Minister efter kritik af håndtering af teledatasag: Intet behov for uvildig undersøgelse

Illustration: Pressefoto Rigspolitiet
Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti ønsker fortsat en uvildig undersøgelse og kritiserer fortsat princippet i at lade myndigheder undersøge sig selv.

Rigspolitichefen, rigsadvokaten og Justitsministeriets departement har alle afleveret redegørelser i teledata-sagen, der hver især kritiserer Rigspolitiets håndtering af teledata, kvalitetskontrol eller dokumentation af og opfølgning på fejl.

Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har dog kritiseret proceduren med at lade myndigheder undersøge sig selv og har i den forbindelse efterspurgt yderligere undersøgelser af Rigspolitiet fra en uvildig part.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser dog, at der er behov for flere undersøgelser af Rigspolitiet i forbindelse med teledatasagen.

Det siger justitsministeren i et folketingssvar til Inger Støjbergs (V) spørgsmål om, hvorvidt det er et »sundt princip« at lade myndigheder undersøge sig selv, og om ministeren vil bakke op om en uvildig undersøgelse.

Læs også: Justitsminister: Rigspolitiets håndtering af teledata har været særdeles utilfredsstillende

Justitsministeren har tre begrundelser til, hvorfor han finder behovet for flere undersøgelser unødvendige.

Ministeren påpeger som led i begrundelsen, at Rigspolitichefen og rigsadvokaten har afleveret en redegørelse, der »fylder næsten 100 sider«, og en ekstern rapport fra Deloitte, som redegør for Rigspolitiets håndtering af teledata.

Derudover har myndighedernes egne redegørelser selv »påpeget en række problematiske forhold og kritikpunkter«. Derudover er der iværksat 16 tiltag, der skal sikre, at lignende situationer ikke opstår i fremtiden.

Få overblikket i Rigspolitiets teleskandale.

Kritik fra andre partier

Venstre har skarpt kritiseret den manglende advokatundersøgelse, der også udgjorde grundlaget for Inger Støjbergs (V) oprindelige spørgsmål til ministeren.

Ligeledes er Enhedslisten og Dansk Folkeparti enige med Venstre i, at der er behov for yderligere undersøgelser af uvildig karakter. Det siger retsordføreren fra begge partier til TV2.dk.

Læs også: Telefejl er værre end antaget: Mastedata kan være fejlmålt med op mod 100 kilometer

Til gengæld er SF ifølge TV2.dk meget tilfredse med undersøgelsen, og Det Konservative Folkeparti ser ikke et grundlag for at igangsætte nye undersøgelser.

I juni måned skrev Berlingske, at der var flertal for en uvildig undersøgelse på baggrund af mandater fra Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og de Radikale. Men de Konservative er altså ikke længere en del af det flertal.

»Hvis vi er derhenne, hvor vi ikke kan stole på, hvad topembedsfolk i ministerier siger, så synes jeg, det bliver for meget,« siger Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti til TV2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Stricker

»Hvis vi er derhenne, hvor vi ikke kan stole på, hvad topembedsfolk i ministerier siger, så synes jeg, det bliver for meget,« siger Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti.

Men Søren, det er jo desværre der vi er! Så hvorfor vil du ikke støtte en uvildig undersøgelse?

 • 17
 • 0
#2 Knud Larsen

Når den dømmende magt på den måde udviser fuldstændig magtfuldkommenhed, ser det sort ud for borgerne. Striben af forsømmelse manglende opfyldelse af Retsplejeloven, POLSAG, Dan Bunkering etc.- ja striben af møgsager er lang: - Telelogning - Forældet brug af DNA type bestemmelse. - Hvordan skal vi kunne tro på dette meget dyre ministerområde på over 22 mia kr årligt 50% dyrere end forvaret?

 • 7
 • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

"»Hvis vi er derhenne, hvor vi ikke kan stole på, hvad topembedsfolk i ministerier siger, så synes jeg, det bliver for meget,« siger Søren Pape Poulsen, "... ...at nogen kunne få den tanke...

Var det ikke Søren Pape, som var justitsminister i en del af den periode, hvor dette har sejlet?

 • 13
 • 0
#4 Bjarne Nielsen

»Hvis vi er derhenne, hvor vi ikke kan stole på, hvad topembedsfolk i ministerier siger, så synes jeg, det bliver for meget,« siger Søren Pape Poulsen, "...

Tænker han her mon på 'topembedsfolk', som f.eks. Anne Kristine Axelsson (nu forv., hun er nu koncerndirektør i ATP og næstformand i det Radio og TV-nævn, som just aflivede Radio 24/7), som jo havde en større rolle i små-kafkaske forløb med Sass-Larsen, og som også er blevet kendt for "nødløgnen".

Så vidt jeg ved, så er der ingen, som har anfægtet Jesper Tynells observationer bl.a. i Mørkelygten om at 'topembedsfolk' sætter loyalitet over objektivitet - fordi sådan er loven. Og det har svjv. ikke ændret sig siden Tynell skrev sin bog, måske nærmest tværtimod.

 • 7
 • 0
#7 Christian Schmidt Blogger

»Hvis vi er derhenne, hvor vi ikke kan stole på, hvad topembedsfolk i ministerier siger, så synes jeg, det bliver for meget,« siger Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti.

Interessant udtalelse.

Disse mennesker er åbenbart hævet over enhver mistanke i kraft af deres stilling.

Hvem er ellers hævet over mistanke, når kritisable og ulovlige forhold skal undersøges?

Er jeg?

 • 10
 • 0
#8 Louise Klint

Det er en værre omgang. Jeg synes, det er helt galt dette her.

Pape var øverstbefalende, dengang Emilie Meng-familien og deres advokat, i sommeren 2018, fik trommet alle med stjerner på skuldrene sammen til møde. Først med ministeren og tre embedsfolk, og derpå med rigspolitichefen, rigsadvokaten og chefen for det lokale politi, pga. mangler i opklaringen. Hvilket få måneder senere førte til erkendelsen af de første teledatafejl. 29.09.19: https://politiken.dk/indland/art7414120/Uopklarede-drab-p%C3%A5-unge-kvi...

Lige så vel som både Rigsadvokaten og departementschefen har holdt hånden så blidt over deres chef hele valgkampsforåret. Det er simpelthen så rørende med al den loyalitet. Det er godt at se, at det påskønnes.

Derfor kan borgerne også godt forstå, at der intet savn er efter at få den krikke trukket i manegen een gang til. Nu går det jo lige så godt! Linedansen er veloverstået og hokus, pokus – magiske redegørelser – og så er den sag glemt. (Ingenting her, ingenting der).

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere