Minister mister tålmodigheden med Sundhedsplatformen: Tilliden skal genoprettes

Illustration: Ole Bo Jensen, Imagebureauet​​
Sundhedsministeren forventer »mærkbare resultater« af Region Hovedstadens tiltag for at forbedre det omstridte EPJ-system og genoprette tilliden til patientsikkerheden.

Tålmodigheden er ved at slippe op.

»Jeg har strakt mig langt,« skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om en udskydelse af go-live med det nye landspatientregistret LPR3, som ministeriet accepterede, for at Region H og Region Sjælland kunne sikre en bedre opdatering af Sundhedsplatformen.

Og det er ikke den eneste skarpe vending, ministeren leverer i en redegørelse til Statsrevisorerne om Sundhedsplatformen, der netop er blevet offentliggjort.

Ministeren udmelding er en reaktion på Statsrevisorerne, der i juni kritiserede Region Hovedstadens forberedelse af Sundhedsplatformen op til udrulningen på Herlev og Gentofte Hospital i 2016. Fra statsrevisorerne lød ordene: »Uprofessionel og kritisabel.«

Statsrevisorerne sagde, at regionen siden Sundhedsplatformens start havde haft store problemer med at bruge systemet, registrere patientbehandlingen rigtigt og opretholde det samme aktivitetsniveau som før Sundhedsplatformen.

Nu skriver sundhedsministeren, at udfordringerne med Sundhedsplatformen har påvirket borgernes tillid til patientsikkerheden i Region Hovedstaden.

»Derfor forventer jeg naturligvis, at regionens forbedringstiltag giver mærkbare resultater, således at tiltroen til niveauet af patientsikkerhed i regionen kan blive genoprettet,« skriver hun.

Læs også: Statsrevisor: Folk bag Sundhedsplatformen »er på grænsen til amatører«

26 tiltag skal få tilliden tilbage

Region Hovedstaden har iværksat 26 tiltag, som regionens hospitaler har fem år til at implementere. Det er de tiltag, sundhedsministeren »naturligvis forventer« vil give mærkbare resultater for tilliden til patientsikkerheden.

Læs også: Efter kras kritik fra Rigsrevisionen: Sådan vil Region H forbedre Sundhedsplatformen

Tiltagene drejer sig for eksempel om at reducere antallet af klik, mere uddannelse til medarbejdere og en mere korrekt registrering, så data bliver overført korrekt til Landspatientregistret (LPR). Desuden skal dataoverførsler fra Sundhedsplatformen til det fælles medicinkort (FMK) automatiseres mere.

Regionen er også i gang med at tilpasse systemet til 3.000 forskellige læger, hvilket også skulle forbedre systemet. Men ifølge Søren Lauesen, som er professor på IT-Universitetet, vil der ikke komme de store forbedringer ud af dét tiltag.

Læs også: Professor om ny redningsplan for Sundhedsplatformen: Jeg tror ikke på den

»Jeg har tidligere rådet Region H til at tage et speciale ad gangen, så man kunne bruge de erfaringer, man samlede op undervejs. Det råd har man tilsyneladende ikke fulgt, og så vidt jeg kan se, sætter man det hele i gang parallelt,« sagde han til Version2 i september.

Afgørende, at medarbejderes tilfredshed øges

Sundhedsministeren skriver også i sin redegørelse, at det ikke vil fungere at rette i systemet, hvis ikke brugerne - regionens medarbejdere - kan følge med.

»Jeg finder det afgørende, at Region Hovedstaden arbejder systematisk på at hæve medarbejdernes tilfredshed med systemet,« skriver hun.

Læs også: Professor om Sundhedsplatformen: »Region H undervurderer fuldstændig, hvor mange ressourcer det kræver«

Og det kunne professor Jørgen Bansler fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet nok skrive under på, da han i juli sagde til Version2, at ledelsen i regionen hele tiden havde holdt fast i, at systemet var fint, og at de var afvisende over for de problemstillinger, klinikerne rejste.

»Hvis man ikke kan få etableret et tillidsfuldt samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne – ja, så bliver det virkelig op ad bakke at få så stort og komplekst et system til at fungere,« sagde han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Povl Hansen

Hvis hun har "»Jeg har strakt mig langt,« skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)", så tvilver jeg på af hun vil strække sig 5 år mere

Det er vist på tide af Regionerne indser af Sundhedsplatformen er Usund, og skynder sig af se på hvad de øvrige regioner bruger og vælger et af deres systemer

Så får de i det mindste et system hvor der faktisk er erfaring med af bruge det i det danske syndhedsvæsen

  • 7
  • 1
#2 Marek Treiman

5 år!!

Kan vi ikke få en redaktionel bekræftelse fra Version2, at denne oplysning er rigtig?? Det vil sige: er det forstået korrekt, at når det anføres, at "Det er de tiltag, sundhedsministeren »naturligvis forventer« vil give mærkbare resultater for tilliden til patientsikkerheden", så er ministeren VILLIG TIL AT VENTE 5 ÅR med at vurdere, om tiltagene er blevet implementeret? Eller- har ministeren lyst til at uddybe/præcisere sin holdning til denne tidshorisont?

  • 6
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere