Minister: Derfor endte it-system til 40 millioner i graven

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Socialministeren placerer hovedansvaret for det fejlslagne it-projekt EESSI hos EU. Enhedslisten vil have politikerne til at tænke sig mere om, når de giver penge til it-projekter.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) sender nu aben for et skrottet, offentligt it-projekt til en forventet pris på over 40 millioner kroner ned til politikerne i EU.

Det fremgår af en ny redegørelse for udviklingen af Danmarks andel i det europæiske it-projekt EESSI, der før påske blev skrottet med et tab på lidt over 12 millioner kroner til følge.

Læs også: Minister vil droppe it-projekt - over 12 millioner kroner spildt

I redegørelsen forklarer ministeren blandt andet, at den danske del af it-projektet er endt helt i skoven, fordi EU undervejs har ændret i de grundlæggende krav til projektet.

Samtidig er den del af it-løsningen, som EU selv skulle stå for, blevet forsinket mindst to år:

»I oktober 2011 bad EU-Kommissionen om en ny ibrugtagningsdato, da det stod klart, at man ikke kunne overholde den oprindelige aftalte deadline. Forsinkelsen skyldes primært forsinkelser i udviklingen af den internationale leverance fra EU,« erklærer ministeren.

Analyse anbefalede et stop

EESSI står for Electronic Exchange of Social Security Information og er et større EU-projekt, der blev sat i søen i 2008.

Systemet skulle gøre EU-landene i stand til at udveksle oplysninger elektronisk om den sociale sikring af borgere, når de får arbejde et andet land. Det foregår i dag med papir.

Deadline for at få hele EESSI-systemet i luften var oprindeligt fastsat til 1. maj 2012. Her skulle også de enkelte medlemslande - herunder Danmark - være klar med deres nationale løsninger, der skulle spille sammen med EU-løsningen.

Men det stod efterhånden klart, at den tidsfrist på ingen måde kunne overholdes på grund af forsinkelsen på EU-siden.

Ministeriet bad derfor sidste sommer Digitaliseringsstyrelsen om at analysere chancerne for, at EESSI ikke ville ende som et flop. Den vurdering lå klar i begyndelsen december 2012, og styrelsens dom var hård:

»Det blev anbefalet, at det nuværende projekt standses, og at projektet redefineres. Social- og Integrationsministeriet standsede på denne baggrund al udviklingsaktivitet i EESSI-projektet i december 2012 med henblik på at minimere tabene i projektet mest muligt,« hedder det i redegørelsen fra ministeren.

EL ønsker debat om it-projekterne

Det danske EESSI-projekt er nu derfor helt og aldeles droppet i sin nuværende form, efter at socialministeren i marts bad om Finansudvalgets tilslutning til at standse projektet.

Enhedslisten var i marts ude med et krav om en redegørelse for det droppede it-projekt. Efter den nu er kommet, siger partiets it-ordfører, Stine Brix:

»Det kan sagtens være, at det har været ude af regeringens hænder. Så må vi jo tage det til efterretning,« siger Stine Brix til Version2.

It-ordføreren håber, at sagen kan give anledning til debat blandt politikerne på Christiansborg. For hvorfor har offentlige it-projekter en tendens til at blive dyrere og mere tidskrævende end ventet?

»Folketinget har et ansvar for at forholde sig til, at mange it-projekter ikke overholder tidsplanen og budgettet. Det er vigtigt at stoppe den automatik, som gør, at man for eksempel bare godkender at øge bevillinger på grund af overskredne budgetter. Man må sætte sig ned og se på, hvad der går galt her,« siger Stine Brix til Version2.

Ministeren oplyser i redegørelsen, at den nye dato fra EU, der lyder på 1. maj 2014, heller ikke anses for at være realistisk.

»Medlemslandene er blevet lovet en troværdig aktivitets- og tidsplan for færdiggørelsen af EU-leverancen i juni 2013,« fremgår det af redegørelsen.

Pensionsstyrelsen har været projektejer på den danske del af EESSI, og Visma Sirius A/S blev i 2011 valgt som leverandør.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere