Minister afviser indsats mod Keylogger-svindel: Den ligger hos kommunerne selv
Kulturminister Joy Mogensen (S) vil ikke umiddelbart iværksætte en overordnet indsats mod keylogger-angreb på de danske biblioteker.
Det skriver hun i et svar til SFs Karina Lorentzen.
»Bibliotekerne er kommunale institutioner, hvorfor ansvaret for borgernes IT-mæssige sikkerhed i forbindelse med at anvende de offentligt tilgængelige computere påhviler kommunerne,« lyder det fra ministeren.
»Derudover vil jeg selvfølgelig gerne understrege, at jeg regner med, at kommunerne har stort fokus på problematikken, og jeg noterer mig, at KL, i en pressemeddelelse i september måned meldte ud, at KL har igangsat en række målrettede initiativer, så kommunerne kan få lukket de huller, der måtte være i sikkerheden.«
Dårlig sikkerhed på bibliotekerne
Keyloggere har været et problem på de danske biblioteker i årevis, og sidste efterår kunne Version2 afdække, at bibliotekerne stadig er dårligt beskyttede mod det simple it-angreb.
En stikprøveundersøgelse gennemført af Version2 viste, at computerne på 18 ud af 20 undersøgte biblioteker havde tilgængelige USB-porte, og at man på 13 af bibliotekerne kunne trække tastaturstikket ud af maskinerne.
Begge dele åbner for, at en kriminel kan anbringe en keylogger på computeren, der registrerer alt input fra tastaturet, og som benyttes til at udspionere og udføre svindel mod computerens bruger.
Ondsindet brug af data hentet med en keylogger kan få store konsekvenser. Version2 fortalte i 2019 om Ronja Larsen, der mistede 270.000 kroner, efter at hun havde brugt sit NemID på en bibliotekscomputer.
To it-sikkerhedseksperter vurderede dengang, at it-kriminelle sandsynligvis havde benyttet en keylogger for at få indsigt i hendes oplysninger.
Selvom kulturministeren afviser at sætte ind mod keylogger-angreb fra statens side, så anerkender hun dog vigtigheden af, at danske borgere kan bruge computere på biblioteket uden at frygte for sikkerheden.
»Det er en meget vigtig funktion bibliotekerne har her, men det skal selvfølgelig være trygt at bruge bibliotekernes internet og computere,« skriver hun i sit svar til Karina Lorentzen (SF).

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.