Send tre spamopkald klokken 5.30 om morgenen til en, du kender. Sådan lyder kampagnebeskrivelsen af en ny kampagne fra Ministeriet for Børn og Undervisning ikke, men det er ikke langt fra.
I denne uge blev kampagnen ”Det er bedst, når alle er her” lanceret af Ministeriet for Børn og Undervisning, der har en målsætning om at mindske fraværet i grundskolen og ungdomsuddannelserne. Derfor er en af kampagnens funktioner, at man kan sende et vækningsopkald, et såkaldt wake-up call, til en bekendt syvsover. Problemet er bare, at der ingen godkendelsesprocedurer er i tjenesten, og at man dermed muliggør statsfinansieret telefonchikane.
På godtdukom.dk kan interesserede indtaste sit eget mobilnummer og nummeret på den person, de ønsker skal vækkes mellem klokken 5.30 og 10 om morgenen. Herefter bliver vedkommende ringet op den følgende dag af en computer, der ringer med hemmeligt nummer. Når personen besvarer opkaldet lyder en kopi-udgave af Rasmus Seebachs Lidt i fem, og efter omkring 15 sekunder bliver afsendernummeret læst op for modtageren.
I tjenesten er der to begrænsninger, som man i Ministeriet for Børn og Undervisning kalder for ”ret skarpe restriktioner på brugen”. Man kan, som det er nu, nemlig kun modtage tre vækningsopkald om dagen og kun i tidsrummet 5.30-10.
Men problemet er bare, at afsendernummeret kan være hvilket som helst nummer. Tjenesten tjekker nemlig ikke, at afsenderen ejer nummeret, viser Version2's test af tjenesten.
Indfører nu ekstra godkendelsestrin
Hos ministeriet erkender man, at der blandt målgruppen, som er børn og unge, kunne være nogle kreative sjæle, der indtaster et falsk afsendernummer på hjemmesiden.
»Det er klart, at der er nogen, der kan snyde med det og finde på at taste et andet nummer, end de har. At man skulle kunne se, hvem der bestilte opringningen, var noget, vi var meget opmærksomme på, fordi man ikke skulle kunne misbruge det,« siger specialkonsulent i Ministeriet for Børn og Undervisning, Lise Bagge Rasmussen, til Version2.
Hun erkender, at det inde på hjemmesiden vil være meget let for enhver at bestille en opringning til en person, de ønsker at chikanere, men hun påpeger samtidig, at man også kunne ringe med hemmeligt nummer til vedkommende og chikanere på den måde.
Lise Bagge Rasmussen fortæller, at den feedback, de har fået på kampagnen, indtil nu har været overvejende positiv, men at der er nogle, der har klaget over at blive ringet op. Klagerne har gået på, at opkaldet har været irriterende eller forsinket.
Det har været en del af ministeriets krav, at tjenesten ikke skulle kunne misbruges, og derfor indfører man nu en godkendelsesprocedure, hvor afsendernummeret får en SMS, som herefter skal bekræftes inden for 24 timer, hvis opkaldet skal effektiveres. Det vil ifølge ministeriet og firmaet bag løsningen voldsomt minimere misbrugsmulighederne.
Godkendelsesproceduren var ikke med fra starten af kampagnen, fordi man ville se tiden an og vurdere, om det var noget, der rent faktisk blev misbrugt. Lise Bagge Rasmussen fortæller, at man har planlagt kampagnen, så der kan skrues op og ned for kravene til godkendelse.
Bliver kampagnen for dyr?
På blot tre dage har der været omkring 13.000 opringninger, oplyser ministeriet til Version2. Og antallet af opringninger er steget voldsomt, fra 1.000 opringninger den første dag til henholdsvis 4.000 og 8.000 opringninger på anden- og tredjedagen.
Problemet er bare, at det meget hurtigt kan gå hen og blive rigtig dyrt for ministeriet. I kampagnen er der nemlig regnet med 25.000 opkald, og således er mere end halvdelen af de budgetterede opkald altså allerede brugt.
Derfor har man i kampagneledelsen nu besluttet at begrænse antallet af opkald til maksimalt ét per telefonnummer per dag. Samtidig har man bestilt yderligere 25.000 opringninger, som har kostet yderligere 40.000 kroner. Noget, der allerede er taget højde for i budgetlægningen af hele kampagnen, som har et budget på 15 millioner kroner.
De ekstra 25.000 opringninger regner Lise Bagge Rasmussen dog med er rigeligt i de tre uger, vækningskampagnen kører. Begrænsningen fra tre opkald om dagen til et lagt sammen med godkendelsesproceduren vil betyde, at det nok ikke overstiger 50.000 samlede opringninger, vurderer hun.
Den hemmelige sortliste
For dem, der ikke ønsker at blive ringet op af vækningstjenesten, kan man sende en e-mail til kampagnen og på den måde få sortlistet sit telefonnummer, så man ikke længere kan blive ringet op gennem tjenesten.
Det er dog ikke noget, man i kampagnen har meldt ud, da det først lige er noget, de har besluttet at implementere. Men personer, der altså ikke ønsker at blive vækket klokken 5.30 om morgenen af en Rasmus Seebach-kopi skal altså aktivt framelde sig muligheden.
Ifølge Lise Bagge Rasmussen er det en del af kampagnens præmis, at man ikke ved, at man bliver ringet op.
»Jeg kan ikke se noget problem i, at man aktivt skal ind og framelde sig, for så er pointen med at bruge tjenesten væk. Det er ikke meningen, at man på forhånd skal gå ind og kunne framelde sig tjenesten, for så får man ikke opkaldet, når ens skolekammerat eller en forælder bestiller et opkald. Men muligheden for at kunne vælge fra skal være der,« siger Lise Bagge Rasmussen til Version2.