køres på en PC med Microsofts gamle DOS-styresystem, eller under den indbyggede DOS-tilstand i Windows. På Windows lægges en genvej på Skrivebordet, som eksekverer filen pcplus.com.

Men så kører det til gengæld også problemfrit. På nær under 64-bit-udgaven af Windows 7. Og så er det heller ikke altid, at USB-printere kan bruges sammen med PC Plus.

»Men det er 100 procent driftsikkert. Det er meget stabilt og går aldrig ned,« siger Helge Hougaard.

Ikke opdateret i årevis

Revisoren forklarer, at han har forsøgt af flytte PC Plus-kunderne over på en nyere variant af programmet, Summa Summarum, som kan køre på alt fra Windows 98 op til Windows Vista uden for DOS-tilstand.

Men det er ikke lykkedes at overtale kunderne, som er glade og tilfredse med PC Plus.

»De vil helst blive på PC Plus,« forklarer han.

Hvornår har I modtaget den seneste opdatering til PC Plus?

»Der er ingen, der udvikler på det mere. Jeg kan ikke huske, præcis hvornår det sidst er blevet opdateret, men det har nok været dengang, man gik fra hundrede-megabyte-diske til gigabyte-diske,« siger Helge Hougaard.

Læs også: Dagens spørgsmål: Hvad blev der af Windows-diskene A: og B:?

Helge Hougaard har prøvet at snyde PC Plus til at lagre på en USB-nøgle i stedet for en diskette. Men den gik ikke.

»Vi har prøvet at flytte drev E:\ (USB-nøglen, red.) til drev A:\, men PC Plus vil ikke tage sikkerhedskopi til drev A:\, når det er en USB-nøgle. Hvorfor, ved jeg ikke,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (54)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Favrholdt

Jeg har brugt dosbox til at køre Concorde C4 på Linux. Fordelen er at man kan bruge ny hardware (f.eks. USB-printere) og nemt printe en pdf som sendes videre via mail. Jeg tror mange gamle programmer kunne få nyt liv "i maven på en linux-maskine".

 • 1
 • 0
Jesper Stein Sandal

F.eks. en USB nøgle (ikke særlig godt backup medie)

Nu er jeg nysgerrig, hvorfor er en USB-nøgle ikke et særlig godt backup-medie?

Hvis det skal erstatte en diskette, så kan jeg ikke få øje på nogen ulemper, som ikke også findes på disketten. Bortset fra, at der ikke er plads til en lige så stor label. :)

 • 1
 • 0
Flemming Hansen

@Jesper Stein Sandal - en USB-nøgle er ikke værre end en diskette som backupmedie, men den er heller ikke så stabil at jeg vil anbefale det til nogen.

USB-nøgler bliver generelt produceret i en rimelig lav kvalitet for at holde prisen nede i et presset marked. Det er da muligt du kan finde nogle dyre kvalitets-nøgler som garanteres mange års holdbarhed, men så er prisen også en lidt anden.

I dag er "sikker" backup som regel enten at spejle sine data over flere fysiske placeringer og/eller have nogle fejl-tolerente backups fx i form af harddisk RAID.

 • 0
 • 0
Henrik Mønster

Sidst jeg installerede XP, kunne man sætte BIOS til at anvende en USB disk som A: - jeg skulle bruge det til at installere en SATA driver under installationen.

Jeg har før haft 16 bit DOS programmer til at køre i DOSbox på en 64bit platform (DOSbox er 32bit), men der er vist ikke god support for TCP/IP...?

 • 0
 • 0
Kenni Lund

Subst a: C:\Backup

jeg havde fuldstændig samme tanke...men det er desværre ikke alle programmer som hopper på den. Og hvis det allerede er blevet forsøgt at tildele A: til en USB-nøgle, så vil det nok heller ikke virke med subst.

Disk-emulering eller doxbos er nok vejen frem.

 • 0
 • 0
morten holgersen

Sålænge drevet virker og man har disketter, ja så kan jeg ikke se at der er noget problem. Selv bruger jeg også diskette til ekstern backup af mit regnskab og budget,som er en mindre virksomhed (jeg og ca 3 ansatte) og det gør jeg fordi at det er nemt og BILLIGT. Mvh Murermester Morten Holgersen

 • 0
 • 0
Claus Andreaseen

Var det mit der var kunde og så at de brugte Commodore 64 eller 286 computere med diskettedrev, så ville jeg vælge en anden. Hvis de står stille i deres tids bobble, ja hvordan ligger landet så ikke med at tilegne sig sidste nye lovgivning på området. Jeg har den holdning at det ene hænger sammen med det andet.

Derfor vælger jeg heller ikke et værksted som ikke kan checke og trække statestik fra min bils computer via OBDII. Sådan et værksted har ganske enkelt ikke kompetence til at vedligeholde min bil.

 • 0
 • 0
Ebbe Tranberg

Jeg synes tværtimod at der er fornuft i at køre regnskabssystemet på en separat platform, beskyttet mod virus m.m.

Det indebærer også at regnskabsafdelingens paranoia ikke hæmmer brugen af IT i resten af firmaet.

Sammenligningen med autoværkstedet er helt hen i vejret, idet en moderne bil ikke kan køre uden elektronik.

 • 1
 • 0
Dennis Schwartz-Knap

Det er jo netop derfor at man skulle bruge en ekstern web-baseret løsning. Man sikre at der altid benyttes den nyeste version, som kan gives adgang til det antal brugere man ønsker. Derudover sikre man at en eller anden gokke smider den gyldne fil væk, eller gør noget der corrupt'er filen. I en web-app som denne har du altid backup. Hvis du nu er meget bange for at de går konkurs, kan du selv tage backup og gemme dem på de steder du mener er mere sikre end i deres cloud.

 • 0
 • 0
Michael Lykke

en USB nøgle (ikke særlig godt backup medie)

I forhold til hvad der ellers findes af muligheder så har du ret, men i forhold til en gammeldags diskette så er en USB nøgle MEGET MEGET bedre.

Antallet af gange hvor jeg før i tiden har kopieret én eller flere helt nye disketter for derefter at læse dem ind i en anden computer 10 minutter senere og allerede der opleve læsefejl kan ikke tælles på 50 hænder - Traditionelle disketter har altid været et elendigt og skrøbeligt medie.

Sålænge drevet virker og man har disketter, ja så kan jeg ikke se at der er noget problem.

Problemet er netop at disketter er ekstremt skrøbelige og selv en helt ny diskette kan man nemt opleve læsefejl på og i en verden hvor der findes uanede mængder af alternativer som ALLE sammen er mange gange bedre så er der ingen undskyldning for ikke at benytte noget mere fornuftigt - Især i en virksomhed med ansatte må man kunne ofre et par hundrede kroner på en USB nøgle eller en online backup løsning.

 • 2
 • 0
Peter Nilsson

pcplus er et rigtigt godt regnskabssystem, det er synd at der ikke bliver udviklet konsolbaserede regnskabssystemer til pc mere.

man kan godt emulere en floppy. den nemmeste måde er at downloade vmware player fra vmware.com, installere en windows xp i den, installere pcplus som man ville på en normal pc og for at oprette disketter så skal man bare trykke create image under floppy under settings på vmware maskinen (guesten) så laver den en lille fil på 1.44 MB som man under vmware playeren kan forbindes sig til og formatere den som en rigtig diskette.

det vil helt sikkert virke med pcplus også

ellers er der også muligheden for at installere et program som kan lave floppy images direkte på windows, men vmware er mere fremtidssikkert. http://www.winimage.com

 • 0
 • 0
Dan Poulsen

Var det mit der var kunde og så at de brugte Commodore 64 eller 286 computere med diskettedrev, så ville jeg vælge en anden. Hvis de står stille i deres tids bobble, ja hvordan ligger landet så ikke med at tilegne sig sidste nye lovgivning på området

