MIT: Nu kan du kommunikere med din indre stemme

Illustration: Pavlo Kolotenko/Bigstock
Det er ikke selvhjælp, men en ny teknologi, der netop er blevet præsenteret fra MIT Media Lab. Det er ikke kønt, men du bliver i stand til at kommunikere - uden ord eller bevægelser - med al elektronik omkring dig.

Kender du den der lille irriterende stemme i dit hoved, der altid mener et eller andet? Så er der godt nyt, for snart kan du bruge din indre besserwisser til andet og mere end at give uønskede løftede pegefingre til dig selv.

Hos Massachusetts Institute of Technology har de netop udsendt en video, der indeholder et device, der får de efterhånden meget sjældne bærere af Google Glas til at ligne modeikoner.

Den æstetisk udfordrede enhed kaldes AlterEgo og beskrives som et »system, der muliggør, at mennesker taler i naturligt sprog med maskiner, kunstig intelligens-assistenter og andre mennesker uden at bruge stemmen, uden at bevæge munden og uden at vise nogen ydre tegn på kommunikation«.

Enheden skal sidde på brugerens ansigt, hvor den registrerer små bevægelser i talemusklerne.

Enheden gør dig i stand til at kommunikere ved at opfange neuromuskulære signaler og omsætte dem til ord. Den indre stemme i denne sammenhæng er altså de signaler, som din hjerne sender til dine talemuskler uden dog nødvendigvis at sende ord ud i verden.

Der er med andre ord tale om et meget følsomt apparat.

Alternativ til hjerne-interfaces

Flere, herunder Mark Zuckerberg og Elon Musk, har meldt ud, at de arbejder med teknologi, der kan skabe såkaldt hjerne til maskine-kommunikation. AlterEgo vil være et alternativ. Maskinen kan nemlig ikke læse dine tanker, medmindre du aktivt bruger din indre stemme.

Det er anderledes end den klassiske idé om hjerne-interfaces, der har direkte adgang til dine tanker. Herunder også dem, der bare dukker op mere eller mindre af sig selv og måske ikke altid er noget at være stolt af.

AlterEgo kan, ud over altså at yde en vis sfære af privatliv, endda facilitere kommunikation begge veje, og det fremhæves af skaberne, at kommunikationen formidles ved hjælp af lydoverførsel gennem knoglerne og derfor uden at komme imellem brugeren og resten af verden.

Artiklerne giver dog intet svar på, om det virkelig er ønskværdigt at have en stemmeassistent som for eksempel Siri eller Alexa koblet helt ind i hovedet.

Ifølge researchpapirerne fra MIT er median-værdien for korrekt ordforståelse over 90 pct., og forsinkelsen på korrekt notering af ordene var 0,427 sekunder. Enheden skal dog endnu oplæres specifikt til hver enkelt bruger.

Se mere her: AlterEgo: A Personalized Wearable Silent Speech Interface - MIT Media Lab

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere