Minkkommissionen vil lade FE genskabe slettede sms'er

3. december 2021 kl. 08:5416
Mette Frederiksen
Illustration: Statsministeriet.
Hvis Mette Frederiksen og de tre øvrige topembedsfolk giver samtykke til, at Forsvarets Efterretningstjeneste må forsøge at genskabe de slettede sms'er, så er Minkkommissionen klar til at tage det skridt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er nu et skridt nærmere på at gøre et forsøg på at genskabe statsminister Mette Frederiksens (S) slettede sms'er. Det kræver bare, at sagens hovedpersoner indvilger.

Det skriver B.T.

Minkommissionen har i første omgang bedt Mette Frederiksens og de tre øvrige topembedsfolks bisiddere om at forholde sig til spørgsmålet om at lade Forsvaret forsøge.

»Vi har bedt bisidderne om at tale med deres klienter. Det handler jo også om samtykke. Nu venter vi på et svar,« siger kommissionens formand, Michael Kistrup, til B.T.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sidste uge åbnede Socialdemokratiets politiske ordfører Jeppe Bruus for netop den mulighed.

»Ingen har større interesse i at få genskabt sms’erne end os. Hvis nogle mener, at andre er dygtigere end politiets teknikere til at genskabe sms’erne, og kommissionen ønsker, at der skal gøres flere forsøg, så er det helt fint,« sagde han til Ekstra Bladet.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
8. december 2021 kl. 13:24

Øhm, men så står de med en bunke krypterede IText og nogle få fallback-SMS'er, hvis de er heldige...

Det er så lige der :-) Vi overlader rask væk Statens (Statsministeriets) sikkerhed til apple og nogen tror at lidt tilfældig sletning kan påvirke denne. Jeg ved ikke, om politiet har haft adgang til de tilknyttede apple-konti, og om en sådan adgang ville gøre en forskel. Det der bekymrer mig er, at det ved statsministeriet tilsyneladende heller ikke.

Og så det der famøse telefonbytteri.

15
6. december 2021 kl. 13:12

Øhm, men så står de med en bunke krypterede IText og nogle få fallback-SMS'er, hvis de er heldige...

14
6. december 2021 kl. 11:48

FE tager dem bare fra deres overvågnings backup, skulle ikke tage dem lang tid hvis de vil.

12
4. december 2021 kl. 17:40

Helt enig. Det er præcis formålet med det hele…. Som tidligere nævnt, så vil det ganske enkelt være en endnu større skandale, hvis FE kan finde noget. Så det gør de naturligvis ikke.

11
4. december 2021 kl. 12:48

Vi har jo en god samarbejds partner, som ivrigt hjælper os med tele overvågning. Kan vi ikke bare få en backup sendt tilbage?

10
4. december 2021 kl. 12:45

Hvis nogen for alvor troede de kunne løse den.

Jeg mener bare, at det aldrig har været meningen, at minkkommissionen skulle komme i nærheden af noget brugbart. De bliver brugt som figenblad af regering og co.

9
3. december 2021 kl. 16:13

Når der siges FE mon så ikke der menes CFCS?

Det er måske denne artikel, du tænker på

https://olfi.dk/2021/11/01/overkommelig-opgave-for-fe-at-trevle-sag-om-slettede-sms-korrespondancer-op/

Som du kan forstå mener jeg den er særdeles misvisende. Og det ville for alvor være en skandale, hvis CFCS aflyttede alle, der bruger statens eller mobiloperatørernes net og gemte indholdet i 1 år.

Det er jo helt vildt, tillader jeg mig at sige, selv om jeg aldrig har studeret dette lovgrundlag nærmere.

Ihvertfald har har al kritik af telelogning været noget forfejlet, hvis FE via CFCS havde masseaflyttet al kommunikation i disse net med kopi af både teleoplysninger og indhold :-)

men måske er Kistrup hoppet på den

8
3. december 2021 kl. 15:54

Når der siges FE mon så ikke der menes CFCS?

Måske. Men hvorfor skulle CFCS være specielt egnede til at åbne og genfinde slettede beskeder i en telefon?

Der har så været tanker om at CFCS ovevågede statens interne net, og at de derved skulle kunne have opsamlet Imessage for et år siden, når det går over WIFI. eller SMS via mobiloperatørens SMS-C.

Det har jeg svært ved at tro. For overvågningen drejer sig vel alene om styringen af disse net og funktioner inkl NOC mhp at opdage fremmed indtrængning og sikkerhedsbrister mv. - og slet ikke den afviklede trafik i telenet og lokalnet.

Og det ville være noget af en skandale, hvis de virkelig havde opsamlet trafik, så de kunne finde beskeder fra/til bestemte personer 1 år tilbage.

