Minister afviser browser-problem hos Vejdirektoratet

Transportminister Carina Christensen afviser, at det er et problem, at dele af Vejdirektoratets hjemmeside kun kan ses med Internet Explorer.

I et svar til SF's Hanne Agersnap afviser transportminister Carina Christensen (K), at det kun er med Microsofts Internet Explorer, at borgere kan skaffe sig adgang til Vejdirektoratets kort med oplysning om vejarbejder og fremkommelighed.

"På Vejdirektoratets trafikinformationsside www.trafikken.dk eksisterer to kort. Det ene kort kan kun ses med en Microsoft Internet Explorer og blev etableret i 2004 inden vedtagelsen af folketingsbeslutning B 103 af 26. april 2006 om anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige med virkning senest fra 1. januar 2008. Det andet kort kan ses i alle internetbrowsere," hedder det blandt andet i svaret.

Desuden oplyser ministeren, at Vejdirektoratet er i gang med at udarbejde et nyt trafikinformationskort, som efterlever beslutningsforslag B103 om brug af åbne standarder i det offentlige.

Hanne Agersnap havde ønsket at få ministerens vurdering af, om det er god service over for borgerne, at dele af Trafikministeriets hjemmeside kun kan ses i Microsoft Explorer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Eskild Nielsen

På den ene side - så er det ikke et problem at et ældre kort på hjemmesiden kun kan bruges med IE

På den anden side så er 'man' igang med en nyudvikling som overholder B103....

Det havde været bedre at sige - vi er igang, men projektet er skredet og har derfor ikke kunnet overholde tidsfristen

/esni

 • 0
 • 0
#4 Casper Madsen

Fvst.dk giver heller ikke noget på min maskine, men den virker hverken i IE6 eller Firefox 3 Beta 5, og den fejl jeg får minder mest af alt om der er noget galt med webserveren: "[/Global/Labels/Forward] | [/Global/Labels/Print] | [/Global/Labels/SmallText] | [/Global/Labels/LargeText] "

Men Smiley siden kan jeg fint se I Firefox'en(ligesom den også virker fint i IE6), men smiley siden er jo den her: http://www.findsmiley.dk/da-DK/index.htm

Hvad har du af problemer med Su.dk/Minsu.dk, jeg har i al den tid jeg har fået SU udelukkende brugt Firefox sammen med min digitale signatur, uden nogle problemer, at siden så ser ud som noget der er over 10 år gammelt er så en anden sag, jeg kan ikke lave noget flottere, men siden er da i det mindste funktionel.

 • 0
 • 0
#7 søren ploug

se her:

Jeg rammes ind i mellem af MicroSofts holdning om at standarder er noget MS sætter og at andre har at rette sig herefter. Her er et par svar fra offentlige web-mastere :

1) Vejdirektoratet: "Tak for din henvendelse. Jeg må desværre skuffe dig og sige at Vejdirektoratet, af ressourcemæssige årsager, ikke har planer om at rette deres hjemmeside mod andre browsere. Internet explore er valgt, da man hermed kan nås af absolut flest brugere.

Jeg håber, du finder en måde hvorpå du kan benytte hjemmsiden alligevel, og du er altid velkommen til at skrive igen.

Venlig hilsen

Tine Damkjær Vintertjenesten, driftsafdelingen"

Og fra Fødevarestyrelsen: "Kære Søren Ploug

Igen tak for din henvendelse - mail fra 21. juni. Vi har nu gennemgået de valideringsfejl, du har fundet på Fødevarestyrelsens tre hjemmesider www.fvst.dk, www.altomkost.dk og www.spismest.dk.

Du har helt ret i at, der er mange fejl på www.fvst.dk. De fleste af dem skyldes, at Fødevarestyrelsens hjemmeside: www.fvst.dk kører på en Microsoft CMS 2001 web-platform, som desværre ikke lever helt op statens retningslinjer for handicaptilgængelighed mere. Vi har derfor købt en ny web-platform: Microsoft CMS 2002, som styrelsens hjemmeside skal overføres til i løbet af dette efterår.

Vi retter de fejl, der er opstået under redigeringen af fvst.dk, såsom overført kode fra Word-dokumenter, manglende Alt-tekster etc. Men de systemfejl, der genereres af Microsoft CMS 2001-platformen, har vi ikke mulighed for at rette. Derfor vil du og andre, der kører en valideringstest af www.fvst.dk nu og i efteråret 2007 opleve, at siden indeholder fejl, indtil vi har fået alt indholdet flyttet over på 2002-versionen af CMS-platformen.

Det vil vi gøre opmærksom på, under punktet "Om hjemmesiden". For du har helt ret i, at vi ikke kan leve op til vores egen målsætning, når der kan findes de fejl på www.fvst.dk .

For Altomkost.dk og Spismest.dk's vedkommende, kører de på vores nye Microsoft CMS 2002-webplatform. Derfor oplever du kun få fejl. Begge sider er udviklet efter Statens retningslinjer for handikaptilgængelighed, og vores web-leverandører har kontraktligt forpligtet sig til at udvikle efter W3C-standarderne, som de er beskrevet i følgende links:

Ved et hvert web-udviklingsprojekt i Fødevarestyrelsen indeholder kontrakterne detaljerede afsnit - og særskilte bilag - om tilgængelighed, som leverandørerne forpligter sig til at udvikle websiderne efter.

Vi retter de to gennemgående programmeringsfejl på Altomkost.dk og den ene fejl på Spismest.dk. Herefter skulle du og andre opleve, at siderne lever op til alle W3C-standarderne. Hvis det mod al forventning ikke er tilfældet, vil jeg gerne høre fra dig igen.

Med venlig hilsen

Lone Søe

Journalist, fung. kommunikationschef"

Dette ikke for at hænge de konkrete medarbejdere ud, men som eksempler på de holdninger man er oppe i mod når man rent faktisk IKKE kan se offentlige hjemmesider.

Gad vide hvornår MicroSoft kommer med en version af Internet Explorer til linux ?

6.5.2008 - ovenstående er et indlæg fra computerworlds debatsider - januar 2008.

 • 0
 • 0
#8 Flemming Hansen

Herunder svar vedr. Vejdirektoratets hjemmeside.

Kun Microsoft Windows brugere kan anvende Vejdirektoratets hjemmeside

I mail fra den 25. august 2006 retter du henvendelse til Transport- og Energiministeriet angående krav til anvendelse af Vejdirektoratets zoombare kort. Du stiller følgende to spørgsmål i din mail: 1.Er Transport- og Energiministeriet klar over, at de zoombare kort på www.trafikken.dk kun kan anvendes af personer, der anvender styresystemet Microsoft Windows og derfor ikke af brugere, der fx anvender styresystemet Linux eller Macintosh? 2.Folketinget vedtog i juni krav om anvendelse af åbne standarder i det offentlige. Er der planer om at stille krav til de institutioner, der hører under Transport- og Energiministeriet om, at institutionernes hjemmesider fuldt ud skal kunne anvendes uanset, hvilket styresystem brugeren har installeret på sin pc? Ministeriet har følgende svar på dine spørgsmål: Angående spørgsmål 1: Generelt kan siderne på Vejdirektoratets hjemmeside ses af såvel brugere af en Microsoft browser, som af andre styresystemer der kan anvende browseren Firefox.

Da Vejdirektoratet (VD) er på forkant med mange e-tjenester, er det nødvendigt i nogle tilfælde at anvende teknologier, der endnu ikke er en standard, men det sikres da, at indholdet i de basale tjenester (trafikinformation) altid er tilgængeligt i en form, der kan tilgås af alle. Det gælder også for indholdet på det zoombare kort, hvor de primære oplysninger også kan nås via det såkaldte Dynamiske trafikkort, hvor informationer kan vises i en Mozilla Firefox browser og dermed ses af brugere som anvender Linux eller Macintosh. I de tilfælde, hvor VD introducerer web-løsninger med særlige krav til teknologi, tydeliggøres dette gennem information herom, som det f.eks. er tilfældet med det zoombare kort, der kræver SVG plug-in (grafikprogram) og Microsoft XML-parser (xml-program) installeret. Vejdirektoratet arbejder løbende på at forbedre præsentationerne, og i dette tilfælde at kombinere komplekse dynamiske trafikinformationer på kort med en teknologi, som kommer alle til gode.

Samlet set er det meget få faciliteter på Vejdirektoratets forskellige netsteder, der ikke er fuldt tilgængelige i begge browsere (Explorer og Firefox).

Angående spørgsmål 2: Transport- og Energiministeriet og herunder Vejdirektoratet er helt klar over folketingsbeslutningen af 2. juni 2006 om anvendelse af åbne standarder [1], hvor der står:

Regeringen bør senest den 1. januar 2008, eller så snart det er teknisk muligt, indføre og vedligeholde et sæt af åbne standarder, der kan tjene til inspiration for øvrige offentlige myndigheder. Åbne standarder bør herefter være en del af grundlaget for det offentliges udvikling og indkøb af it-software med henblik på at fremme konkurrencen.

Med denne formulering er der ikke tale om et krav, om at alle offentlige hjemmesider skal være implementeret med åbne standarder pr. 1. januar 2008. Men Vejdirektoratet tilstræber kontinuerligt, at indholdet på hjemmeside og portaler er tilgængeligt for flest mulige brugere. Det gøres bl.a. ved løbende at følge med i hvilke styresystemer og hvilken software, der generelt anvendes i Danmark, samt hvilken software de besøgende på Vejdirektoratets netsteder benytter for at optimere websiderne til brugergruppen. På baggrund af besøgsstatistikken og en prioritering af de tilgængelige økonomiske ressourcer, er det p.t. valgt at koncentrere indsatsen omkring Microsofts Internet Explorer, som langt hovedparten af de besøgende anvender, og som alternativ Mozilla Firefox, der kan anvendes af browsere i andre styresystemer.

I forlængelse af den beslutning Folketinget vedtog i juni er der ligeledes udgivet en rapport, Virkemidler til fremme af interoperabilitet gennem fælles, åbne standarder [2], med anbefalinger til hvordan man kan realisere beslutningen. Hvor omfattende disse anbefalinger skal følges, og hvad det i praksis vil betyde for valg af teknologi på offentlige hjemmesider (og økonomi), er ikke klart, men Vejdirektoratet vil naturligvis efterleve alle eventuelle kommende krav.

[1] http://www.folketinget.dk/Samling/20051/beslutningsforslag/B103/som_vedt... [2] http://www.itst.dk/wimpdoc.asp?page=nyhed&objno=202849749 - pressemeddelelse fra it- og telestyrelsen om rapporten inkl. link til selve rapporten.

Med venlig hilsen

Jakob Franck IT Chef"

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere