Minister undlader at svare på kritik af ubrugelig sessionslogning
Flere organisationer har for nylig kritiseret justitsministeren for at ville udskyde en revision af den udskældte logningsbekendtgørelse. En revision, som mange mener er stærkt tiltrængt.
Men den kritik ser det ikke ud til, at justitsminister Morten Bødskov (S) overhovedet tager alvorligt.
Det mener en af aktørerne i debatten, brancheorganisationen DI ITEK.
I et nyt svar undlader ministeren nemlig helt at forholde sig til de bekymringer, som organisationen sammen med IT-Branchen og Teleindustrien gav udtryk for i et høringssvar i slutningen af januar.
»Det er ret ærgerligt, at man bagatelliserer vores bekymringer på den måde, fordi politikerne bruger sådan et svar til at træffe beslutninger. Det er en alvorlig sag, at telebranchen hvert år bruger så mange penge på noget, som det har vist sig, at politiet kun kan bruge i meget lille omfang,« siger politisk konsulent i DI ITEK Christian Hannibal til Version2.
Afskaffer danske særregler
Han henviser til kritikken af den såkaldte sessionslogning. Den har vist sig kun at gavne politiets efterforskning af kriminalitet i meget få tilfælde siden indførslen i 2007.
Sessionslogningen kræver, at udbyderne logger hver 500. datapakke hos kunderne. En opgave, teleselskaberne efter eget udsagn har brugt store millionbeløb hvert år på at leve op til.
Den danske logning er indført på en måde, så den langt overskrider kravene i det EU-direktiv, som er forbilledet for den danske bekendtgørelse. Det belaster telebranchen og giver udslag i en overvågning af danskerne, som er helt ude af proportioner, mener branchen.
I høringssvaret har DI ITEK derfor bemærket, at det kun giver mening at udskyde revisionen, hvis ministeren kan garantere, at de danske særregler så også vil blive fjernet.
Men det forholder ministeren sig ikke til i sin kommentar til høringssvarene, mener organisationen.
Grænser for ændringer af dansk lov
Ministeren bemærker konkret, at Danmarks EU-retlige forpligtelser »sætter grænser for, hvilke ændringer der kan foretages af de danske logningsregler.«
»Endvidere vil fremtidige ændringer af logningsdirektivet med stor sandsynlighed nødvendiggøre tilpasning af de danske logningsregler. Efter Justitsministeriets opfattelse bør overvejelserne om en revision af de danske regler på området derfor afvente den kommende revision af logningsdirektivet, som Europa-Kommissionen forventes at fremsætte forslag om i løbet af 2013, evt. 2014,« fremgår det.
Tilbage hos DI ITEK ærgrer Christian Hannibal sig over, at ministeriet ikke går mere ned i materien og besvarer organisationens spørgsmål klart og tydeligt:
»Det er et gyldigt hensyn, at man ikke skal ændre reglerne i tide og utide. Så hvis sigtet med at udskyde revisionen er at afskaffe de danske særregler, kan vi godt acceptere udskydelsen. Men hvis ikke, så skal man afgjort sætte gang i en revision med det samme. Problemet er, at vi indtil videre ikke har hørt en udmelding fra ministeren om, hvad der er hensigten med at udskyde revisionen,« siger Christian Hannibal til Version2.
Justitsministeren fastholder i det nye svar, at logningen har været til gavn for efterforskningen, selvom politiet har haft store tekniske problemer med at håndtere de loggede data.
