Efter flere sager, hvor ofre er blevet svindlet via MobilePay, er der nu skruet op for sikkerheden på betalingsapp'en.
»Der kan man så i bakspejlet sige: Burde vi have gjort det tidligere? Ja, det burde vi måske,« siger pressechef hos MobilePay Peter Kjærgaard.
MobilePay er et selvstændigt selskab ejet af Danske Bank.
I begyndelsen af november kom det frem, at der havde været en stribe svindelsager, som involverer MobilePay på Fyn. I kølvandet på disse sager lød meldingen fra Peter Kjærgaard til Fyens.dk, at der var ved at blive skruet op for sikkerheden. Og det er sket med en app-opdatering, som er rullet ud i slutningen af sidste uge, forklarer Peter Kjærgaard.
Han ønsker ikke at gå i detaljer med, hvori sikkerhedsforbedringerne består. MobilePay har desuden været sparsomme med oplysninger om, hvordan den konkrete svindel på Fyn har fundet sted.
»Der er ingen grund til at lave en brugervejledning i, hvordan man laver kriminalitet.«
Svindel for 80.000 kroner
Svindel med MobilePay er blevet aktuelt blandt andet på grund af et indlæg på Facebook. Her fortæller journalist og tidligere chefredaktør på blandt andet Computerworld, Mikael Lindholm, om, hvordan han selv er blevet svindlet for 80.000 kroner på en måde, der involverer MobilePay.
Svindlen har stået på siden 10. november. Det foregik ved, at Mikael Lindholm fik en sms med en fem-cifret aktiveringskode, fortæller han på Facebook. Herefter fik han gentagende opkald, hvorefter han til sidst tog telefonen.
»Jeg kan kun vagt huske samtalen, fordi jeg var til Bogmesse i Bella Center med en masse mennesker og postyr omkring mig og var bare glad for at de lige fiksede det. Jeg hæftede mig ikke ved samtalen og mistænkte ikke noget, fordi jeg netop havde modtaget en sms fra MobilePay, som manden henviste til. Nu tænker jeg, at jeg muligvis har læst koden i sms'en op. Jeg ved det ikke. Det er helt blankt. Hvad jeg ved er, at minutter efter - kan jeg nu se - begyndte pengene at fosse ud af min konto, og det stoppede ikke, bare fordi der ikke længere var penge på kontoen,« skriver han på Facebook og forsætter:
»Jeg er dialog med bedrageriafdelingen i banken. De forklarer mig, at hvis nogen har dit mobilnummer, så kan de prøve at logge sig ind på MobilePay med dit nummer fra en anden mobil, hvilket udløser en automatisk sms til din mobil med en kode. Hvis de så ringer dig op og udgiver sig for at være MobilPay support og får dig til at læse koden på sms'en op fra det ægte MobilePay, så har de fuldstændigt fri adgang til din konto fra den anden mobil. Jeg tror, det er det, jeg har været udsat for.«
Til Version2 siger Mikael Lindholm:
»Der var intet, overhovedet, der fik en advarselslampe til at ringe. Manden i den anden ende var velformuleret og talte godt, der var ingenting, der gjorde, jeg tænkte, det her er fup og svindel,« siger Mikael Lindholm til Version2.
Mikael Lindholm husker ikke samtalen i detaljer, men umiddelbart mener han kun, han muligvis har opgivet sms-koden til personen i den anden ende af røret. Og altså ikke også eksempelvis et CPR-nummer.
»Såvidt jeg husker. Jeg kan kun sige, hvis de havde bedt mig om andre oplysninger, så ville jeg synes, det var meget mærkeligt.«
Hos MobilePay afviser pressechef Peter Kjærsgaard, at det alene med kendskab til et telefonnummer og sms-koden har været muligt at logge ind på andres MobilePay fra en anden enhed.
Tips og tricks
Peter Kjærsgaard holder kortene tæt ind til kroppen, når det gælder sikkerhed på MobilePay. Også hvad den seneste opdatering i forhold til sikkerheden angår.
Han har dog en række fif, der handler om at passe på sin telefon, koden til MobilePay-app og personlige oplysninger som for eksempel CPR og NemID-informationer.
»Del dem ikke med andre. Hvis du modtager en sikkerhedskode fra MobilePay, så kan det være tegn på, der er nogen, der forsøger at genskabe din MobilePay-bruger. Så skal du ringe til vores support på 45144147 og diskutere sagen med dem,« siger han og tilføjer:
»Den sidste ting: Lad være med at overføre eller modtage penge fra helt tilfældige mennesker, du møder på gaden, det kan være begyndelse på et tricktyveri.«
Mikael Lindholm fortæller, at han er blevet kontaktet af banken i dag, og at det ser ud til, han får svindlen dækket.
»De ville behandle sagen, og jeg kunne regne med, at jeg fik pengene dækket. Det var rart. Jeg sagde til dem, jeg klandrer sådan set ikke Danske Bank eller MobilePay for noget her, der er jo ikke nogen, der har gjort noget med vilje,« siger Mikael Lindholm.
Han kunne dog godt have tænkt sig at være blevet mødt med lidt større forståelse fra bankens side i forhold til svindlen, hvor han hovedsageligt oplevede at blive mødt med mistænksomhed.
»De har sagt, de vil se på, om de kan blive bedre til at kommunikere i sådan en situation. Det er jo en positiv ting.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.