Misbrug af betalingskort udgør stærkt stigende andel af internetkriminalitet

17. maj 2018 kl. 11:125
Omkring 105.000 danskere fik misbrugt deres betalingskort sidste år, viser en ny offerundersøgelse foretaget af Det Kriminalpræventive Råd.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Misbrug af betalingskort udgør en stigende andel af kriminaliteten på nettet, viser en ny offerundersøgelse foretaget af Det Kriminalpræventive Råd.

Omkring 105.000 danskere oplevede, at deres kortoplysninger blev misbrugt til at hæve penge eller bestille varer over nettet sidste år. Det er langt størstedelen af det samlede antal ofre for kriminalitet på nettet, og sammenlignet med 2009 er andelen tredoblet.

Det er især 16-29-årige med en mellemlang eller lang videregående uddannelse, der er udsatte for at få misbrugt deres betalingskort, skriver Det Kriminalpræventive Råd i en pressemeddelelse.

»Det kan måske lyde overraskende for nogle, at de yngre og veluddannede er mere i risiko for at blive snydt, men det handler formentlig om, at de handler langt mere på nettet. Den anden mulighed kan være, at de oftere handler på udenlandske sider, hvor vi ved, at det meste af svindelen foregår,« siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Jon Lund Elbek i forbindelse med pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I undersøgelsen blev 6.000 respondenter spurgt, hvorvidt de inden for de seneste tolv måneder har været udsat for en række forskellige former for internetkriminalitet.

I alt havde 4,5 procent været udsat for kriminalitet på nettet, og langt størstedelen var udsat for misbrug af deres betalingskort.

Gennemsnitligt mistede disse ofre omkring 6.000 kr., hvoraf de fleste har fået tabet dækket af deres bank eller forsikringsselskab. Det samlede tab ved misbrug af danske betalingskort udgjorde i 2016 omkring 350 mio. kroner.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
18. maj 2018 kl. 10:35

Politiet fik al data, og lagde det i stakken af sager der ikke er resurser til.

Jeg er godt klar over at "det er jo sådan man skal gøre" men det er bare desværre hamrende bankende naivt, overhovedet at spilde sin tid på politiet.

Ikke engang når det er en journalist som ringer til politiet og gør opmærksom på at de fysisk har set hælervarer på en specifik adresse, gider politiet sende nogen ud for at snappe banditterne.

(Dokumentar på tv hvor Randers tekniske skole havde fået stjålet svejsere, de stod så på en adresse som journalisten besøgte, politiet var 2 dage om at når frem og fandt så SURPRISE...Ingen svejsere og henlagde sagen)

Nu om dage har man kun een chance for at få lidt retfærdighed og det er hvis man selv kan skaffe sig den, det er totalt udelukket at politiet hjælper dig i hvert fald.

3
18. maj 2018 kl. 08:37

Mit mastercard-data blev opsnappet via det der POS-malware på Hilton-hotellerne i USA i 2015, og efterfølgende sat til salg på nettet. Dataen blev tilsyneladende købt af en fyr i Odense, der efterfølgende forsøgte at bestille hvidevarer på kortet til levering hos sig selv. Jeg nåede at stoppe handlen, blokere kortet, tage kontakt til butikken, der gerne gav alle data på køber. Jeg ringede til køber og ville høre lidt om hvorfor han brugte mit kort i stedet for sit eget, men han ville tilsyneladende ikke rigtigt snakke om det. Politiet fik al data, og lagde det i stakken af sager der ikke er resurser til.

Hvis en journalist synes det kunne være interessant at tage sagen op, og f.eks. prøve at få banditten i snak, og høre lidt mere om den tekniske baggrund, deler jeg gerne informationerne.

2
17. maj 2018 kl. 19:48

Jeg synes man skal skelne mellem to forskellige misbrug: 1: dine betalingskort data bliver stjålet er en kriminel og misbrugt. 2: dit betalingskort blive misbrugt af en certificeret/godkendt reseller (godkendt af bank/betalingskort-udstederne såsom Visa og Mastercard)

Det er to helt forskellige ting, og "løsningerne" og også helt forskellige. I tilfælde af nr. 2, så skal lovgivningen tilrettet således at bankerne/betalingskort udstederne har incitamenter til at have mere styr på deres reselleres.....det skal simpelthen koste dem penge hvis en reseller misbruge et betalingskort, få koster det dem penge, så vil de lave bedre betalingskort-inddrivelses-aftaler med disse reselleres og i øvrigt også lukke aftalerne MED DET SAMME de misbruges.

1
17. maj 2018 kl. 16:21

Jeg et par venner som har prøvet at få deres betalingskort misbrugt til udenlandske køb..

Og det er helt sindssygt hvordan banker håndtere og udbetaler ALLE kort reservationer, no questions asked, og først bagefter kan man klage og prøve at få pengene retur, dette gælder også hvis du ser kort reservationen inden den er udbetalt. Banken vil IKKE stoppe disse grundet "bankens politik", men da jeg spurgte dem hvem har sagt at banken skal bruge denne politik eller hvem har lavet den da alle banker jeg spurgte bruger den, så vil de fanme ikke svare på spørgsmålet, de skulle lige undersøge et par timer og melder så ikke tilbage. Kommunikationen dør bare....

Så imellem Nets, din bank og politiet (som jeg også havde en dialog med) såååå du røvrendt, fordi du skal jo vise at det ikke var din egen skyld, så hvis dit kort misbruges til f.eks. Et abonnement af what ever, så er bankens holdning at så har du accepteret dette abonnement (også hvis det er misbrug) og så er det bare ærgerligt.

Jeg prøver selv at grave flere info frem på dette område til at skrive en artikel, fordi jeg syntes det er vildt spændende og helt-ude-af-denne-verden for hvordan problemstillingen håndteres, og hvor nemt det er at slippe godt fra.