Kommunerne er langt fra tilfredse med de forsinkelser, der lige nu plager to nye it-systemer fra it-kæmpen KMD. Forsinkelserne på henholdsvis 14 og 15 måneder fik for nyligt KL's formand Martin Damm til at true med at droppe KMD helt som it-leverandør til kommunerne.
»Man spørger ikke en håndværker igen, hvis man ikke får det, man bliver lovet, til tiden og til den rigtige kvalitet,« sagde KL's formand Martin Damm til Finans.
Men det kan blive vanskeligt reelt at holde KMD væk fra de kommunale it-udbud, mener minister for offentlige innovation Sophie Løhde, der i dag var indkaldt til samråd i sagen i Folketinget.
»Det er sådan, man kan udelukke en leverandør i to år, hvis en leverandør tidligere har misligeholdt en leverance til det offentlige,« forklarer ministeren.
Manøvren er ikke ligetil og kræver, at man kan opfylde nogle objektive kriterier. Det kræver fx, at en kontrakt med det offentlige er blevet misligeholdt i sådan en grad, at kontrakten er blevet ophævet eller kunne være blevet ophævet. En it-leverandør kan desuden få foretaget en såkaldt self clearence, og dermed igen få adgang til nye udbud.
»Derfor er det ikke så nemt at afskære én virksomhed fra et udbud,« siger Sophie Løhde.
Blacklist ikke en løsning
Sophie Løhde vil ikke gå ind i den konkrete sag mellem KMD og Kombit samt KMD og ATP.
»Jeg har af gode grunde ikke indblik i krontraktforholdet. Jeg forholder mig til, at KMD har vundet udbuddet på lige vilkår.« sagde ministeren.
Ministeren var indkaldt til samråd af socialdemokratiets Magnus Heuniche og Benny Engelbrecht allerede i starten af december, hvor Kombit og KMD offentligt luftede, at man var uenige om, hvorfor de såkaldte Støttesystemer var blevet 11 måneder forsinket, mens KMD stod til at modtage millioner på at drifte det eksisterende system videre.
Siden december er konflikten kun eskaleret og tirsdag satte KMD's admninistrerende direktør Eva Berneke hårdt mod hårdt og kaldte KL's anklager for usaglige og urimelige.
»Der er nu så massive problemer, at ministeren der har ansvar for offentlig it og indkøb, bør forholde sig til problemet. Vi hører kommunerne sige, at det ikke er en holdbar situation,« indledte folketingsmedlem Magnus Heuniche og fortsatte:
»Løsningen er ikke at blackliste selskaber - slet ikke selskaber, der sidder på store kritiske del af den offentlige it.«
Forsinkelser kan ikke undgås
De to socialdemokrater have blandt andet spurgt ministeren, hvor mange udbud i ministerier og styrelser, som KMD lige nu byder på.
Men et sådan overblik eksisterer ikke, meddeler Sophie Løhde
»Der er ikke fuldt overblik over de udbud, der er i gang lige nu. Det understreger også, hvorfor der er behov for fokus på det her område,« understregede ministeren.
Sophie Løhde brugte lejligheden på at fortælle, at den it-strategi, som regeringen har varslet i regeringsgrundlaget, er på trapperne. Strategien har blandt andet til formål at undgå, at it-systemer bliver voldsomt forsinkede.
»Selv den bedste it-strategi vil ikke sikre, at vi aldrig får problemer,« medgiver Sophie Løhde dog p samrådet:
»Det kan der være mange grunde til uventet kompleksitet eller dårligt samarbejde. Vi skal blive bedre, men det kan ikke undgås at store og komplekse it-projekter bliver forsinkede.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.