Minister sætter UNI-C i skammekrogen: Private leverandører er bedre

Undervisningsminister Tina Nedergaard erkender, at private leverandører er bedre og mere fleksible, end ministeriets eget UNI-C. Ministeren vil nu undersøge markedet for undervisnings-it.

Det statsligt ejede UNI-C leverer ikke på højde med private virksomheder. Det erkender undervisningsminister Tina Nedergaard i et svar til Dansk Folkepartis Colette Brix om undervisnings-it.

Samtidig skriver hun, at hun vil undersøge de it-systemer, som blandt andet erhvervsskolerne bruger til at styre praktik, skemaer og karakterer.

Spørgsmålet er, om det stadig skal være Undervisningsministeriets egen styrelse UNI-C, der leverer administrationssystemerne til skolerne i fremtiden, eller om private leverandører skal mere ind i billedet.

»Jeg forventer, at et beslutningsgrundlag vil foreligge ved udgangen af januar 2011, og jeg vil på dette grundlag beslutte, hvordan den nye model for levering af studieadministrative it-systemer skal udformes,« skriver Undervisningsminister Tina Nedergaard i et svar på et paragraf 20 spørgsmål, som Dansk Folkepartis erhvervsordfører Colette Brix har stillet.

Det nuværende system, hvor UNI-C leverer de fleste styringssystemer til mange af ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser, har været kritiseret for ikke at tilskynde til konkurrence på markedet.

Læs også: Erhvervsskoler slås med 20 år gammelt monopol-it-system

For eksempel dikterer ministeriet, at erhvervsskolerne skal bruge UNI-C's administrationssystem Easy. Derudover ønsker nogle af skolerne sig også, at de kan få ejerskab over it-systemerne, så de selv kan udvikle nye funktioner.

Læs også: Dårlig prioritering: Professionshøjskolerne bestemmer ikke over egne it-systemer

Dansk Folkepartis erhvervsordfører spørger også, om ministeren er enig i, at de private leverandører, der leverer it til mange gymnasier umiddelbart leverer en bedre løsning end UNI-C.

Læs også: Erhvervsskoler slås med 20 år gammelt monopol-it-system

»På det gymnasiale område drives det studieadministrative system af to private leverandører. Erfaringen fra gymnasierne er, at private leverandører umiddelbart leverer en bedre og mere fleksibel løsning end den tidligere offentlige leverandør,« citerer Colette Brix fra oplægget til regeringens Vækstforum-initiativ i sit spørgsmål til ministeren.

Og det erklærer Tina Nedergaard sig helt enig i.

Deloitte beregnede i 2007, at det årligt koster skatteyderne cirka 900 mio. at drive, udvikle og bruge de fem systemer, som UNI-C leverer til de videregående uddannelser. Af de systemer er Easy langt det største, hvor Easy ordner skolegangen for cirka 125.000 elever hvert år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#5 Thomas Stidsen

Det er meget muligt at driften er outsourcet til Rambøll, MEN kunden (erhvervsskolerne) mangler den sædvanelige kundemagt: Det kan ikke vælge en anden leverandør ... for de er VED LOV forpligtet til at købe EASY .... Nu spørger jeg så: Hvor meget tror I Rambøll anstrenger sig når de ved kunden aldrig kan forlade dem ... ???

  • 0
  • 0
#6 Thomas Skovgaard

Uni-C's status på området har givet en række fordele, som skolerne i dag nyder godt af.

Tydeligst er Uni-login, der er en løsning jeg flere gange har oplevet repræsentanter for nabolande misunde: Et nationalt unikt login, der fungerer på tværs af platforme og bruges som SSO til langt de fleste danske online læremidler mmm.

Måske er erfaringerne herfra noget af det absolut vigtigste at kravspecificere i kommende udbud af services og infrastruktur til den danske folkeskole.

  • 0
  • 0
#7 Kim Rasmussen

Ja, UNI-Login er et rigtigt stort plus, som vi afgjort skal holde fast i.

MEN flere nævner systemer til folkeskolen, og der er også kritik af SkoleIntra, som er et system rigtig mange folkeskoler bruger. Folkeskolerner er IKKE forpligtiget på at anvende et bestemt system - de kan mig bekendt vælge frit.

Langt størstedelen af landets folkeskoler anvender enten KMD-elev fra (ja sjovt nok) KMD eller TEA fra Tabulex, der er en privat virksomhed. Dette er anvendelsen til den elevadministrative del.

Derudover har de fleste skoler i dag også et eller flere intranet. Igen er der fri konkurrence her, men det er da korrekt at rigtig mange har valgt en pakke fra SkoleIntra, der udvikles af (det private) Skolesoft og driftes af UNI-C. MEN der er altså andre systemer i brug også - så grunden til at SkoleIntra bruges af mange er nok at de leverer den varer skolerne efterspørger (samt at udviklerne er MEGET lydhører overfor forslag til ændringer - de deltager dagligt i debat om systemes udvikling på SkoleKom, der er fælles konferencesystem for alle med tilknytning til unidervisningsinstitutioner i Danmark).

Der er altså frit valg på folkeskoleområdet, men naturligvis en række krav der skal overholdes, fx med hensyn til indberetning til UVM, samt at alle elever skal være oprerettet i føromtalte UNI-Login system, samt være identificeret med CPR nummer i samme system.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere