Mobiludviklere vender HTML5 ryggen

20. december 2013 kl. 12:2510
Mobiludviklere vender HTML5 ryggen
Illustration: Version2.
HTML5 blev udråbt som løsningen til at gøre udviklingen af mobilapplikationer uafhængige af platformen. Men nu daler interessen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook har gjort det, og nu ser det ud til, at mange andre udviklere er på vej til at gøre det samme. Opbakningen bag HTML5 til mobile apps er faldet til det laveste niveau nogensinde ifølge en undersøgelse blandt mobiludviklere udarbejdet af Appcelerator og analysefirmaet IDC.

HTML5 blev ellers udpeget til at være løsningen på problemet med at skulle lave versioner af mobile apps til flere platforme, fordi det ville gøre det lettere at genbruge store dele af kildekoden.

Men nu er opbakningen faldet fra, at knapt 73 procent af udviklerne var meget interesserede i at benytte HTML5 i juli 2012 til nu knapt 60 procent, hvilket er det laveste siden april 2011, hvor IDC og Appcelerator første gang spurgte til HTML5.

Facebook valgte i år at gå væk fra HTML5 og i stedet lave mobilapplikationer, som blev udviklet specifikt til hver platform. Årsagen var dårlig ydelse i applikationerne på de platforme, hvor Facebook brugte HTML5, og hvor Facebook har opnået bedre resultater med at programmere i platformenes egne sprog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mest populære mobile platforme blandt udviklerne er fortsat Apples iPhone og iPad, som dog også er faldende, mens Android-telefoner er på vej op igen efter et kraftigt dyk i 2012.

HTML5 har trods faldet stadig større interesse blandt udviklerne end Windows Phone og Windows-tablets. Blandt de nye platforme er der især stigende interesse for Samsung og Intels Tizen-platform.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
24. december 2013 kl. 13:11

Nu arbejder jeg ikke med mobile udvikling, men er Apache Cordova ikke en oplagt mulighed? Cross platform via HTML, Javascript, CSS og muligheden for kald til nativ device kode.

8
24. december 2013 kl. 06:50

Jeg har brugt det til en del webapps sammen men mobilejquery. Her fungerer det fint. Jeg tænker at det er som alle andre værktøjer, man skal vælge det rigtige til opgaven.

7
22. december 2013 kl. 12:38

Godt "nok" a few "sprogblomster" i "de" her comments.

5
21. december 2013 kl. 11:02

Xamarin er godt til crossplatform app udvikling, men der er også kommet en "ny" spiller på banen og det er RoboVM. Så kan der udvikles i Java på tværs af platforme.

4
20. december 2013 kl. 20:33

Native platformerne giver som sagt bedre performance, og understøtter alle de samme funktioner og mere end HTML5. Så det er klart at det bedste resultat kommer fra at customize din app på individuelle platforme, men hvis tid og ressourcer er knap, så kan man med fordel lave en HTML5 side der "virker" på alle platforme der har adgang til browser.

Så kan man altid porte den til andre platforme senere, relativt smertefrit.

3
20. december 2013 kl. 17:06

Jeg havde købt nogle 1,2GHz Android 2.2 tablets fra Kina og hængt dem op som fjernbetjeninger til mit hjemme automatiserings-system. En foran døren med et kodepanel, og en inde på værelset.

Jeg lavede en uhyre basisk applikation som gik i "kiosk mode" (kinda, ved ikke om det kaldes det? - men det virkede!) så kun den kunne køre. Den indeholdt et browser element og indlæste bare en hjemmeside på min lokale server. En seperat URL for den på døren og den som hang her inde til at styre værelset.

Så gik jeg ellers i gang med at udvikle HTML5 applikationer. Men der gik ikke lang tid før jeg så problemer med noget så simpelt som at animere knapperne med en svag fading når man rører ved dem.. Jeg kan ikke helt huske koden jeg brugte, men jeg plejer at være en ret stor performance-freak, så det skulle undre mig meget hvis at den var HELT forkert.

Kort sagt skrottede jeg HTML5 projektet trods alt det gode ved nem udvikling osv. og skrev i stedet for applikationerne i "native android java"...

10
26. december 2013 kl. 12:07

Så gik jeg ellers i gang med at udvikle HTML5 applikationer. Men der gik ikke lang tid før jeg så problemer med noget så simpelt som at animere knapperne med en svag fading når man rører ved dem.. Jeg kan ikke helt huske koden jeg brugte, men jeg plejer at være en ret stor performance-freak, så det skulle undre mig meget hvis at den var HELT forkert.

Efter sigende skulle CSS transitions være det der fungerer mest flydende fordi det er lettest at optimere, men der er noget med at den bundlede browser på Android traditionelt set har været temmeligt tilbagestående. Så du kunne muligvis have løst dit problem ved at installere Chrome på dine enheder.

6
21. december 2013 kl. 15:54

Jeg lavede en uhyre basisk applikation

Jeg har prøvet at lave et par syrede applikationer.... Men det er faktisk en god idé at hæve PH-værdien.

Man kunne også blande lidt og få.... en salt applikation?

God jul og godt nytår til alle på Version2 Jacob

1
20. december 2013 kl. 12:58

Det bliver spændende at se hvilken effekt Xamarin har på brugen af HTML5 apps.