Ministre vil have øget fokus på cybersikkerhed

Illustration: kotist/Bigstock
Efter NotPetya-angrebene i tirsdags, hvor både virksomheder og myndigheder rundt omkring i verden blev lukket ude af deres egne systemer, går ministre nu ind i kampen.

Angrebene tirsdag eftermiddag illustrerer tydeligt, hvor stort behovet er for større fokus på cybersikkerhed. Det er budskabet fra to ministre, der nu vil have mere opmærksomhed på området.

»Jeg tror, det her er en opvågning for mange om, at deres virksomheder også er interessante. Derfor bør man bruge nogle kræfter på det her, og man kan altid henvende sig hos Center for Cybersikkerhed og få råd og vejledning,« siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til DR.

Center for Cybersikkerhed vurderer, at ingen danske offentlige institutioner blev ramt af angrebene, men flere danske myndigheder er meget oplagte mål.

»I Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet er det nærmest daglig kost, at hackere prøver at komme ind,« forklarer forsvarsministeren.

Læs også: Sådan er NotPetya-malwaren skruet sammen

Claus Hjort Frederiksen mener derfor, at cybersikkerhed bør være højt prioriteret, når der skal forhandles nyt forsvarsforlig til efteråret, hvor han forventer bred opbakning på området.

Selvom det skal være højt prioriteret, mener han dog ikke, at danskerne generelt skal gå rundt og være nervøse for it-sikkerheden i Danmark:

»Generelt vil jeg sige, at jeg tror, sikkerheden er rimelig i Danmark, men det her er jo et kapløb. Hver gang man udvikler et forsvar mod angrebene, så udvikler hackerne nye angreb. Så det er et endeløst kapløb, vi er ude i her.«

Det er samtidigt vigtigt at tydeliggøre, hvem der har ansvaret for at være ordenligt forberedt it-sikkerhedsmæssigt.

»Jeg vil gerne understrege, at det først og fremmest er den enkelte virksomheds, offentlige institutions og styrelses ansvar, at sikkerheden er i top.«

Lav et sikkerhedstjek

Det er ikke kun forsvarsministeren, der sætter fokus på sagen. Erhvervsminister Brian Mikkelsen ønsker at styrke den generelle opmærksomhed omkring it-sikkerhed for at undgå angreb som det i tirsdags.

»Det er økonomisk terrorisme. Det er en kæmpe trussel. Danske virksomheder kan risikere alt i deres forretning. Vi skal som samfund tage det alvorligt. Vi kommer med forskellige initiativer,« siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til finans.dk

Læs også: NotPetya er det nye ransomware brugt i globalt angreb i går

Han opfordrer alle, der kunne være nervøse på området, til at benytte værktøjerne myndighederne stiller til rådighed - som at tage et sikkerhedstjek.

I forhold til bagmændene så lægger erhvervsministeren ikke skjul på sine holdninger til it-kriminelle.

»Det er gemene forbrydere og pengeafpressere. Men lande udøver også statsterrorisme for at skabe ustabilitet og uro og stjæle information,« siger Brian Mikkelsen.

Læs også: Stort hackerangreb lammer it-systemerne hos Mærsk - rygter om ransomware

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Maciej Szeliga

Kom med et eksempel på hvad en politikker kunne have gjort for at forhindre angrebet på Mærsk. Mærsk har 80.000 servere. Hvis de ikke har kompetencer eller rådgivere til at forebygge, hvem har så?

Mærsk har kontorer i Ukraine og er derfor sandsynligvis ramt af den første bølge, den som kom med opdateringen af skattesoftwaren. Der er stort set intet som kan forhindre noget som luskes ind sammen med en vigtig opdatering - man kunne måske forvente at man gennemførte opdateringen i et testmiljø først (og det vil man nok gøre fra nu af). Microsoft var også i lettere panik for nogle år siden når hackerne kortvarigt kunne distribuere software som rent teknisk så ud til at komme fra Microsoft.

  • 1
  • 0
#5 Jan Juul Mortensen

Hvis det er ministerens opfattelse, at der ved alle offentlige myndigheder og styrelser skal en øget opmærksom til, kræver dette øget tilførsel af midler eller mindre aktivitet på kærneopgaverne.

Så lad os se, hvor alvorligt ministrene i sidste ende mener det, eller om det blot skal løses inden for de nuværende rammer, med tab til følge et eller andet sted i kærneopgaveporteføljen.

Kommunerne, Regionerne, Staten er presset af 0 vækst i det offentlige, hvor er det lige ministeren mener midlerne til opgaven skal komme fra, kerneopgaverne som; ældrepleje, børnepasning, skolerne, psykiatrien, sygehusene, skat, banedanmark, digitaliseringsstyrelsen, miljøstyrelsen, statens IT o.s.v. Varetages der opgaver som er overflødige og som derfor kan skæres væk efter ministerens mening for, at skabe midler til en øget fokus på informationssikkerhed.

Hvor meget informationssikkerhed er befolkningen villige til, at betale for?

  • 0
  • 0
 
#8 Jesper Frimann

Sidst forsvarsministeren talte om cybersikkerhed, ville han have flere penge til kanoner. Mon han har et bedre forslag denne gang? Flere offensive hackere? Droner? Kamprobotter?

Cybersikkerhed er om noget et af de områder, hvor det bedste forsvar er et forsvar.

Hvilket også betyder at Danmarks offentlige forsvar mod IT-terror/kriminalitet/warfare, skal starte i Digitaliseringsstyrelsen. Den skal starte med god IT-arkitektur. Man kan måske være lidt fræk og sige.. man kunne have fået rigtig rigtig meget IT-sikkerhed for de penge som man kunne have sparet på f.eks. EFI og alle de andre 'skandaler'. Igen.. så er svaret på et godt 'Cyber-forsvar' og godt IT projekter .. god IT-faglighed, så .. måske kunne god IT-faglighed fra starten have gjort at det hele havde betalt for sig selv......

// Jesper

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere