Minitest: Intel Atom 330 ? lavenergiprocessor med potentiale

Intels først Atom-processor med to kerner viser tydeligt potentiale, men er desværre forbeholdt det stationære marked.

Mens Intel har haft en stor succes med sin Atom N270, der sidder i stort set alle de små netbooks, har der været meget stille omkring Atom 330, der en en dualcoreprocessor baseret på samme design som N270, men beregnet til det stationære nettop-marked.

Version2 anskaffede et bundkort fra Intel af typen D945GCLF2 med en indbygget Atom 330-processor med en clockfrekvens på 1,GHz. Dertil tilføjede vi to gigabyte ram, en 7200 rpm 500 GB harddisk samt et optisk drev, hvorefter vi havde en billig, men effektiv server, der kan anvendes både hjemme og i små virksomheder.

For at holde omkostningerne nede valgte vi at installere den nyeste udgave af Ubuntu Linux, da en licens til Windows ville være ødelæggende for økonomien i projektet.

Vores umiddelbare indtryk af Atom 330 er, at der er tale om en ganske kompetent processor, der kan afvikle op til fire tråde ad gangen takket være de to processorkerner, der hver er udstyret med hyperthreading.

Effektforbruget for selve processoren ligger på maksimalt otte watt, hvilket er særdeles imponerende, men desværre sluger det tilhørende chipsæt meget mere effekt, hvorfor platformens samlede forbrug kommer op på omkring 40 W. Dette forklarer også, hvorfor Atom 330 ikke findes i små, bærbare computere.

På trods af chipsættets høje effektforbrug er grafikken ikke videre imponerende, men god nok til en server ? eller for den sags skyld en desktop, der ikke skal anvendes til spil og 3D-grafik.

Bundkortet i vores server er af mini-ITX-typen, hvilket traditionelt forbindes med VIA, der dog kun leverer processorer med en enkelt kerne, hvorfor Atom 330 da også viser en betydelig bedre ydeevne.

Med et samlet effektforbrug på omkring 40 W er der dog tale om en server, som de fleste ikke vil have betænkeligheder ved at have tændt 24 timer i døgnet.

Det mest interessante er nok prissætingen på Atom 330. Den kan ikke købes separat, men er altid monteret på et bundkort. Et bundkort som det afprøvede koster et stykke under 1000 kroner, for lidt mere kan det lade sig gøre at erhverve en barebone fra for eksempel Shuttle, således at man ikke selv skal ud at købe et separat kabinet.

Sidst på året bliver det rigt interessant, for da flytter Intel den inregrerede grafik fra nordbroen til selveprocessoren, hvilket vil betyde, at platformens samlede effektforbrug vil blive halveret. Og så bliver der måske plads til en dualcore Atom-processor i en Netbook.
Indtil da må vi nøjes med at se Atom dualcore i de stationære.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 John Knuhtsen

Der må være en trykfejl i artiklen. For det findes altså med 1,6 GHz (og ikke kun 1 GHz). Det er Foxconn 45CSX bundkortet hedder (med CPU passivt kølet). Findes på f.eks www.ebay.de for 94 € og 22 € i forsendelse. ITX format. Sata2, DDR2 og med kun 1 ram slot (max. 2 Gb) og 1 PCI slot. Nu kan man jo diskuttere, hvor meget dual-core betyder. N270 har hyperthreading, men kun 1 core. N330 vil nok være mere snappy til nogle ting.

 • 0
 • 0
#5 Claus Jacobsen

det gør den i fuld belastning. Eller når den afspiller video. Puha broen bliver varm. (alt efter bestykning af maskinen i hvert fald.) Min bruger en smule mere da den har et tv-kort i pci-slottet (kører som videooptager med win7 RC) Man kan godt mærke at gma950 ikke har mange kræfter eller for den sags skyld er synderligt godt optimeret hvad angår strøm. Til gengæld er det hammer billigt at få lavet et setup til den. og til at lege lidt test med fungerer det upåklageligt.

Og Acer har en udgave af deres Revo på beddingen med Nvidia Ion og Atom dualcore, men ingen officielle lanceringstider i dk.

 • 0
 • 0
#6 John Knuhtsen

Vil lige tilføje, at der er forskel på Intels udgave (som SHG fører) og den af mig nævnte Foxconn. Intels kræver det 4-polede 12 volts kabel fra PSU. Men det gør Foxconns ikke. Den har kun en 24 polet atx (jeg har læst manualen), og en 20/24 adapter findes som bekendt. Det gør Foxconns lidt mere velegnet til indbygning i gamle småkabinetter med ældre strømforsyninger. Bare en lille detalje.

 • 0
 • 0
#7 Dennis Schafroth

Jeg har læst flere artikler der skriver at chipsettene på nuværende ATOM motherboards ikke lever op til CPU'ens lille strømforbrug. Dual coren skuffede i en test, gav ikke meget bedre performance end single core.

Den nye Mac Mini bruger i idle 15 watt, men du får væsentligt bedre top performance. Indrømmet, også noget dyrere.

Dennis (Appleholic)

 • 0
 • 0
#8 Claus Jacobsen

Det er som sådan rigtigt. kva det faktum at det er noget "oldnordisk" teknologi der bliver brugt, så er selve atom330'eren på omkring 8W, resten bliver desværre brugt af de resterende dele på bundkortet, og nordbroen er her en voldsom synder. Intel skulle være på vej med noget, men jeg må blankt erkende at jeg tror mere på nvidias løsning. Det kan godt være den overall bruger en tand mere strøm, men der er også lysår i forskel på performance. Vi mangler dog lidt en quadcore udgave med lidt nvidia. :-) (bare til den der hjemmeserver med lidt vmware på.)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere