MitID-udbud på gaden: Det handler om brokere, brokere, brokere

Illustration: Mads Allingstrup, Nets
Livet skal gøres nemmere for virksomheder eller myndigheder, der formidler adgang til det danske login-system.

MitID, som er den kommende NemId-løsning til borgere, virksomheder og organisationer i Danmark, er i dag sendt i udbud. Udbudsprisen er som tidligere annonceret på 900 millioner kroner. Bag udbuddet står et partnerskab mellem Digitaliseringsstyrelsen og de danske banker.

Det centrale element i beskrivelsen af udbuddet er begrebet 'brokere,' der nævnes 12 gange i teksten.

Brokere er virksomheder eller myndigheder, der formidler adgang til løsningen, som for eksempel det offentlige NemLog-In og en række datacentraler.

I beskrivelsen står der således:

»Løsningen skal være skalerbar, modulært og fleksibelt opbygget, så der kan udvikles differentieret funktionalitet mod løsningen, og funktionalitet, som muliggør, at en Broker kan anvende den med begrænset egenudvikling. Løsningen skal omfatte og håndtere ca. 6-9 mio. aktive registrerede slutbrugere/identiteter, inkl. nyudstedelser, ca. 1. mia. anmodninger om autentifikation pr. år via Brokere og tilslutning og support til 6-15 Brokere og supportere 150-200 RA-enheder.«

RA-enheder er registreringsautoriteter, hvilket vil sige private virksomheder og offentlige myndigheder, som er udpeget med henblik på registrering og support af slutbrugere.

Læs også: Udbud køres i stilling: Det nye NemID – kaldet MitID – har et budget på 900 millioner kroner

Brokernes behov er sat højt i udbudsteksten. Således står der:

»Det er afgørende, at udviklingen sker under hensyntagen til, at Brokere kan tilslutte sig tidligt i udviklingsforløbet, herunder at planlægningen tilgodeser, at nødvendige grænseflader og miljøer tidligt stilles til rådighed for Brokerne. Leverandøren skal i relation til Brokere stille en uafhængig tredjemands ydelser til rådighed for Kunden til certificering af Brokere, og leverandøren skal løbende understøtte og sikre processen, så Brokerne og leverandørens egne komponenter til enhver tid opfylder certificeringskravene.«

Hovedydelserne i udbuddet består af fire dele: udvikling af funktionalitet, drift og vedligeholdelse, support og projektstyring.

Læs også: Endnu uvist om private nøgler for MitID bliver lagret centralt

Kontrakten vil løbe over 10 år med mulighed for forlængelse.

Det er et såkaldt udbud med forhandling, hvor op til fire potentielle leverandører i første omgang skal prækvalificeres, skriver Digitaliseringsstyrelsen på sin hjemmeside. Leverandørerne bliver udvalgt på baggrund af, hvem der kan dokumentere de mest relevante referencer. Herefter går partnerskabet mellem styrelsen og bankerne i dialog med de prækvalificerede leverandører, som så afgiver deres tilbud.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Christian Nobel

.. som er gammelkendt teknologi, nemlig at indføre en rigtig digital signatur, hvor det er borgeren der har kontrollen over egen nøgle.

Der må så gerne være flere (statskontrollerede) CA'er, men der skal være en klar adskillelse mellem stat og kirke ^^^^^ bank.

Så kan der sagtens være flere udbydere af reelle løsninger, ikke flere forskellige webportaler (som jeg ser brokerne) som alle interfacer til en og samme SSO løsning.

 • 2
 • 0
#4 Christian Nobel

Ved det er meget efterspurgt herinde, men jeg vil sige det er usansynligt, husk på det skal bruges at alle danskere

Nu tales der i overskriften om brokere, brokere, brokere, så der er intet der står til hinder for der laves en både og model, i stedet for altid at lefle for laveste fællesnævner.

Modellen kan være at fundamentet er en ægte digital signatur, men der så også (det kunne være bankerne) udbydes en model vi-sørger-for-du-ikke-skal-tænke til dem der ikke selv magter det andet.

Der er ingen grund til at male sig ind i en krog i det 21'århundrede.

 • 1
 • 0
#5 Povl Hansen

Det der laves er en fælles login løsning

“vi-sørger-for-du-ikke-skal-tænke til dem der ikke selv magter det andet.”

Jeg forestiller mig en lettere overvægtig mand der rød i hovedet står og hopper hidsigt i gulvet mens han råber JEG VIL HAVE EN ÆGTE DIGI, og så løber han tør for luft, både at hoppe og råbe er nemlig mere end hans kondi kan klare

 • 0
 • 3
#7 Henning Wangerin

Jeg forestiller mig en lettere overvægtig mand der rød i hovedet står og hopper hidsigt i gulvet mens han råber JEG VIL HAVE EN ÆGTE DIGI,

Det er heller ikke nødvendigt i dag.

Jeg har aldrig haft en offentlig nemid på papkort, og får det heller aldrig medmindre jeg bliver mødt med et lovkrav. Så vil jeg overveje om jeg vil følge loven eller om sag lader sagen ende i retten. Umiddelbart hælder mest jeg mod det sidste ;-)

Jeg har (eller rettere havde) en digital signatur.

Ja. Den virker (næsten) kun i offentligt regi, men det kan jeg sagtens leve med.

Der er et par steder som hver gang jeg afleverer en papir-formular forsøger at overtale mig til at få lavet pap-tingen, men de har efterhånden droppet det.

Og da nets lukkede for de gamle hardware-dongles sidste sommer/efterår, fik jeg sågar en fritagelse fra digital post. Ok. Det krævede tre forsøg på borger-service. Men det lykkedes.

Jeg har fået et nyt stykke hardware, men har ikke fået sat det op endnu. Det er sgu lidt svært når jeg kun har i386 og ARM-maskiner i huset, og NETS kun leverer en amd64 af deres "java-fri" java-software, så hvorfår bøvle alverden med det når det skal gøres på lånt hardware alligevel.

/Henning

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere