Minister kræver løsning i sag om forbudte sms-påmindelser

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen går nu ind i sagen om kommuner, der med Datatilsynets øjne ikke sende sms-påmindelser til borgerne om for eksempel aftaler hos tandplejeren.

Den netop lancerede NemSMS-løsning, der skal give det offentlige mulighed for at sende påmindelser om aftaler med borgere via sms, risikerer at havne i kassen med ubrugelige it-systemer.

I hvert fald, hvis Datatilsynets fortolkning af Persondataloven står ved magt.

Men det vil videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen ikke finde sig i, for hun har fra første dag i ministerstolen haft stærkt fokus på netop digitaliseringen af den offentlige sektor.

»Digitaliseringen af den offentlige sektor er et fokusområde for mig og regeringen. Og sms'er om aftaler med det offentlige er en rigtig god løsning, som giver bedre service og samtidig kan spare det offentlige mange penge,« siger hun i en udtalelse.

Og selv om hensynet til at værne om folks privatliv i denne sag tilsyneladende støder frontalt sammen med ønsket om en strømlinet, digital forvaltning, mener ministeren, at man sagtens kan finde en løsning:

»Det er klart, at vi skal respektere borgernes privatliv. Samtidig skal vi sikre, at den offentlige sektor kan fungere effektivt og tidssvarende. Det ene udelukker ikke det andet. Derfor må vi i dialog med datatilsynet se på mulige løsninger, så vi kan indfri det store potentiale, der er,« siger Charlotte Sahl-Madsen videre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Sjovt,

Bare fordi hun er en "hun", Bare fordi hun er lettere overvægtig, Bare fordi hun påstår at hun kan spare offentlige penge,

 • kan hun godt tage fejl!

Vi behøver ikke at ynke hende og være "overbærende". Hendes "meninger" er jo købt og betalt

 • accepter ikke flere overgreb på bogerrettighederne!
 • 0
 • 0
#4 Niels Didriksen

Det er klart, at vi skal respektere borgernes privatliv. Samtidig skal vi sikre, at den offentlige sektor kan fungere effektivt og tidssvarende. Det ene udelukker ikke det andet. Derfor må vi i dialog med datatilsynet se på mulige løsninger, så vi kan indfri det store potentiale, der er

Hvorfor ialverden er der ingen politiker der kan udvise denne type indsigelse overfor f.eks. NemID, istedet for noget så forholdsmæssigt ligegyldigt som tandlægeindkaldelser?

 • 0
 • 0
#5 Anonym

Sagen her er ikke anderledes end problemet med bibliotekernes emailreminders for et par år siden. http://www.datatilsynet.dk/afgoerelser/arkiv-over-afgoerelser/artikel/el...

Samme problem - som risikerer at ende i samme bundløse hul. En nonsens "Sikker email" som består af en kommercielt monopoliseret, talt usikret og ikke-interoperabel eBoks/DokumentBoks kombineret med bureaukraternes lovforvridende politiseren.

Løsningen af den type problemer kræver at man tager ansvar - end-to-end.

Det er vanskeligt når de stærke kræfter i ministerierne basalt set ikke ønsker frie borgere, dvs. ikke efterspørger løsninger men kun er interesseret i dårlige undskyldninger for en fastlåst model de kan overvåge og fjernstyrer alle processer med.

Alle andre og specielt behovet er sat uden for indflydelse af det offentlige beslutningssystem.

Problemet starter - som med bibliotekerne - med at man har en fejldesignet applikation som bilder sig ind at man skal sende en besked til et cpr-nummer.

Man skal altid skille indhold fra hvem indhodlet drejer sig om - både i den centrale applikation og i kommunikationskanalen.

 • 0
 • 0
#6 ab ab

Jeg har lige modtaget svar fra en af udviklerne bag en krypteret SMS-løsning: http://www.rmw-it.com/cryptosms_pec.html

CryptoSMS-produktet anvender 256 bit AES-kryptering og der findes en integrationsserver, der kan bruges til at lade ens systemer udsende krypterede beskeder: http://www.rmw-it.com/smsc_01_eng.html

Citat fra hjemmesiden:

This encryption technology can be very useful in certain application areas like “Health Care”, “Mobile Banking” or in the military and governmental area.

En gratis prøveudgave af J2ME-klientsoftwaren, som benytter 64 bit Blowfish-kryptering kan downloades fra hjemmesiden og ellers koster den personlige udgave af softwaren 30 euro i detailsalg.

Som jeg allerede påpegede i et indlæg i fredags, er det altså ikke korrekt, når det i offentligheden antages, at der ikke findes løsninger, som etablerer et mere sikkert lag af kryptering oven på den bedagede A5/1-standard og den noget usikre implementering af KASUMI (A5/3), der åbenbart anvendes på UMTS-netværk.

 • 0
 • 0
#7 Anonym
 1. parts aflytning er det mindste problem. Det er reelt, men du skal først og fremmest beskytte mod teleoperatøren som har en aktiv interesse i datasalg, mod dem som har en interesse i at videresælge data (f.eks. Google) og dem som fejldesigner applikationer så de hverken kan sikres eller gøres interoperable.

Blot at skyde en koncentrerende proxy ind imellem forværrer problemet mange gange -> så ender vi i NemId/DokumentBoks problemet.

http://www.version2.dk/artikel/14936-datatilsynets-argument-mod-kommunal...

 • 0
 • 0
#8 Morten Hattesen

Hvis nu bare man sikrede at der ikke var direkte personfølsomme informationer (CPR numre, lidelser, behandlinger, specifikke afdelinger eller lign) i SMS'en kan der vel ikke være noget problem i at sende dem ud på en usikker kanal, så længe borgeren/brugeren selv ønsker at modtage påmindelsen servicen.

Fx: "Kære Charlotte. Dette er en påmindelse om din aftale på Bispebjerg Hospital kl 10:30 onsdag 26 maj 2010. Hvis du ikke har mulighed for at møde op, bedes du kontakte os snarest på telefon 35 31 35 31"

Hvad er så problemet?

 • 0
 • 0
#9 Anonym

Morten

Beklager - begrebet "personfølsom" er meningsløst. Det er blot en dårlig undskyldning.

Viden om din lokation er kommercielt, kriminielt og på anden måde nem at misbruge. En ting er at nogen ved hvor du er - en anden er at du ikke har styr på hvem som kan vide og infrastrukturen er blevet kraftigt invasive trukket af stærke kommericelle interesse i at eje dig i forskellige dimensioner.

 • 0
 • 0
#10 Anonym

En ting er at det er vanskeligt at lave en god løsning, men en "pragmatisk" løsning skal være en midlertidig løsning.

Det har vi prøvet. Hvor er løsningen på bibliotekssagen som er 100% analog? Svar - den forværrede man yderligere ved at koble den med DokumentBoks.

Problemet i Danmark er at kortisgtede "pragmatiske" løsninger lynhurtigt bliver permanente ringe tiltag som systematisk undergraver samfundet. Den offentlige sektor er fantisktisk til at lave planøkonomiske overgreb, men det er meget meget sjældent vi ser it-tiltag som tager udgangspunkt i borgerne og gavner samfundet.

Når der hersker en udpræget mangel på visioner i den offentlige sektor kombineret med en konstant forværring er det klart er "pragmatisk" betyder ligegyldighed og at lade hensigten hellige midlet selvom midlert er skadeligt.

 • 0
 • 0
#11 Søren Jespersen

Morten;

Bare oplysningen om at charlotte skal på et hospital er fortrolig. Man må altså ikke engang skrive hospital i den pågældende sms, og da slet ikke at det er lige præcis bispebjerg (som for øvrigt har den eneste offentlige klinik for kønssygdomme i københavn.. Skal charlotte mon testes for klamydia?)

Af samme årsag kan der heller ikke stå telefonnummer i SMS'en.

Så det bliver noget i retning af; Kære Charlotte Du har en aftale onsdag 26. maj kl 10:30.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere