Minister affejer kritik: Smartphone-skat er bedre end multimedieskat
Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) svarer nu igen på kritikken af den såkaldte smartphone-skat, som på det seneste er blevet revset af oppositionen og erhvervslivet.
Smartphone-skatten er regeringens svar på den udskældte multimedieskat, der blev indført af den tidligere VKO-regering. Men den nye skat er ikke et hak bedre, lyder kritikken fra flere sider.
Det er skatteministeren dog ikke enig i, fremgår det i et svar til oppositionspartiet Dansk Folkeparti tidligere på ugen.
Faktisk ser han det som en succes, at mere end tre gange så mange danskere som beregnet rammes af den nye skat.
»Det var ikke et mål, at så få som muligt skulle beskattes af fri telefon,« erklærer Holger K. Nielsen.
»Det store antal danskere, der bliver beskattet efter reglerne for fri telefon, viser for mig at se snarere, at regeringens ændring er en succes. At mange lønmodtagere vælger at lade sig beskatte af arbejdsgiverbetalt fri telefon, tager jeg som udtryk for, at den nye lempeligere beskatning opleves som en fair beskatning,« lyder forklaringen fra Holger K. Nielsen.
DF: Det er vås
Dermed afviser han kritikken fra Dansk Folkepartis it-ordfører, Dennis Flydtkjær.
Ordføreren kritiserer regeringen for at skyde flere kilometer forbi målet i sin vurdering af, hvor mange danskere, der rammes af den nye skat. Regeringen havde forudset 130.000 medarbejdere, men ifølge nye tal er der nærmere tale om mindst 420.000.
Dermed rammer smartphone-skatten, som beskatter medarbejderen af 2.500 kroner om året på fri telefon fra arbejdsgiveren, stort set lige så bredt som multimedieskatten. Den beskattede cirka 550.000 danskere af 3.000 kroner årligt.
It-ordføreren køber dog ikke ministerens svar:
»Det er jo noget vås. Lægger man en afgift på en tommestok eller en hammer, bliver tømreren jo ved med at bruge den alligevel. Så det er jo ikke et udtryk for succes, at mange mennesker bliver ramt af skatten. Det er lidt et tomt argument,« siger Dennis Flydtkjær til Version2.
Heller ikke i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv ser man verden gennem de samme briller som skatteministeren:
»Da regeringen sidste år afskaffede multimedieskatten, roste den sig selv med, at man nu havde lavet en skattelettelse. Men nu viser det sig jo, at situationen er stort set er den samme,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg, til Version2.
Et arbejdsredskab, ikke fryns
Han påpeger, at de 420.000 danskere kun dækker over almindelige lønmodtagere. Dertil skal lægges mellem 100.000-150.000 erhvervsdrivende, som også bliver ramt, siger han.
Dansk Erhverv mener ikke, at fri telefon betalt af arbejdsgiveren overhovedet skal beskattes. For en smartphone er ikke et frynsegode, men et arbejdsredskab, mener organisationen.
»Det er udtryk for et helt andet andet standpunkt fra regeringen end det, man havde sidste år. Det hænger jo ikke sammen med den radikale økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers udtalelser om, at vi heller ikke lægger en skat på murerens murerske,« siger Bo Sandberg til Version2.
Skatteministeren henviser til, at smartphone-skatten langt fra har fået den samme hårde modtagelse som den forhenværende regerings multimedieskat.
»Det er ikke noget, som vi i SKAT opfatter som det store problem – helt anderledes end multimedieskatten, det kan jeg garantere for, der var meget store protester imod det og meget store vanskeligheder med det. Det var også svært at administrere. Det her er langt mindre vanskeligt at administrere. Der opleves faktisk som en ganske fair ordning,« lyder Holger K. Nielsens svar til Dennis Flydtkjær.
Atea: Giv et fradrag i stedet
Det er et udsagn, at som it-ordføreren nu vil forsøge at efterprøve ved at grave eksempler frem på det modsatte, siger han til Version2.
En af de kritiske virksomheder er it-firmaet Atea, som udover at beskæftige cirka 1.500 ansatte også lever af blandt andet at sælge eksempelvis smartphone-pakker til andre virksomheder.
Set ud fra sin egen opgave som direktør i en større virksomhed er Ateas Søren Jensen heller ikke begejstret for skatten.
»Det er en molbo-skat,« siger Atea-direktøren til Version2.
Han er tilhænger af at vende hele bøtten på hovedet:
»Giv dog et fradrag i stedet. Prøv at forestille dig, hvilken motivation det gav at give et fradrag for at tage smartphonen med hjem. Så ville vi rent faktisk ende med at arbejde mere for vores arbejdsgiver, hvilket ville hæve produktiviteten, så folk dermed i sidste ende ville betale mere i skat. I den kontekst er det jo helt sort, at man pålægger en skat,« siger Søren Jensen.
Men kunne I ikke bare vælge at betale de penge, det koster den enkelte medarbejder, og så glemme alt om skatten?
»Det ville betyde, at vi jo skulle lægge 208 kroner oven i deres indkomst hver måned. I en virksomhed som vores med 1.500 ansatte ville vi ikke have råd til det, uden at det ville få en konsekvens på andre områder,« siger Søren Jensen til Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.