Ministerium advaret om Nemkonto-svindel i 2017: Kan misbruges til hvidvask og terror-finansiering

Hvis kriminelle har adgang til en borgers NemID, kan de ændre vedkommendes Nemkonto og få udbetalt pengene selv. Illustration: Skærmbillede
Justitsministeriet har vidst i årevis, at svindel med Nemkonto kan lede til hvidvask og finansiering af terror, efter brancheforening sendte et brev med en advarsel.

Justitsministeriet blev i 2017 advaret om, at svindel med Nemkonto kan lede til hvidvask og terrorfinansiering.

Det skriver DR.

I sidste uge skrev mediet, at Digitaliseringsstyrelsen var blevet advaret 30 gange siden starten af 2016 om svindel med Nemkonto, hvor kriminelle, der har adgang til en persons NemID, skifter vedkommendes Nemkonto. På den måde bliver pengene udbetalt til svindlerne.

Læs også: Skarp kritik af Digitaliseringsstyrelsen: Blev advaret om Nemkonto-svindel 30 gange

For omkring fire år siden advarede Finans og Leasing, brancheforening for finansieringsselskaber, Justitsministeriet om, at risikoen for svindel med Nemkonto kan lede til hvidvask og terrorfinansiering.

»Så længe man ikke har sat ordentlige værn op omkring NemKonto-ordningen, så risikerer man, at terrorister får finansieret terror-aktiviteter i Danmark,« siger Christian Brandt, direktør i Finans og Leasing, til DR.

I et brev til ministeriet fra 2017 foreslår brancheforeningen, at det ikke længere skal være muligt at ændre en borgers Nemkonto til en konto, der tilhører en anden person. Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil nu undersøge, hvordan man handlede på baggrund af informationerne.

Læs også: Hacket for 270.000 kroner: Nogen fik banken til at sende nyt NemID-nøglekort til Ronja

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Knud Larsen

spidskompetence. Ministeriet er selv lidt tvivlsomt mht til samme emne se minksagen.

Så hvad kan man forvente fra Ministeriets side? Barbara Bertelsen sad også der for kort tid siden. Hun er elelrs stærk når det gælder at tryne andre styrelser og at tilbageholde væsentlige oplysningr fra offentligheden. Nuværende Justitsminster synes stadig vi skal have massiv overvågning trods det ulovlige forhold. Alt i alt omsorg for borgeren findes slet ikke der.

 • 6
 • 1
#2 Jens Beltofte

Kan det passe at det i vores digitaliserede samfund ikke er muligt for Digst / NemKonto at validere op mod bankerne om CPR-nummer 123456-7890 er ejer af konto X. På samme måde validere op mod CVR hvilket selskab der ejer konto Y. I bund og grund burde det ikke være nødvendigt for bankerne eller CVR at udlevere informationen, men nok at sende CPR / CVR nummer og det intastede kontonummer og få et true/false tilbage. Længere er den ikke.....

Men jeg er måske bare naiv eller har for stor tiltro til Digst og de finansbranchen....

 • 8
 • 0
#3 Lars Skovlund

Kan det passe at det i vores digitaliserede samfund ikke er muligt for Digst / NemKonto at validere op mod bankerne om CPR-nummer 123456-7890 er ejer af konto X

Det stod der i den tidligere artikel at det var pr. design:

Men der er ikke sat nogen begrænsninger på, hvor mange borgere der kan have den samme bankkonto som NemKonto, og man behøver heller ikke at eje den bankkonto, som bruges som ens NemKonto.

Det er bevidste valg, fremgår det af aktindsigterne og styrelsens skriftlige svar til DR.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/nemkonto-misbrugt-til-svindel-i-aarevi...

 • 3
 • 0
#4 Knud Larsen

Det lyder da mærkeligt. Man kan have flere konti men kun en Nem konto. Men hvad skulle være logikken bag fler cpr nr på een konto. Mand og kone - ja der har vi det den lendige sambesaktning og dyneløfteri. Men det er vel få, der er så tossede?

I sagen er der to led. - NemId -Nemkonto. Og det er da helt hen i vejret, at bankerne ikke validere flyt af nemkonto. De bruger simpelt hen så meget papir på hvidvask men intet på sikkerhed. Det er jo modstridende og ulogisk.

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere