Både eksperter og et flertal i Folketinget tvivler på, at logningen af borgernes internetfærden har nogen nytteværdi. Det skriver Dagbladet Information.
Der er nemlig slet ingen dokumentation for, hvad de mange registreringer bliver brugt til. Politiet efterspurgte informationer om borgernes internetkommunikation 174 gange i 2010 og det tal har ligget stabilt gennem årene. Til sammenligning bad Politiet om at få udleveret information om brugen af mobiltelefoner 3.801 gange samme år.
Men justitsminister Morten Bødskov (S) afviser at undersøge, om oplysningerne hjælper med efterforskningen eller fører til domfældelser, fordi sådan en undersøgelse er for dyr at foretage.
Det svar er Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, ikke imponeret over.
»Så længe vi ikke har materialet, der viser, hvad det fører til i praksis i efterforskningen og ved domstolene, så kan vi ikke vurdere, om det er indgrebet i folks retssikkerhed værd. Det bliver en cirkelslutning. De kan ikke svare på det mest centrale spørgsmål, men de mener heller ikke, at vi skal få det afklaret,« siger hun til Information.
Loven er også længe blevet kritiseret for at være forældet, fordi den kun logger e-mails ved nationale internetudbydere, på trods af at mange sender beskeder over Facebook, Twitter og internationale e-mail-udbydere.
Men internetforskeren Ian Brown fra University of Oxford mener ikke, man kan lovgive sig ud af problemet.
»Selv hvis man kom igennem med at udvide logningen til også at dække de steder, vil det stadig ikke fungere, for alt hvad kriminelle har brug for at gøre for at komme helt udenom er at bruge kryptering,« siger han til Information.
»Jeg tror, at myndighederne dengang mente, at de ville få brug for de her data. Det er klart, at hvis man efterforsker alvorlige forbrydelser, så ønsker man alle redskaber, der findes. Men det er jo derfor, vi har menneskerettigheder. De burde sikre, at man ikke alene lytter til, hvad politiet gerne vil have adgang til.«
Da logningsbekendtgørelsen blev vedtaget i 2007, blev det også besluttet, at loven skulle til revision, blandt andet for at vurdere effekten af logningen. Denne revision har Justitsministeriet siden hen udskudt, men i december satte et flertal i Folketinget uden om regeringen sig imod at udskyde revisionen af loven.
Der bliver hvert år gemt mindst 550 milliarder registreringer af danskernes brug af telefon- og internetforbindelse.