Hvis man kun har brug for Debet/kredit og lidt kreditor og debitor styring. Så er PC-plus et fantastisk program. Hvorfor betale 20.000 for et nyt regnskabsprogram, kun for at opdage at man mister hele sin regnskabs historik og at man ikke får mere added value i sin butik. Jeg betaler gerne 300,- for at få udlæst en fejl på ODB-II hos min mekanikeren, men jeg vil da ikke betale et faktureringsgebyr på 300,- bare fordi mekanikeren har fået nyt regnskabsprogram ?

Tolkning af regnskabslovgivning er noget mange vælger at købe sig til hos en revisor, og kan vist ikke fås som et plugin til et regnsskabprogram.

Respekt for de virksomheder der har forstået at køre lean

 • 0
 • 0
Karsten Andersen

PC Plus kan alt ! Det kan lagerstyre, fakturer of bogholde ! Hvad skal man med mere ? Bliver firmaet bedrer af at man køre et nyerer system der kan køre i Windows ? Nej !!! Jeg snakkede med min gamle revisor forleden, han havde lige instaleret et nyt bogholderi system hos en kunde, de havde kørt pC Plus på et netvrk bestående af 3 arbejdsstationer 386SX uden harddiske og en 386 server, det havde kørt siden 1991 uden problemer, det vognsmandsfirma havde kørt fint, alle viste hvad der skulle tastes og hvor ! Nu brugte man nok 2-4 Mande månbeder på at inplementere et nyt system som ikke kan mere !!

Jeg blev ikke mindst glad over at høre at mine gamle Jazzy computere havde virket så længe !! Det var lige før man fik en tårer i øjenkrogen !

Mit regnskab køres stadig på PC Plus hos revisoren, virker fint !!

Alle de nye programmer er sgu besvrlige, nye opdateringer osv. det koster en formue i tid !

 • 0
 • 0
Claus Agerskov

[b]Per Erik Rønne skrev:[/b]

Personligt ville jeg ikke tude bruge et online-produkt til en frimærkeklubs regnskab. Hvad sker der når firmaet bag går konkurs?

Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvor meget kunderne er sikret ved en eventuel konkurs.

Med SALDI http://saldi.dk kan man selv tage fuld sikkerhedskopi af sit regnskab og indlæse efter eget behov.

Da SALDI er Open Source, kan man også frit hente, installere og bruger økonomisystemet. Mig og mange andre har kildekoden ud over virksomheden bag - DANOSOFT, så man vil ikke være låst fast ved en konkurs.

Med venlig hilsen Claus Agerskov, AgerCon

 • 0
 • 0
pe damtoft

Nu synes jeg ikke det er det store problem. Har arbejdet med pcplus lige så lang tid programmet har eksisteret. Bruger dog et mere moderne til den daglige finansbogføring da pcplus er for gammeldags og ømfindig i min termologi. Men man kan bruge et almindeligt mobilt usb-floppy dog gerne TEAC fd-05puw (har været ude for andre ikke virker)men det her virker på alle de maskiner jeg har testet også notebook, xp, vista og vin7 32bit. Det koster kun småpenge. I bios skal man huske at sætte A drev til aktiv hvis det findes der, ellers skal man ikke gøre andet en at sætte det til og teste med diskette 720k først

 • 0
 • 0
Anders Majland

Derfor vælger jeg heller ikke et værksted som ikke kan checke og trække statestik fra min bils computer via OBDII. Sådan et værksted har ganske enkelt ikke kompetence til at vedligeholde min bil.

Analogien holder ikke - den skal da vist vendes rundt.

Hvis du nu havde valgt at holde liv i en gammel 2cv fordi den til fulde løste dit transportbehov, så ville du jo netop kræve at dit værksted at de var istand til at servicere den og justere den så den fortsat levede op til loven krav mhs emision og lign.

Tror også at der er mange steder den gamle software består fordi bogholderen kan det på rygmarven. Så vil produktiviteten sikkert falde (i en lang periode) ved skift til et nyere grafisk program hvor der skal læres nye shurtcuts til alt eller måske endda anvendes en mus.

Jeg bruger også stadig floppyer til gamle industri pc'er der stadig er i drift. Ikke hver uge eller hver måned (for der er ikke megen service på dem :-) men har da et usb floppydrev der anvendes flere gange årligt.

 • 0
 • 0
Peter Larsen

PC-Plus har jeg også brugt, det var/er skam et fint program. Det blev til Navision på et tidspunkt - men så blev det også dyrt. Jeg har skiftet til SummaSummarum, det er billigt og rigtigt godt - ingen særlige problemer der. Blot skal man købe PDFWriter også hvis man vil emaile fakturaer, men der er stadig tale om en meget begrænset investering og programmet har ingen begrænsninger indbygget. Jeg har da en hel pakke uåbnede 3½ tomme disketter og et helt nyt drev hertil, hvis nogen skulle være interesseret. Det er fra en svunden tid hvor jeg samlede/reparerede pc'ere for folk.

 • 0
 • 0
Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Jeg tilslutter mig Claus' anbefaling af en online/serverbaseret løsning, som man selv kan køre. Jeg har arbejdet lidt med Phreebooks, som er et rigtigt udmærket produkt. Den er mestendels tænkt til at registrere varesalg, ordrer og deslignende. Jeg har skrevet en beskrivelse af den på http://writtenandread.net/phreebooks/ .

 • 0
 • 0
Niels Larsen

Tjah, jeg vil til enhver tid vælge en håndværker, der ikke bygger et domicil til 100.000.000,- og ansætter 37 forskellige revisorer til at finde huller i skattelovgivningen. En lille lokal håndværker, der passer sit håndværk er langt bedre end een der bruger al sin tid på at lære et nyt regnskabsprogram. Hvorfor udskifte noget der fungerer? Hver gang vi skifter til en ny udgave af Windows udsættes vi for en lavine af fejl med efterfølgende patches og opdateringer. Det er bevidstløse teknologifiksering. Hatten af for folk der tænker sig om, inden de bruger penge på noget nyt. Så er det ikke så dyrt at få stablet mursten, som hvis håndværkeren øgede sit administrative overhead med 30%.

 • 0
 • 0
Michael Hartvig

Der findes nogle måder til, at få en USB stick til at emulerer en floppy disk. Men det er noget rod at få til at virke. Men mener jeg har brugt et af HP's bios opdaterings værktøjer, til at formaterer en stick med, og så virker den lige pludselig som floppy boot disk. Og så kan man jo bare slette dens indhold, og se bort fra boot muligheden.

Men har også oplevet det som PE DAMTOFT skriver, at der kan være forskel på USB floppy drev, og det er nemlig ikke alle som virker. Og jeg har ikke rigtig noget bud på, hvorfor?

Med hensyn til USB print, så kan man altså snyde lidt ;-) Har brugt det i nogle tilfælde, til gamle dos programmer, som kører på ny hardware uden parallel port/printer. Men hvis man deler sin moderne printer i Windows, og så bagefter laver en "net use lpt1 \localhost\printernavn /persistent:yes" Og installerer printeren igen, men dog på lpt1 porten. Så har man selvfølgelig to ens printere nu, men nu kan DOS også skrive til den!

(samme fidus kan i øvrigt bruges til at hive en netværksprinter med over i en Remote Desktop / Terminal server)

 • 0
 • 0
Gunner Kristensen

Jeg kan høre der næsten er basis for en PC-PLUS VENNEKLUB. Kære venner der kører PC-PLUS. I kan glemme alt om disketter når I skal sikkerhedskopiere data eller flytte data fra en PC til en anden. I laver jeres sikkerhedskopi i windows stifinder, hvor hvert regnskab består af et antal filer, som I kopierer direkte på en USB-nøgle. Ved flytning til anden PC indlæses data fra USB-nøglen direkte via stifinder til den sti, hvor du vil have regnskabet. Det har jeg gjort i ÅREVIS. Derefter kan PC-PLUS programmets advarsler om manglende sikkerhedskopiering ignoreres. Filerne kan endvidere flyttes ved at sende dem via e-mail. Det kræver blot 1) PCPLUS er lukket når der sker ind/udlæsning 2) Tæl grundigt efter at alle filerne er der. (Jeg har par tips yderligere om PC-PLUS hvis det er interessant)

 • 1
 • 0
Niels Madsen

Hej ! Nu kan jeg godt se at det er længe siden emner omkring pcplus er berørt,men aligevel har jeg brug for hjælp. Jeg har brugt pc plus i 20 år men nu er problemet opstået . Jeg kan ikke udskrive i lager Hvem kan hjælpe. Hilsen Niels Madsen e mail er mondeomark4@GMAIL.COM

 • 0
 • 0
Ivo Santos

Når det kommer til netværksprinter så findes der producenter der benytter det samme printer sprog til deres printer, så hvilken betyder at man stadig kan udskrive fra f.eks. Win. 3.11 til en ny printer. Jeg kender til en producent som kører med samme printer sprog, men ved ikke om det er god ide at nævne dem i dette forum, for ærlig talt nu om dage aner man ikke hvad de forskellige producenter er i stand til.

 • 0
 • 0
Morten Christensen

Jeg kender ikke meget til PCPlus, men støder en gang om året på en nu gammel version af Navigator. Der finder jeg en postscript-printer og skriver udskriften til en fil på harddisken. Den PS-fil er der pdf-programmer, som kan konvertere til en pdf-fil, som passer ind i vores moderne verden.

 • 0
 • 0
John Zinklar

Hej,

Du kan koebe næsten alle typer printere, (ogsaa laser og inkjet)

tricket er at du skal få din pc til at tro at din printer er på LPT1

Brug en DOS commando: net use LPT1: \bruger-pc\hp6122 /Persistent:Yes

\bruger-pc\ er navnet på din pc hp6122 r navnet på dit printer share

Note: Lav evt en batch fil som starter samme med PC Plus hvor denne net use commando er afsendt automatiskt

 • 0
 • 0
John Zinklar

Hej,

Du kan med fordel koebe en standard pc og en printer efter eget valg, dog skal din PC have windows 7 32 bit eller windows 8 med dosbox

 • alle PC Plus filer + dosbox + dosshell + instruktion er i mit tidl link.

Et yderligere råd er at gemme PC Plus folderen i Dropbox, saa er du fri for at taenke på backup med floppy disketter.

Dette har ogsaa den fordel a du kan bruge flere maskiner til at bogfoere med (dog for guds skyld ikke samtidigt og husk altid at vente med at starte pcplus indtil dropbox er fuldt replikeret) . Dropbox er gratis og kommer med 2 GB gratis plads - mere end nok til PC-Plus..

Når du vil lave en sikkerheds kopi, så kopier blot hele folderen fra Dropbox til et sikkert sted) maaske en gang om maaneden + ved års afslutning - eller hver gang du har bogført.

Fra PC-Plus vil der periodisk komme en besked omkring backup, men den kan du blot overse eftersom dette ikke vil stoppe brugen af PC-Plus + du har data i dropbox + sikkerheds kopi.

Held og lykke

 • 0
 • 0
Axel Nielsen
 • 0
 • 0
Helge Rasbo

Hej

Har flyttet PCPLUS over på en XP pro sp1 32bit og HP laserjet 2100 parallel ports printer for en kunde Alt virker pånær at ø/Ø ikke kommer rigtigt ud, æ/Æ og å/Å er der ingen problemer med. Har prøvet at ændre koderne til 155/157 uden at den hjælper, der kommer bare andre tegn ud. Er der nogen som har en god løsning.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere