Det vil tage tre til fem år, før det kan lade sig gøre at have et alternativ til Sundhedsplatformen på plads.
Det skriver Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) i et svar til Dansk Folkepartis Liselott Blixt, der har bedt ministeren om at give et bud på prisen for at afskaffe det skandaleramte EPJ-system.
Ifølge ministeren vil der ikke i sig selv koste noget at skrotte Sundhedsplatformen - udover at man skal have et andet EPJ-system, der givetvis ikke er gratis.
»Med udgangspunkt i Region Hovedstadens erfaringer fra sit seneste udbud samt fra implementeringen af Sundhedsplatformen, er det regionens vurdering, at omkostningerne ved en ny EPJ-løsning vil være i omegnen af 1,5-2,5 mia. kr. inkl. personaleomkostninger. Hertil kommer, at Region Hovedstaden i anskaffelses- og implementeringsperioden for en ny EPJ-løsning fortsat vil skulle afholde omkostninger forbundet med Sundhedsplatformen, herunder ca. 120 mio. kr. i it-omkostninger og ca. 180-200 mio. kr. i løn årligt.«, lyder det fra Ministeren.
Kan ende med Sundhedsplatformen igen
Hvis man vælger at skrotte Sundhedsplatformen, skal erstatningen findes gennem et nyt udbud. Politisk har flere medlemmer af Hovedstadens regionsråd undret sig over, at man ikke har købt Systematics EPJ-systemer, der tilsyneladende fungerer fint i Jylland.
Men i det udbud, der endte med købet af Sundhedsplatformen, deltog Systematic også, men blev vurderet som det økonomisk ringeste bud.
Og et nyt udbud kan teoretisk set betyde, at man ender med Sundhedsplatformen igen.
»Det skal bemærkes, at anskaffelsen af en anden EPJ-løsning vil kræve et nyt udbud, hvorved regionen vil skulle fastlægge sine behov i forhold til funktionalitet, vedligeholdelse, udvikling og drift mv. Det er uvist, hvorvidt leverandøren af MidtEPJ, vil deltage i dette udbud, ligesom det ikke kan forudses, hvorvidt leverandøren af MidtEPJ vil vinde udbuddet,« skriver Sundhedsministeren.
Uklart hvad det vil betyde for Region Sjælland
Regionerne Hovedstaden og Sjælland samarbejder om Sundhedsplatformen, og hvis Region Hovedstaden opsiger sin kontrakt med Epic, ryger samarbejdsaftalen med Sjælland ifølge ministeren også i skraldespanden.
Men det er på nuværende tidspunkt uvist, hvad det vil betyde for Region Sjælland, hvis hovedstaden dropper Epic.
»Ud over kontrakter med kommercielle aktører vil samarbejdsaftalen med Region Sjælland endvidere skulle opsiges. Det er på nuværende tidspunkt ikke afdækket, hvordan Region Hovedstadens opsigelse af Epic-kontrakten vil stille Region Sjælland, herunder om opsigelsen vil give grundlag for, at Region Sjælland kan gøre et økonomisk krav gældende overfor Region Hovedstaden,« skriver Sundhedsministeren.