Minister om dansk mangel på it-folk: »Vi er meget opmærksomme på det«

29. november 2021 kl. 03:457
Minister om dansk mangel på it-folk: »Vi er meget opmærksomme på det«
Illustration: sfe/bigstock.
Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, og det er en klar prioritet for regeringen, at vi bliver ved med at være det, understreger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er en prioritet for regeringen, at Danmark fastholder sin position som et af de førende, digitale lande i verden. Sådan lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i et svar til Version2.

Ifølge ministeren går en del af vejen gennem stærke uddannelser på det tekniske og digitale område, så Danmark har adgang til den specialiserede arbejdskraft, virksomhederne efterspørger. Dermed er han på linje med de eksperter og brancheforeninger, som Version2 har talt med.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
30. november 2021 kl. 17:45

Derudover skal man indregne, at udenlandske studerende, der ikke kommer fra et EU land, selv skal betale deres uddannelse og ikke får SU, så at de studerer og bor i Danmark er en ren gevinst uden udgifter, også selv om de allezusammen tager hjem igen bagefter.

Dem er der vist ikke mange af, efter at man begyndte at kræve betaling, og vel ikke et argument for at lade 4/5 af pladserne fylde af studerende, som ikke bidrager efterfølgende.

Min egen erfaring, omend selvfølgelig anekdotisk, er at folk, som af den ene eller anden grund ikke magter at lære sproget, de rejser hjem efter forholdsvis kort tid.

Derfor er det ikke nødvendigvis et dårligt signal, at man ikke kan klare uddannelsen helt uden danskkundskaber.

5
30. november 2021 kl. 14:36

Det er da ikke gratis for Danmark, at uddanne en masse andre?

Alle steder i hele verden koster uddannelse penge - for nogen skal jo undervise - og det skal som regel foregå i nogle dertil indrettede lokaler, som skal varmes op og vedligeholdes. Dem, som finder disse elever ude i verden - de såkaldte scouts - skal jo også selv have penge for, at pådutte os disse yderligere udgifter - som kun gør den allerede eksisterende aldersracisme værre.

Det er, at pisse på ledige danske it-ressourcer!

4
30. november 2021 kl. 10:27

"Kun omkring hver femte engelsksprogede studerende på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne finder beskæftigelse i Danmark".

Disse studerende har fået 12+ års skolegang, børnehave, vuggestue, (tand)lægebesøg, osv. betalt i deres hjemlande, så Danmark sparer alt det. Det er rigeligt til at modsvare udgiften til 2-3 års erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse, selv om man skal gange med fem. Så netto er det en gevinst -- som sikkert kunne forbedres, hvis danske firmaer bliver bedre til at tilbyde job til nyuddannede udlændinge fra disse uddannelser. Sådan som reglerne er skruet sammen, skal de forlade landet, hvis de ikke får et job næsten med det samme. Det er ikke fordrende for at holde på dem.

Derudover skal man indregne, at udenlandske studerende, der ikke kommer fra et EU land, selv skal betale deres uddannelse og ikke får SU, så at de studerer og bor i Danmark er en ren gevinst uden udgifter, også selv om de allezusammen tager hjem igen bagefter. Jeg kender ikke tallene for erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne, men for kandidatuddannelsen i datalogi på KU er mellem en tredjedel og halvdelen af de udenlandske studerende selvbetalere.

3
29. november 2021 kl. 15:37

I Danmark er det jo lidt suspekt at tjene penge. Tænk om alle de mærkelige regler der var lavet for ikke at få for mange bistandmodtagere ikke gjalt for borgere som havde en solid fast indtægt. F.eks. betalte 100.000 Kr. i skat om året.

Og tænk om man også lod være med at straffe de højst lønnede med en topskat.

Det kunne jo være det fik nogle flere til at blive i Danmark, i stedet for det politiske drevne brain drain vi ser.

2
29. november 2021 kl. 11:21

Danmark fremstår ikke som et venligt land at komme til, det er svært at ændre på, med de politikere vi har valgt ind og den politik de fører, dette er, efter min mening, dumt og unødvendigt.

Hvad kan vi så gøre,jo jeg tror, at den enkelte virksomhed, med fordel, kan søge samarbejder med tilsvarende virksomheder primært indenfor EU, og af den vej skabe en stadig og større basis for udvikling af ny teknolog.

1
29. november 2021 kl. 10:44

Men dette synspunkt møder ikke opbakning hos ministeren, der tværtimod peger på, at mange udenlandske studerende rejser hjem, kort tid efter at de har færdiggjort uddannelsen i Danmark.

Måske fordi det er voldsomt svært for dem at få lov til at blive i Danmark?