Moderne biler overvåger din kørsel: FDM kræver klar lovgivning

17. februar 2022 kl. 09:5923
Mere end 9 ud af 10 danske bilister har ikke tiltro til, at de har kontrol over de data, som bilerne indsamler, viser undersøgelse. FDM efterlyser klarere lovgivning for bilernes dataindsamling.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Moderne biler indhenter stadigt flere data om blandt andet bilist, kørsel og bilen selv. Bilisternes interesseorganisation FDM er bekymret for, at indsamlingen og brugen sker uden eller kun delvist med forbrugernes samtykke. Derfor efterlyser FDM klarere lovgivning på området.

En undersøgelse fra bilklubbernes paraplyorganisation, FIA Region 1, viser ifølge FDM, at mere end 9 ud af 10 danske bilister ikke har tiltro til, at de har kontrol over de data, bilerne indsamler, mens hver anden ikke ved, at bilproducenterne kan tjene penge på bilisternes data.

Det skriver FDM i en pressemeddelelse på baggrund af undersøgelsen, som 1251 danskere har deltaget i.

Det er ifølge chefkonsulent i FDM Dennis Lange umuligt for forbrugerne at få indsigt i, hvilke data der præcis er tale om, og hvordan bilproducenterne bruger og deler dem

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er lige fra uskyldige data om bilens tilstand til mere følsomme data, der samles igennem for eksempel bilers infotainmentsystem, eller når man kobler sin smartphone til. Også her kan der ske en udveksling af data, som mange ikke er opmærksomme på. Det kan være kontakter, beskeder eller opkaldshistorik,« siger Dennis Lange.

Han opfordrer derfor til, at de data, som biler indsamler, bliver indtænkt i det kommende forslag fra EU-Kommissionen, det såkaldte Data Act, der skal sikre rammerne for indsamling og brugen af data i EU.

»Der er et stort potentiale i de data, nye biler genererer, og som kan gøre det nemmere og billigere at være bilejer. Men som forbrugerorganisation kan vi været bekymret for, at indsamlingen og brugen sker uden eller kun delvist med forbrugernes samtykke. Derfor har vi længe efterlyst en klarere lovgivning specifikt på bilområdet, som sikrer forbrugernes ret til deres egne data. Det mener vi ikke, at EU-Kommissionens Data Act lægger op til,« siger han.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
24. februar 2022 kl. 17:07

Hvis politiet stopper en bilist som har kørt vildt, men ikke har fanget dem med en fartmåler, så vil loggen afgøre sagen.</p>
<p>Det er klart at disse data er ens egne, indtil en dommerkendelse tvinger adgang for en myndighed.

Så snart data har forladt bilen, er de delt. Punktum.

Så snart data ligger på en enhed som er koblet op til en leverandør eller anden ekstern entitet er der delt. Punktum.

Hvis de skrives på en memory-dims i bilen som IKKE har forbindelse til noget som helst, kan jeg måske overveje at tillade det.

Idag er det 100% let og muligt at levere forbrugsdata på moderne køretøjer, og alle fabrikanter bør tvinges til at indrapportere dette. Og EU har muskler til at se det ske.

Det er ikke 100% let, fordi det kommer ualmindeligt meget an på dit kørselsmønster hvor langt du bør kunne køre på literen.

Så hellere gøre det let. Ingen afgift på selve bilen. Udelukkende afgift på brændstoffet. Så er det op til mig selv at køre økonomisk for at spare penge.

/Henning

22
24. februar 2022 kl. 16:59

miljøzoner får dem væk

Nej. Så holder jeg mig bare væk, og lader nogle andre få mine penge.Jeg kan sagtens undvære at kommer ind i stor-byerne.

Jeg frafælge allerede nu i stor stil butikker hvor jeg skal betale for at parkere. I min optik er der ikke den store forskel.

tilgang til orginale reservedele får dem væk (hvis det er veteranbiler)

Det kommer nu nok til at gå længe inden det bliver et problem. At prisen på stumper så vil stige efterhånden som lagrene blive mindre, er så en helt anden sag.

Og ellers kan man jo måbe på at der stadigvæk vil være nogen der lave uoriginale dele.

/Henning

18
24. februar 2022 kl. 11:46

Hvorfor dælen skulle det være det?

Der er forskel på at indsamle disse data og at dele dem.

Når som helst bør det være muligt med en dommerkendelse, at trække disse data fra moderne biler og motorcykler.

Jeg ønsker ikke at betale til dækning af forsikring af andres køretøjer, hvis de kører vanvidskørsel. Køretøjets log afgør om en skade kan dækkes.

Hvis politiet stopper en bilist som har kørt vildt, men ikke har fanget dem med en fartmåler, så vil loggen afgøre sagen.

Det er klart at disse data er ens egne, indtil en dommerkendelse tvinger adgang for en myndighed.

Omvendt kan aggregeret data iforhold til km per liter eller KWh sagtens være public domain.

Dieselgate har lært os, at de fleste bilfabrikanter er villige til at lyve befolkning og myndigheder lige op i ansigtet, for at øge deres profit. Denne løgn kan omsættes til et antal for tidligt døde medborgere per år.

Idag er det 100% let og muligt at levere forbrugsdata på moderne køretøjer, og alle fabrikanter bør tvinges til at indrapportere dette. Og EU har muskler til at se det ske.

Befolkningen ønsker at betale mere for køretøjer, som er økonomiske eller mindre miljøgrissende, og det krav skal ikke trylles væk med producenternes hjemmelavede tal.

13
17. februar 2022 kl. 15:31

Vedrørende hovedemnet: Hvor mange trafikanter har aldrig deres telefoner med i bilen? (Og hvis ikke, ligger den så derhjemme, og afslører hvor de bor og - via manglende aktivitet - at de ikke er hjemme?)

Det er lidt anderledes - du ved i realiteten ikke hvad bilen sender og til hvem, du tror du ved hvad telefonen sender og i sidste instans kan du bare slukke for data delen i telefonen (dermed er det kun en lille del som kommer ud) og den bruger du alligevel ikke når du kører.

Bilen kommunikerer alle sine parametre, plus en hel del mere afh. af hvilket ekstraudstyr du har købt. Jeg har f.eks. frabedt mig alle mulige ting - og måtte derfor vente 4 måneder på bilen.

MAC adresser har ingen værdi nu om dage da de fleste enheder køre pr. default med "fake" randomiserede MAC adresser.

12
17. februar 2022 kl. 13:34

Vi kan se på App'en at VAG ved om bilen kører (men app viser ikke hvor den er når den kører men det er ikke fordi den ikke ved det)

Min app viser faktisk hvor bilen er når den kører. Der er x antal sekunder mellem hver opdatering, men det er ikke mere end at det tilnærmelsesvis er live.

11
17. februar 2022 kl. 13:31

Grundet udskiftning af et (v2/ing-lignende) diskussions-fora med et facebookisk produkt, kan man ikke længere være med i FDMs diskussioner (heller ikke vedrørende overvågning via bil) medmindre man vil overvåges af facebook. Det kniber mig at beskrive den sammenhæng med plus-ord.

Vedrørende hovedemnet: Hvor mange trafikanter har aldrig deres telefoner med i bilen? (Og hvis ikke, ligger den så derhjemme, og afslører hvor de bor og - via manglende aktivitet - at de ikke er hjemme?)

9
17. februar 2022 kl. 13:07

Se f.eks. denne herunder, man kan argumentere at manden gjorde noget ulovligt og så er det i orden, [...]

Dét kan man jo altid sige.

Jeg har skrevet det før, men problemet er at vi allesammen bryder loven en gang imellem. Får ikke sat farten ned hurtigt nok, når man passerer bygrænse-skiltet, eller går over for rødt kl. 2 om natten, hvor der ikke er en bil i miles omkreds, eller bare går over vejen fem meter fra en fodgængerovergang. De fleste af os har sikkert opdaget at der havde gemt sig en pakke skinke nede bag ved ølkassen som man derfor ikke fik betalt for når man kommer ud fra supermarkedet med sine varer.

Hvis overvågningen bliver komplet nok, så kan man dagligt komme hjem til en stak bøder for småting man lige fik gjort ved en fejl.

Jeg har hørt argumentet om, at 'sådanne småting vil politiet jo ikke gøre noget ved', men dét er simpelthen ikke måden at gøre det på. Knivloven er et glimrende eksempel på hvor galt det kan gå.

Kameraer rundt omkring er fint, når bare det ikke sidder i folks badeværelser. Lige indtil en eller anden myrder en person på et badeværelse. Så havde det jo pludselig været dejligt hvis vi også havde haft kameraer dér, ikke?

Og lige med hensyn til den med pace-makeren: En ting er at sætte ild til sit hjem for at lave assurancesvig, men hvordan fanen kan manden bære møbler og ejendele ud af huset, for slet ikke at tale om at begå en så voldsom forbrydelse som brandstiftelse, og så under hele processen stadigvæk have 'hvilepuls'? Sad han i en havestol og spiste popcorn mens han iagttog processen??

8
17. februar 2022 kl. 11:01

Det må det bryde med reglerne i GDPR forordningen (ligesom Facebook, Google, MS etc).....men de store går åbenbart under radaren, paradoksalt nok, da det er brud som er synlige for alle og enhver, inkl. datatilsynet.

7
17. februar 2022 kl. 10:57

Det er jo i det hele taget et problem med al den logning af data af os som individer. Se f.eks. denne herunder, man kan argumentere at manden gjorde noget ulovligt og så er det i orden, men mængden af overvågning ville efterhånden får selv Stasi til at spørge sig selv om det var i orden. (Sat lidt på spidsen)

Desuden er en amerikaner for nyligt dømt for forsikringssvig baseret på data fra hans pacemaker. Den dømte fortalte drabelige historier om, hvordan han kæmpede for at slukke ilden i sit hus og med nød og næppe fik få ejendele med fra det brændende hjem. Men dommerkendelsen og data fra hans pacemaker viste, at han var i hvilepuls under branden, hvilket styrkede formodningen om en planlagt forbrydelse.

https://www.berlingske.dk/kommentarer/tikkende-databomber-data-fra-din-pacemaker-eller-din-bil-kan-bruges

6
17. februar 2022 kl. 10:57

Der er meget mere:

  • Hvilke MAC-adresser der befinder sig i bilen (unik ID på personers mobiler).
  • Hvor ujævn er vejen (fra støddæmper og kameraer, kan sælges til vejmyndigheder for predictive maintenance af vejene)
  • hvordan er føret (saltning)
  • hvor tæt er du på den forankørende (fra lidar/radar)
  • realtime high-res billeder af omgivelserne (guld værd, da det er forudsætning for autonom navigation)
  • hvor er bilen parkeret, og hvor længe
  • typiske (og atypiske) ruter

osv osv

5
17. februar 2022 kl. 10:53

Det bør være obligatorisk at indsamle data såsom:

  • Max hastighed og accelleration i givne intervaller
  • Benzinforbrug per kilometer
  • Forhold mellem forbrænding og el i hybrider

Og så må man forvente et hav af tåbeligheder hvis man lader sin bil håndtere kontakter, beskeder og andre personlige data, som normalt er sikret i telefonen.

Der er en tydelig historik for at bilernes infotainmentsystem er håbløst forældede, ugennemarbejdede og vanvittigt dyre iforhold til det niveau man er vant til på sin mobil.

Betal fem cifre for at benytte et in-car navigationssystem. Eller køb en sugekop til telefonen for en 10er og få et langt bedre kort- og navigationssystem gratis.

Støtter FDM indsamling af forbrugsdata, så vi i fællesskab og objektivt på baggrund af reelt forbrug, kan vurdere hvilke typer køretøjer vi ønsker at fremme?

4
17. februar 2022 kl. 10:51

Forslag: Gør det lovpligtigt for alle nye biler, at det skal være muligt at installere et open source styresystem.

Det er det meget ofte i forvejen.

Du vil gerne have at oplysningerne sendes til producenten for det er også det som gør at din bil kan køre med flydende serviceintervaller.

Det som er problemet er:

  1. vi skal vide hvad der sendes
  2. der skal være forskel på hvilke data der gemmes hvor længe
  3. hvem der har adgang til dem
3
17. februar 2022 kl. 10:42

...behøver slet ikke være uskyldige data:

VAG stelnr.: xxxyyyzzzaaa til VAG: kører nu, 150 km/h motorvej E45 nord for Aalborg (det vil så være GPS position), kurs 285˚, motor: temp 90˚C OK, 2000 RPM OK, bremser OK, gearkasse OK, infotaiment OK: spiller P4, AC: 21˚ C sync, belastning: 2 personer 170 kg seler OK, tank 40 L E95, etc. etc.

Det er oplysninger bilen har - og en hel del af dem sender den til VAG.

Er der nogen som kan spotte noget galt?

Vi kan se på App'en at VAG ved om bilen kører (men app viser ikke hvor den er når den kører men det er ikke fordi den ikke ved det) eller står stille og hvor den er - så hastighed bliver nok også sendt. Det eneste som er fri fantasi fra min side er antal mennesker i bilen - men der er sensorer både i sæder, seler og affjedring så det er nemt at sende den oplysning med.

2
17. februar 2022 kl. 10:33

#1 enig med Steen så lang tid det ikke er i safety critical delen.

Men meget nemmere at forbyde dataopsamling.

Min veteran Toyota årgang 06 kører uden problemer, og den streamer ihvetilfald ikke data nogen steder hen.

Så lidt hårdt konkluderet har de ikke noget at bruge MINE data der er i MIN bil til noget som helst. Måske lige bortset fra at lave penge på dem ...

1
17. februar 2022 kl. 10:27

Forslag: Gør det lovpligtigt for alle nye biler, at det skal være muligt at installere et open source styresystem.