Minister beroliger: Nyt persondata-overblik bliver ikke en database
Hvad ved myndighederne egentlig om os?
Det spørgsmål vil regeringen gøre nemmere at besvare med en ny digital indgang til det offentlige, som skal kortlægge alle de data, det offentlige har om dig. Indgangen hedder »Mit overblik« og skal være en del af borger.dk.
Det fortæller minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA) på et pressemøde i dag, hvor de præsenterede regeringens nye digitaliseringsreform 'Digital service i verdensklasse'.
Innovationsminister Sophie Løhde understreger, at »Mit overblik« skal være en portal og ikke en database.
»Sikkerhed er selvfølgelig helt afgørende. Med ‘Mit overblik’ er det ikke sådan, at vi fremover kommer til at tage alle borgernes data og så gemme det ét sted,« siger hun og fortsætter:
»Vi snakker alene om udstilling af data. Opbevaringen af vores mange forskellige data vil fortsat ligge individuelt ude hos de enkelte myndigheder. Det er selvfølgelig med et sikkerhedsaspekt for øje, at vi træffer den beslutning fremfor at samle og gemme det hele ét sted.«
Kigge myndighederne i kortene
»Mit overblik« vil blive rullet ud i 2020 og løbende udvidet med data fra flere myndigheder indtil 2024 (se illustration herunder). I oversigten skal borgeren kunne se sine igangværende sager med kommunen, regionen eller staten.
Derudover skal oversigten indeholde oplysninger om borgerens aftaler med det offentlige, om betalingsfrister og offentlige ydelser.
Den skal kort sagt give borgeren et overblik over alle de data, som de danske myndigheder har om ham eller hende.
Det betyder, at man på ét sted både vil kunne se sine skatteforhold, kigge i sine sundhedsoplysninger og tjekke, hvordan det f.eks. går med ansøgningen om boligstøtte.
Desuden skal borgerne på »Mit overblik« kunne tjekke, hvilke myndigheder der har kigget på hvilke oplysninger og hvornår.
I dag er det for svært for borgerne at gennemskue, hvilke oplysninger myndighederne indsamler om dem, og det kan skabe utryghed, siger indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille.
»‘Mit Overblik’ skal give borgerne mulighed for at kigge myndigheder i kortene i forhold til, hvilke oplysninger myndighederne ligger inde med om den enkelte,« siger han.
Han fortæller, at regeringen også er ved at undersøge muligheden for, at borgere kan bede myndigheder om at slette data, som de ikke vil have ligger hos det offentlige.
Desuden vil regeringen oprette en mailboks hos Datatilsynet, som borgere kan skrive til, hvis de er utrygge ved den måde, deres persondata bliver behandlet på.
Skal dele oplysninger med private virksomheder
Under pressemødet fortæller indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille, at den nye digitaliseringsstrategi også skal understøtte, at offentlige data, som ikke er personfølsomme eller personhenførbare, kan bruges i den private sektor.
»Der kan være en masse data, som man kan lave statistik ud fra, som kan gøre det bedre for virksomheder, når de skal ud på et marked, at de ved noget mere om kunderne - uden at man kan finde ud af, at det er Hans, der har det på den måde,« siger han og tilføjer:
»Der er en masse data, som vi kan tjene penge på, og som kan sørge for en vækst fremadrettet i Danmark. Det vil vi gerne.«
Det kan være kort- og matrikelforhold, klimadata eller trafikdata, men altså ikke oplysninger om den enkelte borger, understreger innovationsminister Sophie Løhde.
Udover »Mit overblik« vil regeringen nedsætte et Dataetisk Råd, oprette en fond på 410 mio. kr. til investering i bl.a. kunstig intelligens og digitalisere vores id-beviser i en app. Regeringen vil desuden øge borgernes tillid til, hvordan myndigheder bruger og deler vores persondata.
Det er alle sammen nye tiltag i regeringens digitaliseringsreform »Digital service i verdensklasse«, som blev præsenteret på et pressemøde i dag.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.