MitID-stormløb på danske banker: Får op til 50.000 support-opkald om ugen

28. april 2022 kl. 09:005
MitID-stormløb på danske banker: Får op til 50.000 support-opkald om ugen
Illustration: Nanna Skytte.
Kundernes skifte fra NemID til MitID går ifølge Finans Danmark efter tidsplanen. Men det koster ressourcer i landets banker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Landets banker får mellem 25-50.000 telefonkald om ugen fra kunder, der skal have hjælp til at skifte loginløsning fra NemID til MitID. Det har betydet ekstra bemanding i bankerne til at håndtere de mange ekstra opkald.

Det skriver ITWatch.

Læs også: Danske it-virksomheder vil udnytte EUs digitale ambitioner: »Det er hele Europa nu«

Det er det enkelte pengeinstitut, der har ansvaret for at flytte kunderne over fra den ene loginløsning til den anden. Indtil videre er halvdelen af landets bankkunder skiftet til MitID, og hvis deadline skal nås, skal 150.000 personer om ugen skifte inden 30. juni 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er pengeinstitutternes interesseorganisation Finans Danmark, der sammen med Digitaliseringsstyrelsen står bag MitID, og ifølge digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen, går overflytningen efter tidsplanen.

Læs også: Sociale medier koger: »MitID er en katastrofal brugeroplevelse«

»For mange bankkunder går overgangen nemt og smidigt. Men vores medlemmer har ligesom Borgerservice også oplevet et stort behov for hjælp og support. Bankerne oplever i størrelsesordenen 25-50.000 telefonkald om ugen med det nuværende tempo. Det er klart, at det lægger beslag på en række ressourcer ude i bankerne, ligesom man har måttet mande op,« siger han til ITWatch.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. april 2022 kl. 18:00

En af de sjove:

I går fulgte jeg en ældre bekendt til aftalt tid på Borgerservice for at hjælpe vedkommende, som hører og ser dårligt, gennem MitID-nåleøjet, og til det forjættede land med kodeoplæser med store bogstaver. Det gik, med god tålmodighed fra den flinke skrankedame, som insistererede på at stå op ved sit hæve-sænkebord, mens vi sad på stole på den anden side og følte os set ned på, med hagen hvilende på bordkanten. Ikke helt i orden, synes jeg, men hun var nu flink nok.

Vi får med fælles hjælp og noget besvær kæmpet os frem til det punkt, hvor min bekendte selv skal indtaste sms-kode for at fuldføre processen. Og så kommer det sjove: Denne kode skulle sendes til en mobil/smartphone! Og det har min bekendte netop ikke, da hun som nævnt hører og ser dårligt!

Det er da for langt ude, at når man netop har fravalgt app-løsning, fordi man ikke kan betjene den slags, så skal man have en afgørende kode via sms.

Løsningen blev, at sms-en måtte sendes til min telefon. Men hvad så, hvis jeg ikke havde været med?

Det er i øvrigt fint med tilbuddet om kodeoplæser til høre- og synshandicappede, men teksten i displayet er for lille, og lyden i høretelefonerne ikke høj nok - og uden mulighed for at skrue op.

Så ideen er god nok - men udførelsen skal være bedre næste gang.

3
28. april 2022 kl. 16:06

Vi oplever for øjeblikket en stor interesse for MitId. Kontakt os igen, når du har fået det til at virke - og forklar os hvordan.

1
28. april 2022 kl. 11:11

Digitaliseringsstyrelsen har lavet en undersøgelse af borgernes it-kompetencer. Jeg mener, at man kunne konkludere, at 22 procent af borgerne må betragtes som værende it-inkompetente eller it-udfordrede. Med den viden i bagagen kan man undre sig over, at man har sendt såkaldte selvbetjeningsløsninger på gaden, som i høj grad udfordrer disse borgere. Det efterlader mig med et par spørgsmål:

  1. Mon myndighederne (Digitaliseringsstyrelsen) rent faktisk har lært noget af vanskelighederne med at følge denne proces?
  2. Kan man forestille sig, at man fremover rent faktisk orienterer ordentligt om sådanne selvbetjeningsløsninger?
  3. Når man nu ved, at så mange borgere mangler it-kompetencer, hvad vil myndighederne så gøre ved dét?
  4. Hvis det er bankerne, der skal sørge for at få borgerne til at skifte fra NemID til MitID, hvad så med de borgere, som ikke benytter netbank?

Det angives ofte i debatten, at det specielt er ældrestyrken, som mangler it-kompetencer. Det er ikke min erfaring - jeg ser inden for alle aldersgrupper et meget stort spænd, når det drejer sig om it-kompetencer. Der er masser af unge og voksne mennesker, som har problemer med at anvende offentlige systemer, ligesom der er masser af ældre mennesker, som ikke har nogen problemer med at gøre det. Jeg tror, man skal være meget varsom med at knytte kompetencer alt for tæt sammen med alder.

5
29. april 2022 kl. 08:54

Er det nu brugerne som er "it-inkompetente"? Næh. Der er tale om systemer, der udvikles uden hensyn til User Experience.

2
28. april 2022 kl. 12:57

Her er mine bud på svar som der ville blive givet, hvis man kunne få nogen i tale:

  1. Bla. bla. bla. bla. bla. bla. bla. , men i sidste enden næ.
  2. Bla. bla. bla. bla. bla. bla. bla. , men i sidste enden næ.
  3. Intet, vi kan ikke gøre noget ved det, det er borgernes eget ansvar at udvikle sig i takt med samfundet.
  4. De bliver tvangsflyttet til MitID når den offentligt myndigheder stopper understøttelsen af NemID i år 20xx.