Minister giver efter for pres: Genovervejer forbud mod gratis pas-løsning

En femtedel af de danske kommuner kan måske se frem til at kunne beholde deres gratis pas-udstyr, som Rigspolitiet ellers ville tvinge dem til at skrotte. Justitsministeren overvejer lige nu sagen.

Justitsminister Lars Barfoed overvejer nu at lade 20 danske kommuner beholde deres gratis pas-udstyr i stedet for at tvinge dem til at bruge millioner på nyt udstyr, når Rigspolitiets stærkt forsinkede pas-løsning står klar i 2011.

I en kort kommentar til TV2 Nyhederne tirsdag meddeler ministerens presseafdeling, at regeringen vil overveje muligheden for at lade kommunerne få lov til at beholde det udstyr, de har nu.

Samtidig er ministeren positiv over for, at midlertidige pas i fremtiden ikke behøver været skrevet i hånden. Et pas-cirkulære kræver lige nu, at kommunerne udfylder de midlertidige pas i hånden, selvom kommunernes nuværende løsning kan klare opgaven langt hurtigere på en printer.

Version2 har i den forgangne uge i en række artikler afsløret flere kritisable forhold om Rigspolitiets egen løsning til digital udstedelse af de nye, biometriske pas, Pas 2.0. Blandt de kritiserede forhold er, at den kommende løsning er forsinket, at den bliver langt dyrere end kommunernes gratis løsning - og at funktionaliteten er ringere end de eksistererende løsninger.

Forsinkelsen har fået foreløbigt 20 kommuner til at installere en alternativ og gratis løsning fra den danske leverandør Scan-Tech. Rigspolitiet har imidlertid meddelt kommunerne, at de ikke må beholde Scan-Tech-udstyret, når Pas 2.0-løsningen med en prisseddel på et trecifret millionbeløb står klar i 2011.

Version2 har dokumenteret gennem indsigt i det fortrolige udbudsmateriale til Pas 2.0-projektet, at Rigspolitiets afvisning af kommunernes udstyr er sket på et tyndt grundlag.

Samtidig har Version2 flere gange forsøgt at få Rigspolitiet til at give en begrundelse, hvilket er blevet afvist kategorisk.

Version2 har også løbende forsøgt at få ministeren til besvare netop spørgsmålet om, hvorfor Rigspolitiet ikke vil tillade kommunerne at fortsætte med at bruge de udstyr, de har nu.

Kommunikationschef i Justitsministeriet, Troels Krog, meddeler Version2, at ministeren ikke har flere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Yderligere 10 kommuner ventes at have installeret Scan-Tech-løsningen inden sommerferien.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Klavs Klavsen

Se det er IMHO god journalistik - at være vogternes vogter en vigtig rolle for "den 4. statsmagt" :)

Det er desværre en der ikke leves op til særlig ofte og jeg synes det er absurd at politikerne og politiets bureaukrater seriøst kan mene at deres absurd dyre (og åbenbart ringere) system skal presses ned i halsen på kommunerne.

Det er bare sørgeligt at dermed garanti findes masser af denne slags sager, hvor der kunne spares en masse penge, hvis bare nogle gad tænke sig om, istedet for det fis de har begået her.

Det virker IMHO som om kontrol og magt er vigtigere end det endelige resultat for borgeren og kommunerne.

Den eneste løsning på det, må være noget med en tvangsrotering blandt bureaukrater/politikere, så de tvinges til at få et "rigtigt job" hvert 4. år eller lign.

Jeg må indrømme at jeg tror mange af vores problemer skyldes levebrødspolitiker og bureakrater der har fået magt/kontrolsyge.

  • 0
  • 0
#2 Anonym

Se det er IMHO god journalistik - at være vogternes vogter en vigtig rolle for "den 4. statsmagt" :)

Korrekt - hvis det ikke lige var fordi man har set helt forkert i det faktiske problem her.

Al respekt for Scan-techs initiativ til at lave en alternative model og business case - i sig selv rosværdigt.

Men problemet er at løsningen ikke er en løsning fordi passet er groft fejldesignet.

Det er ikke den fjerde statsmagts opgave at vælge skarpretter men at sikre retsstatens beståen

Den opgave man skulle have fokuseret på er hvordan sikre pas kunne re-introduceres efter ICAO har ødelagt pas-systemet med Danmarks velvillig bistand. Og herunder hvordan skaden kan ministeres.

Først råd til alle borgere er at få opdateret jer pas UDEN biometri og gå i flyverskjul indtil stormen er overstået.

  • 0
  • 0
#4 Nikolaj Brinch Jørgensen

Uden biometri? Hvorfor? Dit pas skal jo dokumentere at du er dig, er det bedste ikke at dokumentere det på så mange måder som muligt?

NÅR det så på et tidspunkt er forfalsket, hvordan beviser du så det ikke er dig? Med andre ord er det blevet Irrevocable, og det er noget slemt noget!

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere