Mobildækning indendørs: Snart kan alle hjem få deres egen 'mobilmast'

13 kommentarer.  Hop til debatten
I løbet af 2015 får Telenors kunder adgang til en ny teknologi, der gør det muligt at føre mobilsamtaler via hjemmets eller virksomhedens trådløse router/WiFi-forbindelse
24. juni 2015 kl. 15:27
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tre ud af fire klager over mobildækningen handler om indendørsdækningen, og løsningen er ikke kun at bygge flere master, der kan sende signal udefra og ind i stuerne – det næste kvantespring i mobildækning kommer så at sige indefra.

I løbet af i år bliver Telenor nemlig klar til at åbne for såkaldt Voice over WiFi – også kendt som WiFi calling – som potentielt kan forvandle hundredetusindvis af routere i de danske hjem til små, indendørs 'mobilmaster', der kan give indendørs taledækning mange af de steder, hvor det udefra kommende mobilsignal ikke er stærkt nok til at nå dybt ind i bygningen.

»Mobildækningen har aldrig været bedre end nu, og vi udbygger vores mobilnetværk hver dag, men der er stadig steder, hvor signalet ikke er stærkt nok indendørs, og hvor det derfor kan være svært at gennemføre en mobilsamtale. Samtaler via trådløse netværk har potentialet til at løse en stor del af dette problem. Vi håber, at smartphoneproducenterne kommer med den nødvendige software til WiFi calling sidst på året, og så skal vi nok være klar med netværket«, siger Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen.

Introduktionen af WiFi calling afventer også en softwareopdatering af danske smartphones. Omkring en tredjedel af de smartphones, som bruges af Telenors kunder, er af nyere dato og kan dermed opgraderes til at blive Voice over WiFi-parate, så snart softwaren bliver tilgængelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Voice over WiFi bliver tilgængelig, og man undervejs i et opkald på WiFi forlader WiFi-zonen, vil opkaldet automatisk blive flyttet over på mobilnetværket, så samtalen ikke bliver afbrudt. Grunden til, at dette kan lade sig gøre, hedder VoLTE, også kendt som Voice over LTE. 4G-nettet bruges i dag kun til data, men med VoLTE vil 4G også kunne bruges til samtaler, og VoLTE er altså samtidig broen, der gør det muligt at flytte samtaler mellem mobilnetværket og den trådløse router. Telenor har testet VoLTE siden december.

Sidste sommer introducerede T-Mobile Wifi Calling og VoLTE for deres kunder i USA og i sidste måned indledte Vodafone den samme service i Storbrittanien.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
29. juni 2015 kl. 16:48

Vi bygger bedre og mere energivenlige huse/bygninger, men på bekostning af gennemtrængningsevnen for radiosignaler, hvilket er en tendens i rivende udvikling.

Undersøgelser viser, at 12% af danskerne oplever mangelfuld mobildækning på deres hjemmeadresse, så Telenors tiltag måtte jo komme på et tidspunkt. Måske de ligefrem har erkendt, at de intet kan stille op mod udviklingen. Oven i hatten kommer antennekvaliteten i mobiltelefoner, hvilket bestemt heller ikke hjælper operatøren.

Hvordan løsningen med VoLTE via routeren vil fungere i praksis må vi jo vente lidt med endnu.

13
21. juli 2015 kl. 13:37

Dampspær af metalfolie og nye super energi ruder giver rigtig god dæmpning af radiobølger. Især bygninger af nyere dato ender ofte som radiodøde rum :=)

11
25. juni 2015 kl. 12:06

I vores område er problemet slet ikke manglende mobildækning, men derimod dækning imod mobilstråler i de forskellige lejligheder omkring nogle master.

Til alt held bor vi i et gammelt byggeri med rigtige vægge og en vægtykkelse på 50-60 cm, så vi er nogenlunde afskærmet - hvilket vi tydeligt kan mærke når vi går indenfor.

9
25. juni 2015 kl. 11:46

I vores mobildøde område er det eneste jeg bruger min mobiltelefon til at fejlmelde min 3mbs kobberforbindelse til Fullrate - siddende i vores drivhus, hvor der i medvind er 2 streger. Spændende når man er nr. 19 i køen hos hotlne...

7
25. juni 2015 kl. 10:24

Prøv at gå rundt med kalibreret måleudstyr på steder udråbt til "notspot". Rigeligt signal.

Problemet er at "smartphone" antenner er elendige.

Mobilindustriens geniale løsning? At kompensere ved at skrue op for udgangseffekten på infrastrukturen og tilbyde kunderne at købe ekstra pow! i form af indendørs forstærkere.

Total devolution. Hvornår bliver folk trætte af at betale prisen for mobilindustriens technical debt?

Se Ingeniøren 2013.01.03:http://ing.dk/artikel/ny-undersogelse-antenner-i-smartphones-er-gaet-fra-darlige-til-chokerende-ringe-135280

8
25. juni 2015 kl. 11:20

Både og.

Problemet er jo, at nogen steder er der 3-4 selskaber der brøler ud på 2-3 frekvensbånd så æteren på det nærmeste kan bruges til opladning af elbiler, mens der andre steder på det nærmeste er radiodødt.

Eksempelvis har jeg et dårligt signal i mit sommerhus, selv om jeg så bruger en gammel Ericsson telefon - det kan jeg nu godt leve med da jeg kender præmissen (og er man rigtig heldig, så slipper man også for at blive forstyrret, fordi folk ikke kan holde den dårlige kvalitet ud), men det er problematisk at man fra officiel side forlader sig på at mobiltelefoni skulle være løsningen på alle problemer.

F.eks. ævler politikerne om 3 og 4G når talen går på den totalt ustrukturerede bredbåndsudvikling, som om det skulle være løsningen på alle problemer (jo bevares, der sidder godt nok et par æggehoveder og mener det, men verden ser anderledes ud), i stedet for at man fra samfundets side stiller nogle krav, f.eks. burde det ikke være tilladt at stikke en skovl i jorden uden der også i det mindste blev lagt tomrør ned (igen, Niels Zibrandtsen ide om en fiberfond!), og der skulle ikke være den nævenyttige holdning til at ledig kapacitet i f.eks kommunalt net ikke også kunne bruges af andre.

Men klart, teleselskaberne hader transparens, og frygter den dag hvor folk bruger ren VoIp, for så forsvinder deres roaming malkeko jo.

6
25. juni 2015 kl. 08:19

Det her bliver først interessant når det ikke kræves at man har Telenor som ISP for at få det til at virke. Lur mig om der ikke kommer til at gå noget tid før det sker.

3
24. juni 2015 kl. 23:19

... der er jo nogen der plæderer for at mobildata er den bedste opfindelse siden skiveskåret brød, og hele landets befolkning slet ikke har behov for godt internet, de skal bare sætte en mobilrouter op, så kan de alt (inklusive at svejse med vekselstrøm under vand).

Men æhh, hvordan er det så lige?

Jo der hvor der er dårlig mobildækning er der tit og ofte også kummerlige internetforhold, for man har jo i al sin kvide besluttet her i landet at det er rigtig god konkurrence når 5 selskaber laver det samme gange 5 nogen steder, og ingen selskaber laver intet gange nul andre steder.

Men ja, vi sætter selvfølgelig bare en mobilrouter op, og så benytter vi den til at lave WiFi mobil-kald over - suk.

Måske teleselskaberne skulle prøve selv at løse deres egne problemer, end håbe på at andre rager kastanjerne ud af ilden ved at nasse på deres internetforbindelse.

4
24. juni 2015 kl. 23:42

Jo der hvor der er dårlig mobildækning er der tit og ofte også kummerlige internetforhold, for man har jo i al sin kvide besluttet her i landet at det er rigtig god konkurrence når 5 selskaber laver det samme gange 5 nogen steder, og ingen selskaber laver intet gange nul andre steder.

Så langt er jeg sådan set enig, men igen: Har man en "bredbåndsforbindelse-ADSL" på hele 2 MB/512 kB, som man kan køre VoWiFI på, så er det alt rigeligt til at føre en telefonsamtale med. Og langt bedre end 0 pinde ud af 4 på en 2G-forbindelse fra helvede.

Det er ikke for at sige, at man bare skal tage en tudekiks og tørre op med de steder, hvor både mobilnet og det faste internet suger r*v, eller for at sige, at udbygningen af mobilnettet så kan droppes, men hvis VoWiFi kan sikre, at man i det mindste har en stabil telefonforbindelse i sit eget hus, så kan det vel ikke være så skidt endda?

Personligt vil jeg da se frem til det, og jeg bor endda ikke meget mere end 1500 meter i luftlinje fra nærmeste 2/3/4G-mast. Men GSM/UMTS-dækningen indefor murene er virkelig, virkelig dårlig, hvad end årsagen så måtte være.

5
25. juni 2015 kl. 00:30

Glæder jeg mig til at se: VoIP (SIP/RTP) over wifi er hvert fald ikke lige sjovt altid :-)

men hvis VoWiFi kan sikre, at man i det mindste har en stabil telefonforbindelse i sit eget hus, så kan det vel ikke være så skidt endda?

DECT håndsæt og VoIP har eksisteret som kombination længe :-)

Ellers kunne sådan en her måske løse problemet med manglende eller ingen telefon forbindelse: http://telefontransformer.dk/ simpelhen fordi antennen er bedre end alle de mobil håndsæt folk render rundt med :-)

1
24. juni 2015 kl. 20:58

Nåede lige at glæde mig til at vi endelig selv måtte sætte forstærkere op, men blot endnu dårligere nyheder, at man vil flytte mere data over på et i forvejen overbelastet lte netværk.

2
24. juni 2015 kl. 22:34

Nåede lige at glæde mig til at vi endelig selv måtte sætte forstærkere op, men blot endnu dårligere nyheder, at man vil flytte mere data over på et i forvejen overbelastet lte netværk.

Det kommer vel an på, i hvor høj grad, VoLTE bliver default? Hvis der - og det er egentlig sådan, jeg læser det - er tale om, at Telenor kun bruger VoLTE i de tilfælde, hvor en kunde har startet en VoWiFi-samtale for at forlade WiFi-dækningen, hvorfor man så er nødt til at lave en hand-off til VoLTE (som jo dybest set er VoIP), så er det nok ret begrænset, hvad det kommer til at belaste datanettet.

Noget andet er, hvis Telenor vil udfase GSM og UMTS til fordel for VoLTE/VoIP ... men sådan læser jeg det ikke. (Men lur mig, om ikke det er den vej, vinden blæser.) Og under alle omstændigheder: Hvor meget fylder en telefonsamtale - 64kB/s? Det er peanuts i forhold til de datamængder, der i øvrigt bliver skibet afsted på nettet; ikke mindst fordi der stort set ikke er nogen, der bruger deres telefon til at snakke med længere ;)

VoWiFi belaster netop ikke mobildatanettet - det belaster den permanente internetopkobling, som WiFi'en trækker på. Og det vil yderligere have den fordel, at man kan blive ringet op på sit danske nummer, selv om man er i udlandet; uden at betale udlandstakst.