MitID-udbud på gaden: Det handler om brokere, brokere, brokere

Illustration: Mads Allingstrup, Nets
Livet skal gøres nemmere for virksomheder eller myndigheder, der formidler adgang til det danske login-system.

MitID, som er den kommende NemId-løsning til borgere, virksomheder og organisationer i Danmark, er i dag sendt i udbud. Udbudsprisen er som tidligere annonceret på 900 millioner kroner. Bag udbuddet står et partnerskab mellem Digitaliseringsstyrelsen og de danske banker.

Det centrale element i beskrivelsen af udbuddet er begrebet 'brokere,' der nævnes 12 gange i teksten.

Brokere er virksomheder eller myndigheder, der formidler adgang til løsningen, som for eksempel det offentlige NemLog-In og en række datacentraler.

I beskrivelsen står der således:

»Løsningen skal være skalerbar, modulært og fleksibelt opbygget, så der kan udvikles differentieret funktionalitet mod løsningen, og funktionalitet, som muliggør, at en Broker kan anvende den med begrænset egenudvikling. Løsningen skal omfatte og håndtere ca. 6-9 mio. aktive registrerede slutbrugere/identiteter, inkl. nyudstedelser, ca. 1. mia. anmodninger om autentifikation pr. år via Brokere og tilslutning og support til 6-15 Brokere og supportere 150-200 RA-enheder.«

RA-enheder er registreringsautoriteter, hvilket vil sige private virksomheder og offentlige myndigheder, som er udpeget med henblik på registrering og support af slutbrugere.

Læs også: Udbud køres i stilling: Det nye NemID – kaldet MitID – har et budget på 900 millioner kroner

Brokernes behov er sat højt i udbudsteksten. Således står der:

»Det er afgørende, at udviklingen sker under hensyntagen til, at Brokere kan tilslutte sig tidligt i udviklingsforløbet, herunder at planlægningen tilgodeser, at nødvendige grænseflader og miljøer tidligt stilles til rådighed for Brokerne. Leverandøren skal i relation til Brokere stille en uafhængig tredjemands ydelser til rådighed for Kunden til certificering af Brokere, og leverandøren skal løbende understøtte og sikre processen, så Brokerne og leverandørens egne komponenter til enhver tid opfylder certificeringskravene.«

Hovedydelserne i udbuddet består af fire dele: udvikling af funktionalitet, drift og vedligeholdelse, support og projektstyring.

Læs også: Endnu uvist om private nøgler for MitID bliver lagret centralt

Kontrakten vil løbe over 10 år med mulighed for forlængelse.

Det er et såkaldt udbud med forhandling, hvor op til fire potentielle leverandører i første omgang skal prækvalificeres, skriver Digitaliseringsstyrelsen på sin hjemmeside. Leverandørerne bliver udvalgt på baggrund af, hvem der kan dokumentere de mest relevante referencer. Herefter går partnerskabet mellem styrelsen og bankerne i dialog med de prækvalificerede leverandører, som så afgiver deres tilbud.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
Christian Nobel

.. som er gammelkendt teknologi, nemlig at indføre en rigtig digital signatur, hvor det er borgeren der har kontrollen over egen nøgle.

Der må så gerne være flere (statskontrollerede) CA'er, men der skal være en klar adskillelse mellem stat og kirke ^^^^^ bank.

Så kan der sagtens være flere udbydere af reelle løsninger, ikke flere forskellige webportaler (som jeg ser brokerne) som alle interfacer til en og samme SSO løsning.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017