Mobilsiderne bliver større - og langsommere

Den gennemsnitlige størrelse på et mobilsite bliver større og større. Og det er en forkert udvikling, lyder det fra to eksperter.

I løbet af det seneste år er størrelsen på en gennemsnitligt mobilside vokset med 24 procent. Det viser en opgørelse, som analysevirksomheden Digicure har lavet på baggrund af data fra http archive.

Den gennemsnitlige mobilside fylder altså nu 873 kilobyte, hvor tallet for et år siden var 702 kilobyte. Ifølge Jesper Helbrandt, der er direktør i Digicure, skyldes det blandt andet stigende brug af visuelle elementer og billeder – og det gør siderne langsommere.

»Mobile sites bruger blandt andet flere billeder end tidligere. Det gør siderne tungere og dermed langsommere, og det er problematisk,« udtaler han og henviser til, at det tager ti gange så lang tid at transportere data pr. forespørgsel på en 3G-forbindelse, som det gør på en fastnet ditto.

Derfor tilråder Jesper Helbrandt, at man bestræber sig på at gøre sit mobilsite så lille som muligt – eksempelvis ved helt basalt at minimere mængden af indhold, ligesom han også påpeger, at man bør samle javascripts i så få filer som muligt, da det er noget af det, der fylder mest på mobilsider.

John G. Petersen, der er direktør hos meremobil.dk, støtter op om opfordringen til at gøre mobilsiderne mindre.

»Lang ventetid er lig med en dårligere brugeroplevelse. Af hensyn til brugerne bør virksomheder derfor gøre deres mobile sites så små som muligt,« udtaler siger John G. Petersen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Milos Game

Jeg vil gætte på at folk fejlagtigt tror at de bare skal lave et responsive design og så er mobil delen dækket. Men det er forkert. Responsive design hører til på PC'en og ikke på mobile enheder. Mobile enheder skal have mobile websites der loader den mængde og størrelse data der skal vises på mobilen. Der er ingen grund til at loade kæmpe billeder for derefter at skalere dem ned med HTML/CSS/JavaScript osv..

 • 7
 • 6
#3 Anders Matthiessen

Det dog en håbløst og uvidenskabelig undersøgelse. Hele citatet fra Jesper Helbrandt er jo tåbelig efter min mening. At sige en side er tung fordi den er på mange kb giver ingen mening.

Hvad præcist er langsomt? Download, parsing, rendering, kørsel af scripts? Hvor meget af downloads bliver der så cachet mellem forespørgelserne? Mon ikke nogle elementer ikke blev vist på det responsive design, og scripts ikke blev kørt?

Responsive sites fungerer fint. Det er klart at dem der udvikler mobil-specifikke løsninger hader det.

 • 3
 • 9
#6 Deleted User

Enig i det meste af kritikken. Selvfølgelig skal billeder komprimeres, så de ikke leveres større end nødvendigt og selvfølgelig skal Javascript skrives, så det performer godt. Men, websites kan sagtens være både responsive og store og alligevel loade og performe fint med lazy loading.

 • 0
 • 0
#9 Daniel Wiklund

Det klar største problem med denne artikel er dat der er ingen forklaring af hvad de definere som værende en mobilside eller hvordan de har indsamlet data. Hvis der er medregnet data fra sider som på ingen måde er mobil optimerede, men blot set fra en mobil browser, så kan man jo ikke rigtig bruge det til at sige noget generelt om mobilsider.

 • 0
 • 0
#10 Peter Müller

Nu er der flere der har hæftet sig ved manglende data fra selve undersøgelsen. Jeg hæfter mig ved dette citat

som analysevirksomheden Digicure har lavet på baggrund af data fra http archive

(min fremhævelse)

Http-archive er et fint site af Steve Souders, som har fokuseret på web performance i mange år. Jeg kan anbefale at gå direkte til kilden hvis man er interesseret. http://httparchive.org/

Min opfattelse af artiklen er at den såkaldte analysevirksomhed bare har snuppet tallene og genformuleret Steve Souders pointer fra en af hans mange blog posts om emnet, derefter kaldt det en pressemeddelelse og sendt det ud.

Det på trods så er pointerne korrekte. Hvis du vil have hurtig time to render af hjemmesider på en mobiltelefon er det vigtigt at begrænse størrelse og specielt antal filer der overføres. Latency er den helt store dræber, og på mobilfobindelser kan den somme tider være temmelig voldsom, så undgå alt hvad der kan forårsage flere roundtrips.

 • 2
 • 0
#12 Lars Tørnes Hansen
 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere