Ministre overså lysshow af advarselslamper før Tinglysningskaos

Trods flere advarsler om den store risiko ved at indføre den digitale tinglysning i ét hug, valgte de to tidligere justitsministre at køre på upåagtet.

De to tidligere justitsministre Brian Mikkelsen (K) og Lene Espersen (K) bør få røde ører, når snakken falder på den digitale tinglysning ? it-projektet, der på grund af svære startproblemer har kostet borgere og virksomheder milliarder af kroner.

I årene 2006-2009 fik begge tidligere justitsministre flere advarsler om, at den digitale tinglysning var et projekt med en yderst høj risiko bundet op på sig, skriver Børsen.

Ifølge dagbladet viser aktstykker sendt fra ministrene til Folketingets Finansudvalg, at de to tidligere justitsministre valgte at ignorere advarslerne om projektet.

Folketingets Finansudvalg fik forelagt den sidste risikovurdering i et aktstykke fra 28. maj 2009. På en skala fra 1 til 5 med 5 som den højeste risiko scorede det digitale tinglysningssystem vurderingen 4.

En oplysning, som Finansudvalget ifølge Folketingets arkiv slet ikke kommenterer eller spørger til.

»Helt frem til beslutningstidspunktet er systemet meget risikabelt. Det er helt oplagt, at projektet burde være udskudt. Og så skulle systemet sættes i drift for én enkelt udvalgt retskreds - og eventuelt kun for dele af det nye tinglysningssystem - ad gangen,« siger lektor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, Erik Frøkjær, til Børsen.

I et aktstykke fra 2006 går én af bekymringerne netop på, at hele det digitale tinglysningssystem sættes i gang på samme tid efter big bang-metoden.

Ifølge Erik Frøkjær må det anses som ekstra ansvarspådragende, at den mest risikable implementeringsform blev valgt trods styringsorganisationens viden om risikoen.

Det er ikke lykkedes Børsen at få hverken de to tidligere eller den nuværende justitsminister, Lars Barfoed (K), til at kommentere sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 kim Pedersen

@Eskild Nilsen ... Dagen Griner :D

hvad kan man forvente af dem - dumme som et bræt . hvornår lærer man at politikere er total ubrugelige og bare en omkostning for en stat. ævle bævle , det er hvad de kan udfører.

 • 0
 • 0
#3 Kim Hansen

Jeg kunne tænke mig at se de aktstykker, hvor ministrene aktivt ignorerer advarslerne. Det ville være en "Smoking Gun", og placerer et direkte ansvar. Hvis de helt har undladt at tage stilling til advarslerne, så har de egentlig også aktivt ignoreret dem.

Spørgsmålet er, hvor offentlige aktstykkerne er. Skulle dagbladet have aktindsigt, eller lå de frit tilgængelige på ft.dk? Hvis de lå frit fremme, må det undre, at medierne ikke har været ude med riven.

Vi er nogle stykker, der har undret os såre, da der efter vores opfattelse ikke var tvivl om advarslerne fra før projektet overhovedet gik i gang.

Aktstykket fra 2006, der omtales i artiklen, må være identisk med det dokument, som jeg linker til i kommentaren til en anden artikel:

http://www.version2.dk/artikel/14491-tinglysningsofre-faar-erstatnings-t...

Hvis nogen har fundet anden form for dokumentation, så kom endelig frem med det. Det tager faktisk lang tid at læse alle aktstykkerne fra Finansudvalget igennem:-)

 • 0
 • 0
#9 Mogens Rasmussen

Det er rigtigt at folk selv har valgt de omtalte 2 politikere, men havde de trådt i så dårlig karakter under en valgkamp, var de jo aldrig kommet i nærheden af Christiansborg, vel! Men nu kender vi da lidt til dem, både ham med de store armbevægelser, hvor man krummede tæer, da man hørte alle hans tidligere interwievs ang. bandekrigen, og så hende den rejselystne: hun tror vist at det er et rejsebureau, der har ansat hende!

 • 0
 • 0
#10 Peter Brodersen

Man kan sige om de siddende politikere hvad man vil. De er dog stadig demokratisk valgte.

Lidt et sidespor, men vi er dog pt. i en situation, hvor den nuværende statsminister nærmest er konstitueret ind på sin post. Han har efterfølgende lavet en regeringsrokade (ministre er udelukkende valgt af statsministeren) og flyttet (u)ansvarlige hen på andre poster.

Vi har således en ikke-valgt statsminister, som har flyttet rundt på ikke-valgte ministre.

 • 0
 • 0
#11 Jens Bech Madsen

Og hvad så? Det er sådan vores system er skruet sammen. Mig bekendt har vi aldrig haft en statsminister som var direkte valgt til posten. Det er rigtigt at vælgerne har en forventning om hvem der bliver statsminister hvis et givet parti får magten, men der er ikke nogen garanti for at deres forventning bliver indfriet.

Det er heller ikke noget nyt at der udpeges ministre som ikke er medlemmer af Folketinget.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere