Minister: Udprintede e-mails sendt med lastbil er i orden

8 kommentarer.  Hop til debatten
Sundhedsminister Bertel Haarder ser ikke noget forkert i, at Statsforvaltningen Midtjyllland printer e-mails i Ringkøbing og sender dem med lastbil til Århus. Ministeren sætter sin lid til en effektiviseringsplan og indførsel af ESDH.
6. april 2010 kl. 10:32
errorÆldre end 30 dage

Der er ikke noget i vejen med, at Statsforvaltningen Midtjylland printer indkomne e-mails, lægger den i sagsmapper og herefter sender dem med lastbil 137 kilometer tværs gennem Jylland fra Ringkøbing til Århus.

»Finder ministeren det hensigtsmæssigt, at elektronisk post til statsforvaltningen i Århus printes ud i Ringkøbing og transporteres med lastbil til Århus afdelingen?«

Sådan har det socialdemokratiske folketingsmedlem Karen Hækkerup spurgt Sundhedsminister Bertel Haarder, og nu er svaret på det såkaldte §20-spørgsmål kommet.

Ministeren bekræfter, at sagsgangen i Statsforvaltningen foregår præcis den manuelle måde, som Version2 i flere artikler har dokumenteret. Han hæfter sig ved, at indkomne e-mails kan være århuskontoret i hænde allerede næste dags formiddag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bertel Haarder undlader dog at svare direkte på spørgsmålet, om det er en hensigtsmæssig måde at lave sagsbehandling på i 2010, men henviser til, at tingenes tilstand står for at blive lavet om.

»Statsforvaltningerne har udarbejdet en effektiviseringsplan, som bl.a. omfatter indførelse af fuld elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH). Det er min forventning, at transporten af sager mellem hovedkontor og afdelingskontorer i alt væsentligt vil kunne bringes til ophør, når der er indført ESDH,« skriver sundhedsministeren i sit svar.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. april 2010 kl. 10:56

...man oprettede en af de hersens nymodens "netværksprintere" i Århus og sendte printjobs til den fra Ringkøbing? Selvom EDH er på vej så kan det vel ikke vælte mange budgetter? Mon ikke der allerede står egnede printere i Århus, så det blot er et spørgsmål om at tilslutte den printer fra Ringkøbing?

Som en sidebemærkning er hele den dokumentorienterede tankegang forældet. Hvorfor skal det hele fragtes frem og tilbage i dokumenter, elektroniske eller fysiske? Hvorfor ikke en databasebaseret løsning?

Så i stedet for at skrive og opbevare breve med adresse, brevhoved, indledning, formalia osv til Jens Hansen om at hans dagpenge er stoppet, så vil han få fjernet et flueben i feltet "dagpenge" og en automatisk mail ryger afsted til Jens Hansen om at hans dagpenge er stoppet. Reply-to på den mail er naturligvis automatisk sat ud fra databaseværdien "sagsbehandler_id" fra databasen så han kan svare - og svaret ryger til rette vedkommende.

Nogen burde vende hele det offentlige system på hovedet og starte forfra med de løsningsmuligheder vi har i dag.

4
6. april 2010 kl. 12:39

...man oprettede en af de hersens nymodens "netværksprintere" i Århus og sendte printjobs til den fra Ringkøbing?

Dutter ikke. En talsmand fra statsforvaltningen fortalte da sagen kom frem, at årsagen til dette papircirkus er, at papirerne SKAL ligge i en fysisk sagsmappe. Alle papirer i sagsmappen er en del af sagen, og alle papirer i sagen ligger i sagsmappen. Den sagsbehandler, der fysisk er i besiddelse af sagsmappen, er den, der er ansvarlig for sagen, og med overdragelsen af den fysiske sagsmappe overdrages også ansvaret for sagen.

Så det er ikke bare et spørgsmål om at forwarde en mail. Derudover er der tale om personfølsomme oplysninger.

Jeg siger ikke at problemet ikke kan løses ad elektronisk vej. Jeg videreformidler bare den forklaring på cirkuset, der tidligere er kommet fra officielt hold.

7
6. april 2010 kl. 16:12

Lol, jeg har masser af mapper på min computer, det burde offentlige systemer også kunne håndtere..

8
7. april 2010 kl. 09:30

Hvis man kigger på dette som en enkeltsag, så er det sikkert rigtigt at Post Danmarks lastbil alligevel tager turen fra Ringkøbing til Aarhus, men dette er jo ikke pointen. Pointen er at man transporterer noget over en lang afstand ganske unødigt. Man kunne jo bruge den samme argumentation om charterrejsen til Thailand eller køb af eksotiske grøntsager som er fløjet ind fra Kina. Flyene flyver jo alligevel, og derfor kan man jo lige så godt bruge dem… Hvis nu folk valgte ikke at skulle på charterrejse til Thailand eller købe eksotiske kinesiske frugter, ville flyene ikke have nogen kunder og mon så ikke de ville holde op med at flyve? Og det samme gælder jo unødig lastbiltransport…

5
6. april 2010 kl. 14:32

For nu hurtigt at komme i gang, og for at undgå at betale 100 gange for meget til et eller andet rådgivende ingeniørhus for at udvikle en helt banal løsning, kunne man gøre således.

I stedet for at printe email, så scanner man sagsmappen og opbevarer den et centralt sted. Sagsbehandleren har herefter kun adgang til den scannede udgave. Nye papirer scannes af sagsbehandleren og sendes til arkivet til permanent arkivering. Alternativt, hvis en sagsbehandler er for fin til at scanne, så kan arkivet udføre denne funktion.

Tada - elektronisk sagsbehandling der ikke har kostet 5 milliarder at lave.

6
6. april 2010 kl. 15:25

Nu er det jo ikke sådan at der kører en lastbil KUN med disse dokumenter. Tingene bliver sendt med Post Danmark som sikkert ALLIGEVEL sender en lastbil med posten gennem landet, derfor synes jeg at denne diskussion måske er lidt ude af proportioner, selvom det selvfølgeligt virker mærkeligt at det ikke kan løses elektronisk.

Mvh

HP

2
6. april 2010 kl. 11:06

Det ville jo være logisk og effektivt. To ting der ikke er forenelige med det offentlige system.

3
6. april 2010 kl. 11:43

Men det siger da lidt om vores kære minister hvis han reelt mener at det er i klimaets -og rasionaliseringens ånd at fragte mails som papir. Jow jow. De kan være i århus dagen efter.. Ja. Eller de havde kunne være landet på sagsbehandlerens computer ca 10 sekunder efter de oprindeligt blev afsendt.