Minister: Griske praktiserende læger forsinker det fælles medicinkort

Praktiserende lægers overenskomstkrav betyder, at det fælles it-system til receptpligtig medicin, det fælles medicinkort, bliver forsinket, fastslår sundhedsministeren.

De praktiserende vil have kompensation for at bruge det såkaldte Fælles Medicinkort ind i deres overenskomst. Derfor bliver udrulningen af det fælles medicinkort forsinket.

Sådan lyder forklaringen på, hvorfor det fælles medicinkort (FMK) endnu ikke er taget i brug, ifølge indenrigs- og sundhedsminister, Bertel Haarder (V).

Det fælles medicinkort er et fælles it-system for både praktiserende læger og lægerne på landets sygehuse, som skal bruges til at registrere oplysninger digitalt om danskernes køb af receptpligtig medicin.

Planen er at udstyre alle danskere med et elektronisk medicinkort på en central database, som indeholder oplysninger om den medicin, borgeren modtager, og som alle læger skal kunne slå op i for at sikre en bedre og mere korrekt medicinering.

»Det har forsinket implementeringen af FMK, at de praktiserende læger ikke på nuværende tidspunkt ønsker at medvirke, da hensigten fra start har været, at det var de praktiserende læger som skulle forestå kvalificeringen af data til en aktuel medicinstatus,« lyder forklaringen fra Bertel Haarder i et skriftligt svar til Folketingets Sundhedsudvalg.

Sundhedsudvalget havde efter ønske fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, bedt ministeren svare på, hvornår det fælles medicinkort tages i brug af de praktiserende læger og af sygehuslægerne, og hvorfor det endnu ikke er sket.

Afventer overenskomst

Bertel Haarder henviser til, at de praktiserende læger stadig afventer en ny overenskomst med regionerne, der forhandles til efteråret, fordi de gerne vil honoreres for at opdatere og bruge det fælles medicinkort.

Sundhedsministeren oplyser, at han er fortrøstningsfuld, da der nu er sat øget fokus på sundheds-it i aftalen mellem regionerne og regeringen om regionernes økonomi for 2011.

»Regionerne har sat skub i arbejdet med at tilpasse deres EPJ-systemer (elektroniske patientjournaler, red.) i forhold til FMK, og lagt en plan for test samt implementering i regionens sygehusvæsen.«

Samtidig erkender Bertel Haarder dog, at gevinsterne ved det fælles medicinkort nu kommer senere end beregnet.

»Der kommer til at gå længere tid end oprindeligt planlagt, førend patienterne og sundhedsvæsenet kommer til at mærke effekterne af et bedre datagrundlag, som deles på tværs af sektorer,« oplyser Bertel Haarder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peder Madsen

Ud fra artiklens ordlyd synes der ikke at være dækning for overskriftens brug af ordet 'Griske'.

Som gift med en praktiserende læge er jeg bekendt med at der foregår en del spilfægterier mellem overenskomstparterne, og der er ikke nødvendigvis tale om at nogle er mere griske eller påholdende end andre. Men i spillet om overskrifterne i medierne er lægerne alt for ordentlige mennesker til at kunne vinde over kapaciteter som Bertel Haarder og Liselotte Blixt.

 • 0
 • 0
#2 Deleted User

"Ud fra artiklens ordlyd synes der ikke at være dækning for overskriftens brug af ordet 'Griske'."

Jeg er helt enig. Af de inkluderede citater fremgår det ikke at ministeren har karakteriseret lægerne som griske. Det ville være passende hvis journalisten forholdt sig objektiv til emnet, og ikke lagde sine egne ord i munden på de personer der omtales.

Iøvrigt var det vel også en idé at få en udtalelse fra begge parter, og evt. lige finde ud af hvad omfanget af den pågældende arbejdsopgave er. Det er vel stadig sådan i DK at folk skal have løn for det arbejde de udfører.

 • 0
 • 0
#4 Jon Jakobsen

Grunden til nogen mener de er griske, kunne måske være deres i forvejen høje løn.

En af mine bekendte kunne tage en weekendvagt i nordjylland og tjene 35.000 på 2 dage som læge. Måske dette kunne være en af grundene til overskriften. De tjener jo i forvejen en del mere end gennemsnittet,

 • 0
 • 0
#9 Jakob Damkjær

Men hvis du nu skulle være på arbejde i 48 timer i træk hvad er time lønnen så ?

wow hele 730 kr/timen... prøv at få bare en håndværker til at arbejde alle døgnets timer. og det er før skat så hvad står man med når det hele er overstået.

ca. en sølle 350 kr/timen udbetalt, jeg fik halvdelen af det som ufaglært når der var behov for en nattevagt (og der bestod arbejdet i at sove) at være læge på vagt har du lidt mere ansvar og arbejdet er lidt sværere en at sove.

At sundhedsministeriet har regnet med at højt kvalificerede private erhvervsdrivende (som næsten alle praktiserenede læger er i Danmark) vil tage tid ud af deres i forvejen travle arbejdsdag uden at blive betalt for det er pinligt og samtidigt får de praktiserende læger næsten intet ud af medicinprofilen.

At kalde det grisk er latterlidt og at forvente gratis arbejde for at bekræftige en database er idioti.

Idioti fordi det er dobbeltarbejde, den læge der skal bekræfte databasen har med stor sandsynelighed udskrevet langt størstedelen af medicinen og har elektronisk sendt recepterne afsted.

Hvorfor er det lige man skal bekræfte det ?

Det minder lidt om windows for lang tid siden.... "du har trykket på "luk ned" knappen er du sikker på at du vil lukke ned." "ja" du har nu bekræftet at du vil lukke ned, men for at dokumentere dette skal du nu logge ind med din digitale signatur og indtaste en beskrivelse hvorfor det er du ønsker at lukke ned (hvis dette ikke gøres så kan vi ikke bekræfte at der skal lukkes ned)"

(slight praphrase)

Samtidigt er det uklart hvor de store rationaliseringsgevinster eller nye funktionalitet der er i FMK ?

Hvis en patient kommer bliver indlagt akut og bevidstløs så kan sekunderne tælle men ellers er det lidt tom snak for alle recepter der udskrives og indløses kan allerede ses på sundhed.dk for store dele af landet.

Samtidigt burde man bare kunne se på de recepter der bliver indløst på appotekerne eller udleveret på hospitalerne og så bygge databasen op fra det.

Dont do Big bang bare brug tid på at samle data op som allerede er tilgænglig elektronisk og når det så matcher den totale mængde at den medicin der er udleveret så skift langsomt over fra medicinprofilen til FMK.

 • 0
 • 0
#10 Tom Arleth

Iøvrigt var det vel også en idé at få en udtalelse fra begge parter, og evt. lige finde ud af hvad omfanget af den pågældende arbejdsopgave er. Det er vel stadig sådan i DK at folk skal have løn for det arbejde de udfører.

5 minutter ekstra per patient første gang man ser dem - noget mindre/intet de næste gange afhængigt af hvor tit man ser dem og hvor meget der sker på patienten. 5 minutter per patient svare til en mande måned inden lægen her tilrettet alle sine ca 2000 patienter - hvilket nok er lidt i overkanten at bede folk om at gøre gratis. Derudover er der etablerings og driftsomkostninger.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere