Minister erkender handicapsvigt - 4 ud af 10 offentlige sider fejler

20. marts 2013 kl. 13:092
61 procent af offentlige hjemmesider lever ikke op til kravet om handicapvenlighed. Finansminister Bjarne Corydon indrømmer, at det ikke er godt nok
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ikke godt nok, at kun 6 ud af 10 offentlige hjemmesider lever op til internationale krav om tilgængelighed eller handicapvenlighed.

Det indrømmer finansminister Bjarne Corydon (S) i svaret til et § 20-spørgsmål stillet af Venstres Hans Andersen.

Finansministeren præciserer, at det er de enkelte myndigheders eget ansvar at leve op til kravene, men at der er hjælp at hente for myndighederne hos Digitaliseringsstyrelsen hvis de skulle have brug for det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2010 var 48 procent af alle offentlige hjemmesider handicapvenlige nok til, at de overholdt de såkaldte WCAG-regler, der er de internationale retningslinjer for tilgængeligt indhold på nettet. I marts 2013 er tallet steget til 61 procent. En fremgang - men altså ifølge ministeren ikke nok.

Indtil procentandelen nærmer sig de 100, der ifølge Bjarne Corydon er målet, er det altså bare ærgerligt hvis man for eksempel er blind. Så må man have hjælp når man skal i forbindelse med det offentlige, da planen jo er at få digitaliseret al kontakt mellem borger og myndighed.

EU-Kommisionen pønser på at tvinge tilgængelighed igennem og sætter udgangen af 2015 som sidste udkald for at lave handicapvenlige hjemmesider. Det kommer også til at ramme danske offentlige hjemmesider, der altså skal have ramt de 100 procent inden da.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
21. marts 2013 kl. 13:17

på borgerne - og ikke mindst på ældre mennesker, som enten skal jages på biblioteket eller bede deres pårørende om at hjælpe dem - hvis de da har nogen - og så selv svige dem, som måske har allermest brug for hjælp. Joh, der er forskel på Kong Salomon og Jørgen Hattemager - og på, hvor stemmerne ligger. Et digitaliseringsprojekt må selvfølgelig ikke sendes på gaden, før det virker alle de steder, det er tiltænkt. Desværre ser det ud til, at man arbejder efter det omvendte princip...

1
20. marts 2013 kl. 22:14

Man kan se en fin introduktion til hvordan man koder websider fornuftigt i dette video-foredrag: "What every project should know about Accessibility" fra linux.conf.au 2013https://mirror.linux.org.au/linux.conf.au/2013/ogv/Beyond_Alt_Text_What_Every_Project_Should_Know_About_Accessibility.ogv

Tilhørende beskrivelser: https://denise.dreamwidth.org/tag/a11y

Hun anbefaler en praktisk tilgang til udfordringerne, og forklarer hvad der er vigtigst at få styr på først.