Den første januar 2019 bliver det en smule mindre fristende at eje bil eller andet motordrevent køretøj uden at have den lovpligtige ansvarsforsikring.
For de danskere, der befinder sig i den situation, kommer det nemlig til at koste 250 kroner om dagen i bøde indtil de enten tegner forsikringen eller fjerner nummerpladen.
Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring (DFIM) skal stå for at opkræve bøderne, og har netop bestilt et nyt automatisk inddrivelsessystem fra det danske udviklingshus Commentor, der skal holde processen fri for menneskelig indblanding 80 procent af tiden.
»Det ville være en ret dyr proces, hvis man skulle have en masse medarbejdere til at gå alt det her igennem, så størstedelen af hele den her proces kører fuldkommen automatisk, og der er den oplevelse personalet ved DFIM skal have,« siger Michael Hove, ejer og administrerende direktør for Commentor.
Stort integrationsarbejde
Omkring 50.000 danske bilejere står årligt med et uforsikret køretøj i mindst én dag, og samlet forvolder disse køretøjer skader for omkring 73 mio. kroner om året. Penge, der betales af forsikrede danske bilejere over forsikringspræmien gennem DFIM.
Med lovændringen følger Danmark blandt andet i fodsporene på Finland og Sverige, der allerede har implementeret lignende dagbødesystemer.
De nødvendige oplysninger for at få sådan et system op at køre findes allerede i SKAT’s Digitale Motorregister (DMR), som Commentor nu er ved at integrere med deres system.
Når skyldnere er fundet, får de automatisk et brev på eboks, der linker til en betalingsportal, som for lethedens skyld tager imod både kort og Mobile Pay. Sidste punkt i processen er inkasso, der ligeledes automatisk bliver sat på sagen.
Udover eboks, DMR, Mobile Pay og Inkasso skal også for eksempel Forsikringernes Fællesregister indover, da den nye lovgivning samtidig forbyder køb af ny forsikring inden gebyret til DFIM er betalt.
Selvom udviklingsopgaven ikke er “urealistisk svær”, så ligger udfordringen netop her.
»Den eneste udfordring i det her, er, at der er tale om rigtig mange integrationer, så det er en ret stor proces,« siger Michael Hove.
Mennesker kan stadig tage over
På trods af målet om automatisering så langt hen ad vejen som muligt, så kræver projektet også en brugergrænseflade i hver ende. Den uforsikrede bilejer skal kunne gå ind og betale sin bøde, og DFIM personalet må - hvor meget de end håber og prøver på at undgå det - også selv tage hånd om sager i ny og næ.
Foreningen har da også meldt ud, at de udvider med omkring 25 medarbejdere.
»Der kommer selvfølgelig også en sagsbehandlingsportal, så personalet kan se status på sagerne, og håndtere indvendinger, hvis nogen ringer ind,« siger Michael Hove.
Frontenden for de uforsikrede bilister kommer også for eksempel kun til at rumme én betalingsmodel, så uforsikrede bilister med andre ønsker bliver også nødt til at tage fat i et menneske inde ved DFIM.
»Hvis man skal have en afdragsordning på sin bøde eller lignende, så stopper den automatiske proces en smule, og en medarbejder må tage over. Der kan være mange af sådan nogle sager, der ikke kan understøttes helt automatisk af systemet,« siger Michael Hove
Mere og mere laves i skyen
Ligesom en stadig stigende andel af Commentor's udviklingsarbejde - i dag omkring 50-60 procent - er inddrivelsessystemet til DFIM cloudbaseret. Det giver en række fordel, fortæller Michael Hove.
»Standard-fordelen er jo, at man har en automatisk opskalering, når der kommer peak-perioder, og det vil et system som det her typisk have,« siger han.
Specifikt benytter virksomheden Microsoft’s cloudløsning Azure, blandt andet på grund af lave vedligeholdelsesudgifter sammenlignet med en 'on premises'-løsning.
»Vi kører mest Azure, når vi taler cloud. Det er både noget, vi har stor erfaring med at udvikle til, og så står de selv for dele af pasning og opdatering,« siger Michael Hove.
EFI skræmmer ikke
Mens ‘automatisk inddrivelsessystem’ måske ikke har den mest positive klang i danske ører efter EFI-skandalen, så ligger Commentor’s og DFIM’s forestående opgave meget langt fra den, der endte så katastrofalt for SKAT.
»Forretningslogikken i den her form for inddrivelse er lidt mere simpel og overskuelig,« siger Michael Hove.
Blandt andet skal DFIM ikke inddrage penge fra offentlige systemer, og derudover har Michael Hove tillid til foreningen.
»Det er helt sikkert nogle meget dygtige folk ved DFIM, som har sørget for, at inddrivelsesprocessen kører fuldstændig som den skal. Så der ser jeg ikke rigtig nogen risiko. Det har de helt sikkert styr på,« siger Michael Hove.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.