Udrulningen af NemID er gået i gang, og i løbet af den kommende tid skal flere millioner danskere overgå til den nye løsning, der skal afløse NemID-systemet.
Flere interesseorganisationer har dog råbt vagt i gevær og kritiseret MitID løsningen, som man for eksempel ikke mener tager tilstrækkeligt hensyn til borgere med synshandicap i onboarding-processen. Det har fået Dansk Folkepartis Karina Adsbøl til at bede finansminister Nicolai Wammen (S) redegøre for, hvordan man vil sikre, at alle danske borgere får den information, de har brug for.
Allerede da Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark den 6. oktober i år annoncerede, at de første 200.000 danskere var blevet bedt om at overgå fra NemID til det nye MitID, rettede flere interesseorganisationer skarp kritik af overgangsprocessen på vegne af deres medlemmer.
Herunder Dansk Blindesamfund, der oplevede at processen var fuldstændig utilgængelig for deres medlemmer. Jesper Holten, der er ansvarlig for webtilgængelighed i Dansk Blindesamfund, fortalte blandt andet Version2:
»Hvis man er gammel bruger af NemID, så har man i nogle tilfælde skullet ind og verificere sig selv ved at scanne sit pas eller kørekort. Den funktion kom til for halvanden måneds tid siden, og den er totalt utilgængelig. Ikke bare lidt utilgængelig - fuldstændig utilgængelig.«
Svaret fra Nicolai Wammen er klart: Overgangen skal støttes af klar og tydelig kommunikation for alle de fem millioner danskere, der skal migrere fra NemID til MitID, siger han uden at komme nærmere ind på, hvad det specifikt betyder.
Herefter overlader han ordet til Digitaliseringsstyrelsen, der understreger, at man har lyttet til organisationerne.
»Digitaliseringsstyrelsen, som er ansvarlige for løsningerne NemID og MitID, har desuden et godt samarbejde med en lang række organisationer, herunder blandt andet Ældre Sagen, Danske Handicaporganisationer og andre medlemmer af Netværk for digital inklusion, samt Interessentforum for næste generation NemID, som alle har været inddraget i processen omkring overgangen til MitID,« lyder det.
Jesper Holten mener dog ikke, at samarbejdet mellem Digitaliseringsstyrelsen og interesseorganisationerne har været godt nok.
»Vi kan ikke klage over, at der ikke har været dialog. Men der, hvor det halter, det er i rummet mellem de gode intentioner og den virkelige verden,« sagde han til Version2 kort efter lanceringen.
På baggrund af kritikken inviterede Digitaliseringsstyrelsen Dansk Blindesamfund til et møde om den manglende tilgængelighed, der blev afholdt i fredags.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.