Mistro om overvågning koster cloudbaserede-tjenester kassen

Den digitale mistro har spredt sig i kølvandet på diverse overvågningsskandaler, og cloudbaserede tjenester taber milliarder i omsætning.

35 milliarder dollars eller næsten 200 milliarder danske kroner. Så meget har en amerikansk tænketank regnet sig frem til, at mistro vil koste amerikanske cloud-baserede tjenester i tabt fortjeneste de næste tre år. Det skriver Politiken.

Den digitale mistro kommer naturligvis i kølvandet på de stadigt flere overvågningsskandaler, som i USA især er personificeret ved Edward Snowdon, mens Se og Hør-skandalen herhjemme er et glimrende eksempel på, hvorfor kunderne frygter at lægge data i hænderne på de cloudbaserede tjenester.

Læs også: Myndigheder vil granske eBay efter læk af 145 millioner brugeres data

Senest afviste den indiske regering et forslag fra Google om at forbedre registreringen af landets 800 millioner vælgere i forbindelse med parlamentsvalget. Det skete med henvisning til nationens sikkerhed. Inderne var simpelthen bange for, at Google ville udnytte de mange personlige data eller ikke kunne opbevare dem forsvarligt.

Beregninger af tabt fortjeneste er ganske vist svære at anslå; alligevel forventes det, at den amerikanske it-branche bliver ramt af en nedgang på 10-20 procent ovenpå NSA-skandalen.

Læs også: Sikkerhedsekspert: Slap sikkerhedskultur vil resultere i flere data-skandaler

Flere amerikanske leverandører forsøger sig derfor med at tilbyde udenlandske kunder alternative hosting-muligheder på servere i lande, hvor datasikkerheden er mere restriktiv end i USA. Blandt andet tilbød Microsoft i januar alle sine internationale kunder at flytte deres cloudløsninger ud af USA.

Herhjemme har Se og Hør, tys-tys-kilder, lemfældig personale-politik i Nets og skødesløs håndtering af persondata i kommunerne også kastet mistroiske skygger af sig - omend i et andet omfang end i USA.

Læs også: CPR-numre ligger frit fremme på kommunernes hjemmesider

Der foreligger endnu ingen vurdering af, hvad det vil koste at rydde op i omgangen med personfølsomme oplysninger i det danske land, men det er blandt andet flere gange blevet foreslået for regeringen at ændre på brugen af cpr-numre, så de ikke længere er hemmelige.

Den amerikanske kongres stemmer i øjeblikket om en lov, der har til hensigt at begrænse regeringens mulighed for at indsamle personlige oplysninger. Også EU er på vej med en ny lov om persondatabeskyttelse. En lov som ikke har revideret de sidste 18 år, men alligevel er stærkt forsinket i sin nye form.

Dog er der én vinder i overvågnings-moradset: Datakrypteringsindustrien, som selv forudser en vækst på 60 procent frem mod 2018.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Nils Bøjden

De amerikanske myndigheder er da fuldstændig og aldeles ligeglade med hvor data og servere er placeret. Så længe firmaet er amerikansk har de at udlevere data til de amerikanske myndigheder på forlangende. Pronto!

At de amerikanske firmaer så prøver et marketings trick med at flytte maskinerne kommer hverken til at imponere eller overtale nogen.

  • 0
  • 0
Finn Christensen

At de amerikanske firmaer så prøver et marketings trick med at flytte maskinerne kommer hverken til at imponere eller overtale nogen.

De måbende masser tro en del på 'hvad der siges', ellers var alle 'vildledning via marketing' forlængst nedlagt, men de lever fint og kun de dumme bliver hængt ud.. http://politiken.dk/oekonomi/virksomheder/ECE2307349/waterfront-erkender...

Enhver synder smører pr-maskineriet med gode kontanter, og fortsætter derefter med at tømme folks lommer. Dagens dont i alle kulturer og så langt historien rækker tilbage.

Hvorfor har medier incl. v2 ikke en gruppe i menubaren, der hedder historik, hvor den type ikke nyheder er arkiveret ?

Man kan så hver gang nøjes med checkmærke, dato, firma og link - når vi nu har edb.

  • 0
  • 0
Michael Thygesen

Det kommer jo lidt an på hvad konsekvenserne rent faktisk bliver. Det kunne lige så godt tænkes at det går op for folk at "Cloud" er synonym for "la la la, jeg aner ikke hvor mine data er eller hvem der kan se dem".

Skal vi ud i en ny runde cloud-cirkus, ja så er der nok 200 mia. at hente for driftige sjæle med cloud løsninger uden for USA (både server og hovedkvarter). Men en del af de kroner kunne også tænkes at gå til at flytte serveren tilbage ind i huset.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere