Minister: Nu skal danskerne stemme elektronisk

20. november 2012 kl. 07:3764
Fremover skal vi kunne stemme elektronisk til folketingsvalg. Det mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, som er klar med lovændring.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Både stemmesedler og optællingen af dem til valgene herhjemme kan være på vej til at blive helt elektronisk.

Sådan er ambitionen i hvert fald fra regeringen, der nu åbner op for e-valg med stemmemaskiner, som man kender det fra USA, i stedet for papir og blyant og optællinger i hånden.

»E-valg med elektroniske stemmemaskiner kan være med til at sikre en hurtigere optælling af valgresultatet, færre fejl i optællingen af stemmer og en minimering af risikoen for, at vælgere utilsigtet kommer til at afgive en ugyldig stemme,« udtaler økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i en pressemeddelelse.

Ministeren har netop sendt et lovforslag om e-valg i høring, som blandt andet dækker folketingsvalg, kommunalvalg og nationale folkeafstemninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det omfatter dog ikke stemmeafgivelse over internettet, da sikkerhedsrisikoen derved er for stor.

»Uanset om det er e-valg, eller som vi plejer at stemme, værner vi om stemmehemmelighed og sikkerhed. Det eksperimenterer vi ikke med,« udtaler Margrethe Vestager.

Vedtages lovforslaget, vil det formentlig tidligst være muligt at gennemføre et e-valg ved Europaparlamentsvalget i 2014.

Indtil videre har seks kommuner – København, Aarhus, Odense, Gentofte, Odder og Aabenraa – bekræftet over for Økonomi- og Indenrigsministeriet, at de ønsker at afvikle valg elektronisk.

**Kommunerne får mulighed for at afprøve e-valg**

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil ændre valgloven, så kommunerne som forsøg kan afvikle folkeafstemninger og valg til kommuner, regioner, folketing og Europaparlamentet elektronisk.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har netop sendt et lovforslag om e-valg i høring. Med e-valg kan vælgerne stemme på en stemmemaskine i stedet for med papir og blyant, og stemmerne kan blive talt elektronisk.

Margrethe Vestager siger:

”E-valg med elektroniske stemmemaskiner kan være med til at sikre en hurtigere optælling af valgresultatet, færre fejl i optællingen af stemmer og en minimering af risikoen for, at vælgere utilsigtet kommer til at afgive en ugyldig stemme. Samtidig kan det blive muligt for handicappede at stemme uden hjælp. Eksempelvis kan blinde og svagtseende afgive deres stemme, uden at de skal have en person med i stemmeboksen. Vi skal modernisere den offentlige sektor og udnytte de muligheder, ny teknologi giver os. Kommunerne har selv ønsket at få muligheden for at afvikle valg elektronisk, og det er oplagt at prøve elektroniske valg af.”

E-valg betyder ikke, at vælgerne kan sidde hjemme i stuen og stemme over internettet. De skal fortsat møde op på et afstemningssted på valgdagen eller et sted i kommunen, hvor de kan brevstemme.

”Uanset om det er e-valg eller som vi plejer at stemme, værner vi om stemmehemmelighed og sikkerhed. Dét eksperimenterer vi ikke med,” siger Margrethe Vestager.

Valg over internettet vil være problematisk, bl.a. fordi det ikke er muligt at beskytte vælgernes ret til at stemme, uden at andre ser hvad de stemmer, tilstrækkeligt.

Fakta om e-valg

Seks kommuner – København, Aarhus, Odense, Gentofte, Odder og Aabenraa – har bekræftet over for Økonomi- og Indenrigsministeriet, at de ønsker at afvikle valg elektronisk, når det bliver muligt ved lov. Muligheden for e-valg er ikke begrænset til de seks kommuner.
Det er frivilligt for kommunerne, om de vil benytte muligheden for e-valg eller ej. Og det er frivilligt for kommunerne, om de vil afvikle valg elektronisk på alle valgsteder eller kun på udvalgte valgsteder. Kommunerne skal selv dække udgifterne til indkøb, drift mv. i forbindelse med afholdelse af e-valg.
Hvis lovforslaget om e-valg bliver vedtaget, vil Økonomi- og Indenrigsministeriet i samarbejde med de interesserede kommuner afholde udbud om det eller de elektroniske systemer, som kommunerne kan få tilladelse til at anvende.
Økonomi- og Indenrigsministeriet vurderer, at det tidligst vil være muligt at gennemføre elektroniske valg i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget i 2014.

64 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
54
20. november 2012 kl. 13:04

Fra forarbejdet, side 7:

"Efter ministerens opfattelse må det antages, at langt de fleste stemmer, der bedømmmes som værende ugyldige af andre grunde end fordi de er blanke, ikke er ugyldiggjort af vælgeren med vilje".

Danmarks Statistik er vist lidt uenige (sidste ft valg) i det.

Topscorene i ugyldighedsårsager er da: "andet mærke end kryds", "tegning, tekst eller påklæbning", "kryds i flere partifelter", "anført mere end 3 krydser".

Det eneste som kunne snige sig til at være en uforvarende fejlagtig stemmeafgivelse, må være at folk sætter andet end et kryds. Hvilket kan ordnes med en fladskærm og informationsvideo, a la security check i CPH.

63
21. november 2012 kl. 12:49

Jeg var engang af den opfattelse af ugyldige stemmer blev stalt med i "stemmeprocenten" og har stemt ugyldigt bevidst.

Men jeg fik så engang oplyst at selvom antallet bliver gjort op tæller de ikke med i "stemmeprocenten" - så der er ingen forskel på slet ikke at stemme. Måske andre også var af den misopfattelse og stemte ugyldigt bare for at vise at det er vigtigt at (kunne) stemme?

Mvh Morten

64
21. november 2012 kl. 13:37

Nej, det kan ikke passe. Det passer overhovedet ikke ind i den opsatte dagsorden.

46
20. november 2012 kl. 12:22

Når nu vi skal have e-afstemninger og e-valg, som er en meget black box, som ingen i praksis kan kontrollere korrektheden af, og når størstedelen af befolkningen stadig er imod euroen, mon ikke den næste euroafstemning er en glimrende anledning til at afprøve e-afstemning? Så kan "vi" endelig få det rigtige resultat.

43
20. november 2012 kl. 11:47

Udover producenter af e-valgs udstyr, er det sjovt nok næsten kun allerede valgte politikere der foreslår e-valg.

Og jeg har aldrig hørt foreslags-stillere forholde sig sagligt til kritik/problematik vedr. evalg, ligesom jeg aldrig har hørt foreslags-stillere komme med holdbare cost-benefit analyser.

I lyset af, hvor hell-bent de relevante politikere er på at trække deres virkeligheds-fjerne og argument-resistente illusion om verdens-bedste-it-nation ned over samfundet, uden nogen som helst skelen til tidligere fiaskoer, folkets holdning eller eksperters kritik, er jeg sikker på vi har e-valg om få år.

Jeg tror dog ikke, de vil få banket e-valg ned i halsen på nationen, uden et paper-trail. Hvilket (som flere påpeger) eliminierer hemmelig afstemning.

Derfor foreslår jeg at vi i åbenhed opretter en offentlig stemme-børs, så selv de mest fatsvage kan se "fidusen" ved e-valg.


I sådan et scenarie kunne jeg forestille mig følgende eftervirkning; Margrethe Vestager holder forblommet dundertale i appel til folks moral om ikke at misbruge hendes nyskabte demokratiske misfoster.

Da det ikke virker, beslutter et flertal af digitaliserings-narkomaniske politikere at putte stemmebørsen.dk i det nationale DNS-filter, og kræver at papir-stemme-kvitteringen bliver deponeret i kvitterings-escrows på valgstedet.

Ingen af delene virker naturligvis, da folk efterhånden har lært ikke at bruge danske DNS-servere og at tage mobil med i stemmeboksen, så man kan tage foto af papirkvitteringen.

Så bliver det forbudt at tage mobil med i stemmeboksen, og man er nødt til at visitere/scanne folk. Og samtidigt begynder visse center-ekstremistiske politikere at lufte tanken om at lave et nationalt pakkefilter, der skal forhindre dns-pakker på tværs af landegrænsen.' Begge dele naturligvis i demokratiets navn for at forhindre stemmefusk/salg..


Nu har jeg kun beskrevet en enkelt facet af e-valgs-problematikken. Ikke black-box problemet, ikke det økonomiske problem, ikke problemet ved COWI-eksamen-agtige fejl, ikke nogen af alle de andre problemer, der introduceres i forsøget på at spare et par timer eller et par ugyldige stemmer.

Men det er naturligvis helt ude i hampen at forestille sig vores kompetente og indsigtsfulde lave den slags digital disaster-porn..

41
20. november 2012 kl. 11:31

Jeg har også lige læst lovforslaget igennem.

Det jeg bider mærke i, er at det gøres meget klart at det er indenrigsministeriet der kører løbet, helt ned i temmelig små detaljer.

Dette skal sammenlignes med det blanke "NEJ!" der har været gældende indtil nu.

Loven, som foreslået, kan altså administreres så den giver præcist samme resultat som vi har idag: Ingen eValg.

Spørgsmålet er derfor alene om den vil blive det.

Der står en masse fornuftige ting i bemærkningerne til lovforslaget, ting som jeg ville have foretrukket stod i vores grundlov, eller i det mindste i lovteksten.

En detalje der falder i øjnene, er at det er Indenrigsministeriet der skal foretage udbuddet af udstyret (men kommunerne der skal betale for det).

Det kunne bane vejen for at ministeriet gennemtrumfer at løsningen bliver åben nok til at være troværdig.

45
20. november 2012 kl. 12:19

Det kunne bane vejen for at ministeriet gennemtrumfer at løsningen bliver åben nok til at være troværdig.

Ministeriet får nærmest uindskrænkede beføjelser til at bestemme hvordan et e-valg skal foregå. For papirvalg er der i valgloven nogle præcise regler for hvordan stemmer skal optælles. Dem får ministeriet beføjelser til at fravige. Lovgivning fra politikere, der står til ansvar overfor vælgerbefolkningen, erstattes af administrative dekreter fra ansatte embedsmænd.

Det er bestemt en mulighed "at ministeriet gennemtrumfer at løsningen bliver åben nok til at være troværdig", men det er ikke noget som lovforslaget sikrer. Der er ingen krav om eksempelvis offentlig tilgængelig dokumentation, open source, eller uafhængig systemrevision som man har brugt visse steder i USA. Hvis sådanne krav var skrevet ind i lovgivningen, ville det absolut styrke en antagelse om at ministeriet kun gennemtrumfer en løsning som er åben og troværdig.

Som lovforslaget fremstår nu, kan det også ende som med NemID. Vi kunne have fået en digital signatur baseret på åbenhed og troværdighed. Det fik vi bare ikke. Måske på grund af økonomiske hensyn (centralisering er billigere, siger nogle), men den begrænsning vil også gælde for e-valg systemer og kontrollen med dem. Manuel kontroloptælling af stemmer, dokumentationskrav og uafhængig systemrevision er dyre elemnter som let kan blive sparet bort efter et par år.

Jeg synes at det er alt for farligt at give ministeriet disse nærmest diktatoriske beføjelser for hvordan et valg skal foregå i Danmark.

I dag har vi valghandlinger hvor processen og resultatet bør kunne accepteres af alle, også dem som ikke stoler på staten. Det er vi på vej til at smide over bord.

56
20. november 2012 kl. 13:25

Ministeriet får nærmest uindskrænkede beføjelser til at bestemme hvordan et e-valg skal foregå. For papirvalg er der i valgloven nogle præcise regler for hvordan stemmer skal optælles. Dem får ministeriet beføjelser til at fravige. Lovgivning fra politikere, der står til ansvar overfor vælgerbefolkningen, erstattes af administrative dekreter fra ansatte embedsmænd.

Og vi har allerede set resultatet af den konstellation. :

 1. Man kikker på data
 2. Man vurderer sandsynligheden for ønsket resultat
 3. Man ændrer fortolkningspraksis
 4. Trylle-Rylle; Man har ønsket resultat.

Hvis 'nogen' nu sidder på tom mave eller lignende og ikke kan se relevansen, vil jeg lige give et hint:

Skat.

K

55
20. november 2012 kl. 13:19

Jeg synes at det er alt for farligt at give ministeriet disse nærmest diktatoriske beføjelser for hvordan et valg skal foregå i Danmark.

Det har de også i dag. Jeg har selv været tilforordnet et par gange og reglerne er meget detaljerede: Hvis en vælger beder om en ny stemmeseddel fordi vedkommende har skrevet forkert skal den gamle makuleres med et rødt kryds. I andre tilfælde skal der streges over med sort.

I øvrigt er min fornemmelse ikke at der er særligt mange som stemmer forkert ved et uheld. Og hurtigere resultat, tjahh, man vil have et hurtigere resultat af de personlige stemmer. Det har man først dagen efter som det er nu men mandatfordeling er klar samme aften. /Jakob

51
20. november 2012 kl. 12:44

Jeg synes at det er alt for farligt at give ministeriet disse nærmest diktatoriske beføjelser for hvordan et valg skal foregå i Danmark.

Så passer det jo perfekt til elektroniske valg! For elektroniske valg er det perfekte værktøj til administrativt at bestemme hvem der bliver valgt og dermed indføre diktatur.

Jeg ser overhovedet ingen modstrid mellem lovforslaget og de reelle intentioner her! Det eneste jeg ser er en masse alarmsignaler for et demokratisk samfund! Og i det samfund der følger bliver alarmsignalerne til et "sådan er det jo" aspekt af samfundets indretning.

48
20. november 2012 kl. 12:36

@Jesper L

i så fald er det allerede for sent, nemid kom i gennem selvom mange var i mod det, så nu er det at bruge det til en fordel i stedet for en bagdel..

hvis udviklingen alligevel går den vej er der jo ikke andet for at finde en ordenligt løsning gennem nemid..

hvem skal stoppe det?, jeg var også i mod nemid til at starte med, men nu kan jeg lige som se noget nyt i det..

31
20. november 2012 kl. 10:53

Der er flere som har skrevet at de ikke vil stemme per e-valg. Det vil jeg heller ikke.

Men konsekvensen af den holdning bliver at man måske ikke kan stemme. Det bliver frivilligt for kommunerne om de ønsker e-valg [1], men Indenrigsministeriet kan bestemme at det skal være obligatorisk for borgerne at stemme per e-valg (i de pågældende kommuner).

Begrundelsen for denne tvang synes at være at Indenrigsministeriet vil få mere information om erfaringerne med e-valg når alle borgere tvinges til at stemme på den måde. Vi er ikke længere frie vælgere i et demokrati, men forsøgskaniner for statens digitaliseringseksperimenter.

[1] Når det er frivilligt for kommunerne om de ønsker e-valg, slipper Indenrigsministeriet for at redegøre for de økonomiske konsekvenser. Meget smart..

33
20. november 2012 kl. 11:03

Hvis nogle har mulighed for at E-stemme, kan man ikke lave ordentligt kontrol med valget. Så er der fuldstændigt ligegyldigt om den enkelte selv kan vælge - valget er ugyldigt alligevel.

29
20. november 2012 kl. 10:48

viser nu endgang, hvor akademisk og virkelighedsfjern hun er.

Hun lever i forige århundrede, hvor man skulle fedte for USA. Alt, hvad amerikanerne gør er det rigtige:

 • Lav skat, lave overførselsindkomst giver per definition høj vækst (omend mange økonomer, som ikke er skolet er CEPOS mener det modsatte.)

 • Politisk korrekthed hvor man sandelig ikke må fornærme nogen (bare man har de rigtige "liberal" - på amerikansk - holdninger.)

 • Stor union, langt væk fra borgerne (EU) er godt (for EU tvinger Danmark til at føre ovenstående politiker uanset, hvad flertaller i Danmark vil)

 • Nu er E-valg er godt (jo flere, der stemmer jo mere kan vi sige, at vi representere folket, og dermed gøre som det passer os)

27
20. november 2012 kl. 10:46

Jeg syntes at den nuværende model, er smuk i sin egen lavpraktiske enkelthed.

jeg mener også at selve valgritualet, med at møde op i den lokale gymnastiksal, er med til at give en samhørighed, og respekt for folkestyret - som ellers ville gå af fløjten hvis man bare skal gøre det foran computeren.

Selvfølgelig er der lidt udgifter til udsendelse at valgkort, men der skal afholdes mange valg før udgiften til et internetbaseret system er tjent hjem.

30
20. november 2012 kl. 10:49

Åh jeg troede at det var internet baseret - tilgiv mig min uvidenhed :)

26
20. november 2012 kl. 10:39

Dansk IT holder et møde på torsdag, hvor jeg er blevet bedt om at give det afsluttende indlæg.

eValg vil blive berørt i den forbindelse.

35
20. november 2012 kl. 11:06

eValg: De var ikke klædt på er temmelig relevant for dette...

Jeg har læst lovforslaget. Det er totalt blottet for faktuelle oplysninger, eksempelvis andre landes erfaringer med e-valg. De politikere som skal læse lovforslaget får det indtryk at der findes et antal standardsystemer som uden problemer kan sikre krav om sikkerhed, pålidelighed, hemmelige valg, m.v. De økonomiske aspekter bliver der stort set ikke redegjort for, da dette bliver et tilbud til kommunerne (snedigt, ikke?).

Det hele drives af bemærkninger om det gode ved digitalisering, og nogle totalt ubegrundede påstande om at man kan reducere antallet af ugyldige stemmer (hvor ministeriet uden dokumentation påstår at de fleste ugyldige stemmer er ugyldige pga vælgerens fejl og ikke fordi vælgeren bevidst skriver Anders And), samt gøre det nemmere for handicappede at stemme.

Sidst men ikke mindst er der i lovforslaget ingen krav til e-valg systemer eller uafhængig revision af disse. Det er heller ikke et lovforslag om e-valg forsøg med tidsbegrænsning og obligatorisk uafhængig evaluering. Nej, det er et lovforslag om uspecificerede e-valg i de kommuner som ønsker dette. Kommunerne kan dog tvinges til at bruge de systemer som ministeriet udvælger efter udbud. Men der er total carte blanche for Indenrigsministeriet til at fastsætte regler om e-valg.

Jeg var ikke med til det møde som PHK refererer til, hvor de "ikke var klædt på". Hvorvidt de er blevet det i mellemtiden skal jeg ikke kunne sige, men det er i givet fald ikke noget som man kan se afspejlet i lovforslaget eller dets bemærkninger.

24
20. november 2012 kl. 10:19

E-valg med elektroniske stemmemaskiner kan være med til at sikre en hurtigere optælling af valgresultatet, færre fejl i optællingen af stemmer og en minimering af risikoen for, at vælgere utilsigtet kommer til at afgive en ugyldig stemme

Så vidt jeg ved, er der hverken tal for, hvor mange fejl i optællingen der sker, eller hvor mange af de ugyldige stemmer, der er utilsigtede. Inden vi finder på løsninger, skal vi så ikke finde ud af, hvor stort problemet er?

23
20. november 2012 kl. 10:06

»E-valg med elektroniske stemmemaskiner kan være med til at sikre en hurtigere optælling af valgresultatet, færre fejl i optællingen af stemmer og en minimering af risikoen for, at vælgere utilsigtet kommer til at afgive en ugyldig stemme,« udtaler økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i en pressemeddelelse.

Det samme kan vel opnåes ved at montere en scanner på stemmeurnen. Alle stemmesedler bliver, når de puttes i urnen, påtrykt løbenummer og scannes. I stemmeboksenen kan evt. opsættes tilsvarende scanner så man valgfrit kan verificere sin stemme.

Nej - vi skal ikke have elektroniske valg. En digitalisering af stemmeafgivelsen virker mere fornuftig hvis de fordele som ministeren nævner er så vigtige.

22
20. november 2012 kl. 10:06

I det mindste indeholder lovforslaget en fuld kontroloptælling af fysiske stemmeudskrifter, som så i fremtiden evt. kan erstattes af stikprøvebaseret kontrol. Om det overhovedet har en effekt afhænger selvfølgelig af hvordan disse stemmeudskrifter produceres. Hvis borgeren får udskriften i hånden og selv lægger den i en stemmeurne, er sikkerheden tæt på papirvalg, og i det mindste kontroloptællingen er faktisk gennemskuelig.

Jeg finder det dog yderst betænkeligt at valghandlingens og optællingens transparens for den almindelige borger overhovedet ikke er nævnt i bemærkningerne.

21
20. november 2012 kl. 10:05

citat. Det omfatter dog ikke stemmeafgivelse over internettet, da sikkerhedsrisikoen derved er for stor. citat slut:

nu de fleste har nemid kan det sikkert godt ske på forsvarligt vis over internettet, jeg skulle da mene at staten ellers var så glade for nemid, men nej når det endelig kommer der til hvor borger kan få gavn af det, så er det lige pludseligt ikke sikkert nok?????

undskyld men er det ikke lidt selvmodsigende

60
20. november 2012 kl. 14:53

NemID er identificerende hvilket betyder, at hemmeligt valgt er umuligt.</p>
<p>Du kan ikke bryde den kobling uden at miste sikkerheden.

Den kobling er da allerede brudt med DanIDs Man-In-The-Middle-angreb som er integreret i hele arkitekturen.

Dermed er din stemme med NemID heller ikke sikret. Til gengæld er det registreret hvad du gerne ville stemme, men da DanID reelt handler på vegne af dig, behøver sådan et system ikke at udføre din befaling, selvom du beder om det.

Altså kan en potentiel diktator med adgang til DanIDs systemer både se hvem der skal elimineres OG tilpasse valget til det ønskede ... Jo, jeg forudser at man på et tidspunkt kun kan stemme med NemID ...

59
20. november 2012 kl. 14:48

NemID er identificerende hvilket betyder, at hemmeligt valgt er umuligt.</p>
<p>Du kan ikke bryde den kobling uden at miste sikkerheden.</p>
<p>Ved papirvalg er koblingen mellem din identitet og din stemme brudt uden at sikkerheden er gået fløjten.

I praksis afhænger det vel af hvilken information der gemmes omend dette også i princippet baseres på stemmesystemets troværdighed, kan vi være sikker på at borgerID og timestamp ikke gemmes ?

32
20. november 2012 kl. 10:53

@Flemming

og du tror ikke du kan påvirke en til at stemme efter dit ønske hvis personen er letere retaderet inde for politik eller hvad?

36
20. november 2012 kl. 11:10

@Morten

Korrekt, du kan stadig påvirke folk, men du kan ikke følge dem ind i stemmeboksen og føre/tvinge deres hånd (der er meget få undtagelser for, hvem der må have "gæst" med ind i stemmeboksen)

38
20. november 2012 kl. 11:19

@Flemming

nemid er jo ligesom også en lukket boks, kun den individuel person kender koden og har et personligt papkort, skulle man så også sige du skal ned i banken for at hæve penge,

men dertil så anonymitet over internet kan man gøre med udskrevet hashing og salted id til en electronisk stemmeurne, problemmet kan løses på mange måder

40
20. november 2012 kl. 11:26

@casper

at installere kamera på offer for at verificere, intet er sikkert nogen sinde

42
20. november 2012 kl. 11:32

@casper

behøver ikke en gang installer kamera, alle har næsten mobiler i dag med kamera, lige så vel kan du true folk ikke til at fremmøde det er nok til at afgøre et valg

52
20. november 2012 kl. 12:50

@Flemming S

som du nok ved kan mobiler filme/video

53
20. november 2012 kl. 12:56

men nok om det, det vare vel ikke evigt at gå ned til stemme urnerne, så snart der bare er tale om e-valg hos politikere, det bliver vel lavet om om vi vil eller ej når man tager i betragtning af hvordan nemid blev gennemført

44
20. november 2012 kl. 11:48

og den som bare stemmer ned hvad har du at forsvare

ps: i stedet for at sige noget

19
20. november 2012 kl. 09:57

Man kunne jo evt. have en skærm hvor man valgte en politiker man ville stemme for.

Derefter kunne man få en "kvittering" som blev skrevet ud som man så kunne aflevere som man gør i dag.

Elektronikken sørger for at stemmesedlen bliver udfyldt korrekt, papiret gør at der ikke går kludder i optællingen og det sørger for at man ikke kan snyde.

Men ren elektronisk stemmecomputer - nej tak!

20
20. november 2012 kl. 10:04

Du antager hermed, at selve udfyldelsen er et problem? Og sammen med MV antager du at alle de 'ugyldige' stemmer er ubevidst fejludfyldte stemmer? Hvis det forholder sig sådan - så fix stemmesedlen! Indfør dog ikke en (hamrende dyr og unødvendig kompliceret) teknisk dims, for at løse et layout og kommunikations problem. Se blot ved seneste valg i USA hvor der blev rapporteret om dårligt kalibrerede touchskærme?! En blyant og et stykke papir går ikke i stykker.

14
20. november 2012 kl. 09:08

Problemet er nok bare at de vælger en af de eksisterende løsninger, der er lukkede, skjulte og invitere til snyd.

Der er nogle åbne designs til afstemning, der både giver transparens og anonymitet, hvis det blev vedtaget at benytte en af dem som grundlag og arbejde med det et par år på vores universiteter til en god løsning er fundet, så ville vi være forgangsland.

Men hvem tror lige på sådan en?

17
20. november 2012 kl. 09:34

Hvad er pointen i at gå forrest, hvis man går den forkerte vej?

16
20. november 2012 kl. 09:19

Hele essensen af kritikken er jo, at det ALDRIG vil kunne gøres 'ordentligt'. Hvordan vil du sikre samme gennemsigtighed og tillid (forståelse for og eftersyn af hele processen)? Det er i min optik utopi! Og som en anden skrev - hvad er problemet, vi forsøger at løse?

57
20. november 2012 kl. 14:11

Det er bestemt muligt at gøre det rigtigt. En af beskrevne opensource løsning, giver dig en "kvitering" med en genereret hashcode, denne kode kan du indtaste for at få oplyst at den stemme er talt op og hvilken kandidat den er gået til. Dette skal beskyttes med login selvfølgelig, men på den måde har du faktisk bedre adgang end idag for at se din stemme er talt rigtigt op. Alle kan gøre det enkeltvis og der bør selvfølgelig være en klage myndighed hvis du mener der er sket en fejl.

Det er blot en af de mulige måder at gøre valget bedre og mere transparent, jeg tror dog ikke selv på at dette bliver indført, men at vi i stedet for et amerikansk system hvor den der betaler mest vinder valget... Det er selvfølgelig nemmere i USA hvor de har et forældet system til valg alligevel.

11
20. november 2012 kl. 08:45

Det er ikke stemme maskiner men valg computer, generisk maskiner som kan udføre alskens anden urelevant kode, og hvis det går som det plejer her i danmark vil vi få en window box med en access database også kan vi eller få lov at stole på blackboxen gør som de siger.

I både Tyskland og Holland blev den slags vanvid med valg computer stoppede, Wij vertrouwen stemcomputers niet og Chaos Computer Club , vise hvordan maskierne fra Nedap kune manipuleres og ændre stemmer uden nogen mulighed for at bevise det.

Skal vi forhindre dette vanvid her i landet, må vi lære af vores naboers kamp. Et sted at start er at ikke bruge et ord som stemme maskine, det signalere vi snakker om en simple ting som kun er i stand til at gøre denne ene ting, derimod skal vi holde på ordet valgcomputer, folk ved at en computer kan lave en masse de ikke har nogen andelse om hvordan den gør.

10
20. november 2012 kl. 08:45

Jeg er også en af dem der ALDRIG kommer til at stemme elektronisk!

Jeg har godt set at nogle matematikere har vist en kompliceret formel for hvordan vi kan "garantere" sikkerheden i vores e-valgsystem. Men når du pakker det ind i en fin valg-computer, hvor jeg ikke kan følge processen, så er sikkerheden kastet ud af vinduet.

Hurtigere valg-resultat = kun vigtigt for politikere. Færre fejl i optælling = tæl dem igen.. og igen? Ugyldige stemmer = lav en opdeling mellem ugyldig og protest-stemmer, og så se om vi faktisk har så mange ugyldige stemmer.

9
20. november 2012 kl. 08:40

Hvorfor siger politikerne ikke bare sandheden? Elektroniske valg giver bedre kontrol med afstemningsresultatet, herunder drejning i den ønskede retning, og samtidig får man kategoriseret vælgerne i dem der stemmer på en og dem der ikke gør det.

Sig det som det er: "Vi ønsker selv at bestemme hvem der bliver valgt".

For det er den mest tydelige fordel ved elektroniske valg. Man har ingen mulighed har for at se hvad der foregår inde i en computer så man kan heller ikke se om valgresultatet afspejler de afgivne stemmer eller om der er tale om en drejning i ønsket retning.

Der er dog en fordel til: Man får mulighed for at skabe endnu en offentlig IT-skandale. Eller som det også kan udtrykkes: sende flere penge til vennerne i industrien!

Det kan godt være at stemmesedler er gammeldags og besværlige at tælle op. Men man kan i det mindste se de afgivne stemmer og dermed også holde styr på hvilke der er, hvad der står på dem og hvad der sker med dem. Den garanti kan elektroniske valg ikke give.

8
20. november 2012 kl. 08:34

ALDRIG, jeg gentager, ALDRIG, kommer jeg til at afgive min stemme elektronisk! Kald mig bare bagstræberisk, konservativ eller det der er værre. Men argumenterne der har været fremført både her og andre steder er simpelthen for tungtvejende. Samtidig er del vel ikke noget i vejen med den process vi bruger i dag? If it ain't broke, why fix it? Gennemsigtighed og tillid er de to hjørnesten i et demokratisk valg. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig noget som helst elektronisk stemmesystem og optællingssystem der vil give både mig og (på forhånd undskyld for generaliseringen) Lars Pedersen fra 4. kartoffelrække begge de to dele! Egentlig burde sådan noget her vel til folkeafstemning?

34
20. november 2012 kl. 11:04

Jammen tillykke med det. Jeg ved ikke hvor gammel du er, men jeg kan næsten garantere at du kommer til at afgive din stemme elektronisk på et tidspunkt. At melde sig ud af den demokratiske process fordi man ikke kan lide den måde man afleverer sin holdning på er uansvarligt.

Jeg kan ikke se at der er en fordel ved at bruge en computer til at stemme med, men det at man vælger at gøre det påvirker ikke gennemsigtigheden af valget eller kravet til tillid til dem der får det til at fungere administrativt.

Jeg syntes at man skulle se på hvilke udfordringer der er ved i forbindelse vælge fra hjemmet eller via mobiltelefon. Det tror jeg kunne højne deltagelsen en del.

37
20. november 2012 kl. 11:11

Jeg kan ikke se at der er en fordel ved at bruge en computer til at stemme med, men det at man vælger at gøre det påvirker ikke gennemsigtigheden af valget eller kravet til tillid til dem der får det til at fungere administrativt.

Øh? Ved papirvalg og manuel stemmeoptælling kan enhver borger være med til at verificere valgresultatet, og alle kan forstå hvad der foregår. Alle partier er til stede ved valghandlingen med helt almindelige mennesker som checker at alt sker korrekt uden snyd.

Hvordan vil du skabe samme gennemsigtighed ved e-valg? Hvordan vil du garantere mig at min stemme er hemmelig, og at andre ikke kan se hvad jeg har stemt?

49
20. november 2012 kl. 12:38

Øh? Ved papirvalg og manuel stemmeoptælling kan enhver borger være med til at verificere valgresultatet, og alle kan forstå hvad der foregår. Alle partier er til stede ved valghandlingen med helt almindelige mennesker som checker at alt sker korrekt uden snyd.</p>
<p>Hvordan vil du skabe samme gennemsigtighed ved e-valg? Hvordan vil du garantere mig at min stemme er hemmelig, og at andre ikke kan se hvad jeg har stemt?

Gøre kilden åben. Jeg kan godt se at det kræver nogle andre kompetencer end et papirvalg, men jeg syntes der er forskel på at noget er tilgængeligt men svært at forstå og så at noget er hemmeligt/uigennemsigtigt. Er der nogen grundt til at knytte hver stemme til en person?

Kan alle verificere det valg vi har i dag? Hvad hvis dem der tæller beslutter sig for at være usandfærdige? Hvad hvis dem der overvåger/kontrollerer beslutter sig for at være ligeglade? Jeg syntes det virker fint som det er nu, men jeg ville også stole på et elektronisk system jeg eller nogen jeg stoler på kunne sige god for.

7
Indsendt af Henrik B Sørensen (ikke efterprøvet) den tir, 11/20/2012 - 08:26

USE election;

UPDATE votes SET party = "Radikale" WHERE party="Venstre";

SELECT COUNT ( * )...

Jeps.. Klart lettere at håndtere afstemninger og optællinger..

12
20. november 2012 kl. 08:48

 1. USE election;
 2.  
 3. UPDATE votes SET party = "Radikale" WHERE party="Venstre";
 4.  
 5. SELECT COUNT ( * )...
Mon ikke du står til at modtage et takkebrev fra de Radikale nu? Jeg er sikker på de er utroligt glade for opskriften! :o)

6
20. november 2012 kl. 08:20

Det kan ikke lade sig gøre at stemme sikkert elektronisk, så det skal slet ikke være noget tilbud/valg/fravalg.

Nu kommer forslaget fra Margrethe Vestager (R) heldigvis samtidigt med jp.dk artikel R overvågede vælgernes computere. Det man undre sig mest over med disse forslag om evalg, er hvad det skal gøre godt for. Det ved vi nu: overvågning.

Det kan ikke lade sig gøre at lave evalg så man kan have tillid til det.

5
20. november 2012 kl. 08:09

Hvilken 3 bogstavs leverandør skal nu pisse et 3 cifret million beløb væk?

3
20. november 2012 kl. 08:04

Det skal være muligt at kunne stemme elektronisk. Ikke at man skal, dvs. hvis nogen kommuner gerne vil afprøve det, og har mod på kan de nu afprøve systemerne og få erfaringer..

Det er ikke det samme som tvang...

4
20. november 2012 kl. 08:05

Nej, det er ikke tvang, men jeg er stadig imod :-)

2
20. november 2012 kl. 08:03

»E-valg med elektroniske stemmemaskiner kan være med til at sikre en hurtigere optælling af valgresultatet, færre fejl i optællingen af stemmer og en minimering af risikoen for, at vælgere utilsigtet kommer til at afgive en ugyldig stemme,« udtaler økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i en pressemeddelelse

Det kan da muligvis gå hurtigere at tælle stemmerne op, bevars, men går det ikke hurtigt nok med det go'e gamle system. Forhåbentligt er niveauet af fejl i det nuværende system holdt nede på et stade som ikke afgør valg og ej heller er tæt på. At det skulle være nemmere end at sætte et kyds på en stemmeseddel er da morsomt :-) Man kunne vel lave en ny stemmeseddel hvis de nuværende er for komplicerede.

Jeg er stor fan af teknologi, men kedeligt gråt papir tiltaler mig noget mere end et eller andet tyggegummi-blåt java-tjavs når jeg skal stemme.

Måske er det de Radikales intetion at lave helt automatiske valg, således at man slet ikke behøver at stemme - det klares ud fra ens browserhistorik (http://politiken.dk/politik/ECE1818261/de-radikale-placerede-sladrehanke-paa-tusindvis-af-computere/)

1
20. november 2012 kl. 07:47

...nogen som prøver at digitalisere noget med vold og magt bare for at digitalisere det.

NEJ, NEJ, NEJ og atter NEJ!!!

Det eksisterende system virker, er sikkert og er billigt både i drifte og implementering. Der findes ikke nogen digital løsning på markedet som kan gøre det lige så godt.