Så det er med sikkerhed helt ude i hampen.

7
3. december 2021 kl. 15:08

Når der siges FE mon så ikke der menes CFCS?

Center for Cybersikkerhed er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste, men opererer på sit eget lovgrundlag.

6
3. december 2021 kl. 14:11

Tror du ikke at Michael Kistrup allerede ved om det kan lade sig gøre eller ikke?</p>
<p>Jeg ville blive forbavset, hvis de tekniske muligheder ikke allerede var drøftet på overordnet plan med FE qua hans arbejde med tilsynet.

Måske. men forholdet mellem FE og Kistrup er næppe hjerteligt, selv om personer i FE er blevet fjernet.

Jeg forstår slet ikke, at Michael Kistrup har bevæget sig ud i dette. Han har næppe teknologisk indsigt og har måske stolet på de meldinger fra 2 tidligere ansatte, der nærmets siger, at det kan FE sagtens løse - samtidigt med at de afslører total mangel på teknisk indsigt.

Nu vi er ude i det spekulative havde FE næppe noget imod, at han trådte forkert i denne sag, hvis de selv kan gå fri.

Det er vel også lidt vovet af Kistrup at bede statsministeren om tilsagn, hvis han på forhånd ved, at det ikke kan lade sig gøre af juridiske eller tekniske årsager.

Jeg hælder faktisk til, at FE siger nej med henvisning til manglende hjemmel. Så klarer de selv frisag, mens Michael Kistrup nok fremstår lidt magtliderlig.

Et tema, der sjovt nok også præger hovedsagen.

Læg mærke til, at hele banden kommer fra Justitsministeriets politikontor mv. ligesom f.eks Mette lyster knudsen og Jacob Scharf.

5
3. december 2021 kl. 13:41

FE bør afvise opgaven, der også bør fravælges af Michael Kistrup, hvis ikke både han og FE skal ende i "fedtefadet"

Tror du ikke at Michael Kistrup allerede ved om det kan lade sig gøre eller ikke?

Jeg ville blive forbavset, hvis de tekniske muligheder ikke allerede var drøftet på overordnet plan med FE qua hans arbejde med tilsynet.

Personlig tror jeg, at formålet med at spørge FE er, at Michael Kistrup ønsker at ”lægge pres” på de fire personer som havde autosletning slået på, på samme vis som når en politimand lægger pres på en tiltalt.

Presset består i, at de fire omtalte personer, jo ikke ved hvad der teknisk kan lade sig gøre for FE.

Så øvelsen består i at observere de fire omtalte personers reaktion på truslen om afsløring.

I en kommission, hvor de afhørte, ikke har pligt til at udtale sig eller at tale sandt, drejer det sig jo i sidste ende om, om kommissionen tror på de afhørte eller ikke!

Jeg tror at Michael Kistrup selv mener at han blot gør sit arbejde og, at han ikke selv tror på, at FE vil medvirke jf. de grunde som du udmærket beskriver ovenfor.

Så hvad ville du gøre i Michael Kistrup’s sted?

4
3. december 2021 kl. 12:16

FEs opgave er at operere i udlandet og mod udlandet. Og de er ikke underlagt danske regler om indsyn med institutioner. Og så har FE fået opgaven som myndighed for beredskab på teleområdet og rådgivning om sårbarheder i IT-systemer i CFCS. Den burde de ikke have fået.

FEs virksomhed er begrænset af FE-loven, og der er nedsat et tilsyn med FE, der skal tilse, at de ikke går ud over rammerne. Dette tilsyn har rejst sager mod FE, der menes at have aflyttet danskere ulovligt. Det må de kun gøre for udvalgte personer efter anmodning fra PET. Både chefen for FE og departementschefen er blevet gået pga. denne sag. Som alt med FE er der ikke kommet mange detaljer frem. Men formanden for tilsynet er: Michael Kistrup.

Derfor er det lidt opsigtsvækkende, at samme MIchael Kistrup som formand for Minkkommissionen via FE vil prøve at få gendannet indenlandske meddelelser, der ligger 1 år tilbage. For en sådan opgave på det nationale område er ikke defineret som mulig i rammebetingelserne for FE.

Kan man ikke bare beslutte det i regering og Folketing alligevel?

Måske. Man skal blot huske, at det vil være et digebrud for afskærmningen af FEs virksomhed, hvor der jo slet ikke er nogen offentlig indsigt ud over tilsynets hemmelige virksomhed og et folketings hemmelige kontrolorgan.

Man skal også huske, at digebruddet hurtigt kan vokse med anmodninger om efterforskning af andre nationale sager, herunder alvorlige forbrydelser.

Så FE bør afvise anmodningen, da de savner hjemmel.

Gendannelse af beskeder kan ske på 2 principielt forskellige måder: Det kan ske ved inspektion af involverede telefoner under tilsagn fra deres brugere. Det er ikke sandsynligt at FE formår at genskabe beskeder på Iphones ved inspektion, da meddelelser gemmes stærkt krypteret og nøglerne slettes, når beskederne slettes. Måske kan nogle knækkes, hvis Mette Frederiksen altid afslutter sine beskeder med "med venlig hilsen , Mette Frederiksen, statsminister". Det kan jo i så fald bruges til at knække koden.

Den anden mulighed er, at nogle af bekederne er aflyttet via FEs signalindsamling, hvor de i tæt samarbejde med NSA aflytter teleforbindelser til udlandet. Indenlandske danske meddelelser kan være opfanget på disse forbindelser, fordi der generelt er rod i traceer for disse forbindelser. En forbindelse mellem Hjørring og Esbjerg kan sagtens efter talrige omlægninger reelt fysisk gå via Stockholm.

Det kan også være opfanget via CFCS overvågning af danske virksomheder. Men det er jo om muligt endnu mere forbudt at aflytte danskere på denne måde i stedet for signalindsamling på telekabler.

Hvis FE fremlægger sådanne "fangster" via signalindsamling eller CFCS overvågning for 1 år siden, har de jo overtrådt reglerne om straks at smide danske fangster bort. Et forhold som de aktuelt er anklaget for af tilsynet.

I øvrigt vil de næppe kunne knække Imessage på denne måde. For de overføres jo også krypteret. Men FE råder jo over supercomputere, og hvis noget af indholdet er kendt på forhånd i en meddelelse, kan man måske knække det.

Så det korte af det lange er, at FE næppe kan finde mange yderligere beskeder, og det er faktisk dybt ulovligt at forsøge dette.

Tidligere ansatte hos FE har optrådt i pressen med påstande om, at FE eller CFCS kunne løse opgaven. Men hvis i lytter lidt efter, afslører de en temmelig dyb uvidenhed om de faktiske tekniske forhold. Jeg forstår ikke deres ærinde, når de nu tydeligvis ikke selv ved noget som helst om det, og det er på kanten af det strafbare, at tidligere ansatte misinformerer så groft.

Summa summarum.

FE bør afvise opgaven, der også bør fravælges af Michael Kistrup, hvis ikke både han og FE skal ende i "fedtefadet" .

3
3. december 2021 kl. 11:46

Jeg synes at det er påfaldende, at alle andre end de fire personer som har haft automatisk sletning slået til, har i et eller andet omfang kunnet genskabe deres SMS’er - selv deres telefoner efterfølgende har ”roteret” imellem andre medarbejdere.

De fire personer som har haft automatisk sletning af SMS’er slået til, har politiet ikke kunnet genskabe.

For det samlede folketing på nær fanatiske socialdemokrater – ser det jo ud som om, at man aktivt har villet ”slette sporene” efter sig og, at der må have været professionel vejledning indover.

I går, i Minkkommissionen kom det gudhjælpemig frem at Mette Frederiksens departementchef Barbara Bertelsen til departementchef i førvareministeriet Okkels under pressemødet den 4. november skriver

”Vi får superfarligt revissionsspor også for jer, jf. KU vendingen på samme i går”

omkring Kåre Mølbacks udmelding dagen før.

Hvornår har du sidst tænkt over dit revisionsspor imedens du gør dit arbejde? Det er der jo ingen der gør!

Medmindre du har noget du gerne vil skjule, fordi du gerne vil kontrollere den fortælling du efterlader dig i diverse systemer.

Det er muligt at det intet betyder, men det samt alle de andre "småting" forstærker fortællingen om "urent trav" fra den socialdemokratiske mindretals regering.

Jeg tror ikke FE finder noget, medmindre de henvender sig til TDC og udbeder sig de loggede oplysninger. Netop TDC er jo kendt for at gå længere i deres logning end de øvrige teleselskaber.

Og det ville da fryde mig, hvis overvågningsminister Nick Hækkerup blev bragt til fald af hans egen ulovlige logning.

2
3. december 2021 kl. 10:58

Hvad med iMessages? Kigger de også efter dem eller kun SMS?

Bortset fra det, så må man da næsten håbe (og regne med) at FE kommer med samme resultat som Politiet. Ellers vil det jo været en total falliterklæring for Dansk Politi. Tænk hvis de har potientielt alvorlige kriminalsager, som de kunne have opklaret, hvis bare de havde spurgt FE??

Jeg mener, den her sag er jo noget lille i forhold til fx drabssager og andet.

1
3. december 2021 kl. 10:22

Det hedder Minkkommissionen.