Misbrug af sms-tjeneste til valg-panik fører til politianmeldelse

Illustration: leowolfert/Bigstock
Sms-tjeneste blev misbrugt til at udsende en falsk sms i Politikens navn om, at der var udskrevet valg.

Blot fem personer modtog en sms, som tilsyneladende kom fra Politikens sms-tjeneste, om, at statsministeren havde udskrevet valg. Det førte til, at nyheden om valgudskrivelsen begyndte at sprede sig til sociale medier. Men der var tale om misbrug, og det fører nu til en politianmeldelse, skriver Politiken.

Politiken benytter firmaet Coolsms til at udsende sms-beskeder, og det var kunde hos en anden dansk sms-tjeneste, der imidlertid også køber sine services fra Coolsms, som fik mulighed for at udsende en sms, så den så ud til at være afsendt fra Politiken.

Dette misbrug er gået ud over Politikens troværdighed, lyder det fra JP/Politikens Hus, som altså har politianmeldt indehaveren af den sms-konto, som blev benyttet til misbruget.

»Der er sket en stor skade, fordi det at skabe tvivl om, hvorvidt man kan stole på, at afsenderen af sms'er er dem, som de giver sig ud for at være, svækker troværdigheden af vores og andres sms'er. Der kan være situationer, hvor det er meget vigtigt, at modtageren kan stole på, at den, der ser ud til at være afsender, også er afsenderen,« siger chefredaktør Bo Lidegaard fra Politiken til avisen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Kvist

Kan alle der har SMS gateways ikke skrive hvad de vil som nummer og/eller navn når de sender en sms? Kan man nogensinde stole på afsenderen af en sms er korrekt?

Jeg finder det pisse irriterende når firmaer sender med navn i stedet for et nummer, for det gør jeg ikke kan tilføje dem til mine contacts og reagere anderledes end andre numre...

 • 5
 • 0
#2 Maciej Szeliga

Kan alle der har SMS gateways ikke skrive hvad de vil som nummer og/eller navn når de sender en sms? Kan man nogensinde stole på afsenderen af en sms er korrekt?

Alle som har et GSM modem kan skrive lige hvad de har lyst til... Afsendernummer i SMS'er er noget man selv taster ind i SMS'en. Se evt. i en AT reference for et Nokia GSM modem.

 • 3
 • 0
#5 Martin Nyhjem

Identitetstyveri :)

"Derfor har Politiken anmeldt indehaveren af den konto, der har sendt sms'en, til politiet for identitetstyveri.

»Det har vi gjort for at understrege, at det er en meget alvorlig situation, når man stjæler andres identitet og udgiver sig for at være dem. Det kan hverken vi eller andre være tjent med«, siger chefredaktøren. " http://politiken.dk/kultur/medier/ECE2458214/politiken-politianmelder-af...

 • 1
 • 0
#6 Per Henrik Nielsen

Jeg mangler stadig oplysning om, hvilken paragraf, de hænger anmeldelsen op på. Der er mig bekendt ikke noget generelt forbud i dansk lovgivning mod at udgive sig for at være en anden, end den man er. Der er en række paragraffer i straffeloven, der kan måske kan være relevante f.eks. omkring bedrageri, æreskrænkelser, hacking eller dokumentfalsk, men jeg er ikke sikker på, at de nødvendigvis er anvendelige i det konkrete tilfælde.

 • 0
 • 0
#7 Johnnie Hougaard Nielsen

Muligvis kan det ses som fornærmelige handlinger, når falske nyheder kan gå ud over mediets agtelse.

§ 267. Den, som krænker en andens ære ved fornærmelige ord eller handlinger eller ved at fremsætte eller udbrede sigtelser for et forhold, der er egnet til at nedsætte den fornærmede i medborgeres agtelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Strengt taget er det vel ikke Politikens opgave at vurdere hvilken paragraf et forhold er ulovligt efter, her må Politi og anklagemyndighed sidde med ekspertisen.

 • 2
 • 0
#10 Nicolai Rasmussen

Re: Hvilken paragraf?

Strengt taget jo, det er anmelderens opgave at vurdere at en lov er overtrådt. Man kan vel ikke bare anmelde en gerning man er utilfreds med og regne med at politi/anklager finder en passende lov (hvis der da er en)?

Et simpelt eksempel: kan man anmelde et mord uden at vide noget som helst om jura? Ja selvfølgelig. Uanset at du har fået et plus, er det selvfølgelig ikke pålagt en anmelder at lave en efterforskning eller have specifik viden om lovgivning og paragraffer. Hvis man observerer noget man mener er forkert, så kan man anmelde det. I nogle tilfælde er man ved lov også forpligtet til at gøre det.

Betjent: desværre frøken, hvis de ikke kender nummeret på paragraffen, så kan vi altså ikke tage deres voldtægt alvorlig... Ahh, I think not...

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere