Mine 100 dage med Windows 8 på arbejds-pc'en

21. februar 2013 kl. 10:4436
Mine 100 dage med Windows 8 på arbejds-pc'en
Illustration: Morten K. Thomsen.
KOMMENTAR: Efter 100 dage med Windows 8 som primært styresystem står det klart, at det er bedre end forgængeren, men det meget omtalte Metro-design forsvinder uden en touchskærm.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er nu gået 100 dage, siden Microsoft lancerede Windows 8. Jeg har benyttet den færdige udgave på min primære arbejds-pc lige siden. Så hvordan lyder dommen i det lange løb?

Jeg kan lige så godt få det ud med det samme: Lige nu er der ikke meget at komme efter i den touch-venlige Modern, tidligere kendt som Metro, brugerflade. Der er flere apps, som er rigtig fine som forbruger og på en touchskærm. Men på en arbejds-pc, der for det meste er en ufølsom skærm på et skrivebord, er hele Metro-universet ligegyldigt.

Det kan være, at det ændrer sig, men der er i hvert fald lige nu ikke én eneste Metro-app, som indgår i mit daglige arbejde.

Det er ikke det samme, som at Windows 8 er en fiasko, eller at jeg lige så godt kunne have brugt Windows 7. Derimod siger det nok en del om, at Windows-desktoppen ikke er helt så død, som nogen har villet gøre den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mine primære arbejdsapplikationer er to forskellige browsere og en kontorpakke, som alle kører på desktoppen. Det første, mange er stejlet over ved synet af Windows 8, er fraværet af den gamle startmenu. Lad mig bare være helt ærlig: Jeg savner den på ingen måde.

De programmer, jeg bruger, er fæstnet til min proceslinje, så de kun er ét klik væk. Den nye startmenu er til gengæld lidt ligegyldig, når jeg arbejder. Jeg havner der en sjælden gang, når jeg skal søge efter et program, jeg ikke har en genvej til.

Irriterende hot corners, men god opstartstid

Da jeg anmeldte Windows 8, fremhævede jeg otte dårlige og otte gode ting ved det nye styresystem. Status efter 100 dage er, at de otte dårlige ting stadig gælder.

De såkaldte 'hot corners', hvor man får særlige menuer frem ved at føre musen ud i hjørnerne af skærmen, er eksempelvis stadig irriterende, og jeg får oftere udløst dem ved en fejl, end når jeg faktisk ønsker det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har også haft mulighed for at afprøve Windows 8 på både tablets og bærbare pc'er med touchskærme, og på netop de bærbare pc'er giver sammensmeltningen af to brugerflader mening. Det er helt sikkert sådan, fremtiden ser ud for Windows 8. Men det betyder også, at vi har en overgangsperiode, hvor man sidder med en skjult del af Windows 8, som man reelt aldrig bruger.

Blandt de otte bedste ting ved Windows 8 fremhævede jeg den hurtige opstartstid. Det er uden tvivl den mest mærkbare forbedring af Windows. Ja, det er lidt snyd, fordi det sker ved at lægge en del af Windows på disken som i dvale-tilstand, men det virker upåklageligt.

Det betyder, at jeg kan møde på arbejde, tænde pc'en og være i gang med at slette mails på mindre end ét minut. Selve opstarten fra tænd til fuldført login sker på under 15 sekunder. Det er ikke blevet mærkbart dårligere efter knapt fire måneders brug.

Samtidig virker hele systemet hurtigere. Det er mærkbart, at Microsoft har gjort noget for at slanke Windows, og det klæder det gamle styresystem. Det arbejde, der er gjort for at gøre Windows 8 spiseligt for Intel Atom-baserede tablets, kommer også mig til gode på en rigtig bærbar med Core i3 og otte gigabyte RAM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg var forud for den officielle lancering af Windows 8 i den situation, at jeg havde testet det siden den første offentlige betatest, så jeg kendte i forvejen alle de ændringer, der var lavet i brugerfladen, som uden tvivl er den del af Windows 8, der har ført til mest debat.

Det er en debat, som nok er blevet pustet op til mere, end den fortjener. Ændringerne er ikke så fundamentale, så snart man har givet sig selv en dags tid eller to til at vænne sig til det. Slet ikke fra desktoppen med mus og tastatur.

Skuffende apps

Til gengæld er det utrolig skuffende, at udvalget af apps til den nye brugerflade i Windows 8, er elendigt. Det bærer tydeligt præg af, at Microsoft gerne ville kunne fortælle, at der nu er 50.000 apps i Windows Store.

Dét, Microsoft ikke fortæller, er, at langt størstedelen af disse apps mest ligner noget, jeg selv har lavet, når jeg lige skulle se, hvordan det var at lave en Windows 8-app i Visual Studio. De bedre af de dårlige apps bruger skabeloner, som følger med Visual Studio.

De dårligste ligner noget, udvikleren aldrig skulle have forsøgt at offentliggøre. Men de tæller alle i det store regnskab, og det er ikke meget anderledes, når man ser på udvalget af apps til eksempelvis Android og iOS. På grund af det endnu forholdsvis lave antal apps og endnu færre anmeldelser fylder disse dårlige apps desværre rigtig meget i Windows Store, hvor de gudskelov er mere gemt i andre platformes app-butikker.

Microsoft får ingen hjælp fra eksempelvis de store danske banker, som ikke har udgivet apps til Windows 8. Det kan man ikke fortænke dem i, for de kan se nøjagtigt det samme, som jeg selv har konstateret, nemlig at der jo stadig er en rigtig Windows-desktop.

Jeg kan installere Java og redigere min forskudsopgørelse og gå i netbanken. Jeg behøver heller ingen Youtube-app, for jeg har en fuld browser med et indbygget Flash-plugin.

Det kan selvfølgelig også bare være mig, der ikke er nogen stor fan af apps. Jeg bruger meget få apps på mine mobiltelefoner, og har også haft svært ved at finde apps, jeg bare måtte eje eller prøve, når jeg har testet tablets.

Der er lyspunkter i app-universet på Windows 8, men det er først og fremmest for forbrugere, og det er hovedsageligt blandt Microsofts egne applikationer.

Ingen vej tilbage

Den egentlige lakmusprøve for en ny udgave af Windows, er nok, hvordan det efter et stykke tid føles at vende tilbage til forgængeren.

Jeg må indrømme, at selvom det, når jeg nu tilbringer det meste tid i desktop-miljøet, ikke burde være et stort spring, så føles Windows 7 gammeldags, når jeg sidder ved en pc med Windows 7. Jeg har også begge styresystemer installeret på min arbejds-pc, men booter stort set kun Windows 7 for at sørge for at installere opdateringer.

Så på desktoppen er Windows 8 et godt arbejdsredskab til trods for, hvad man måtte have hørt om ny brugerflade, for den kommer du ikke i nærkontakt med.

Det har dog også den bagside, at Windows 8 på traditionel hardware ikke ligefrem er med til at få pc'en til at virke moderne og som noget, der får alle kollegerne til at flokkes om dit bord.

Lige nu fremstår Windows 8 mest som en lidt mere velpoleret udgave af Windows, som man hurtigt vænner sig til, men ikke som et nyt styresystem, der åbner døren ind til nye muligheder for at arbejde.

Det ligger lidt i kulissen, at Windows 8 er Microsofts bud på en fremtid med mere cloud og flere forskellige enheder, men eksempelvis er Microsofts eget Skydrive ikke integreret i desktopuniverset i Windows 8.

I sidste ende er jeg godt tilfreds efter 100 dage. Jeg ønsker ikke at vende tilbage til Windows 7, men jeg er heller ikke overvældet af begejstring for den vision for fremtiden, som Windows 8 skulle være udtryk for. Det kan være, det ændrer sig med den rette hardware i hænderne, men på min desktop er det business as usual.

36 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
15. april 2013 kl. 15:38

Hvis man nu har været så dum at oprette den Microsoft konto som systemet selv foreslår er åh så smart (Gud bedre det)opstår der et reelt problem hvis man laver fler brugere på den samme PC som skal have adgang til Internettet. Brugeren på den Microsoftkonto man opretter betragtes som superadministrator af maskinen.Dog er det således at når man så opretter en ekstra brugerkonto som man gør til administrator, så bestemmer man ikke længer alt.

Den nye bruger er ganske vidst gjort til administartor, men når man vil gå på Internettet fra den nye bruger forlanger maskinen pludselig at man skal levere superadministratorens password. Derfor kan jeg så absolut ikke finde noget brugbart i Windows 8 når det gælder arbejdsrelaterede ting som ikke bare er hygge, jeg beholder min Windows 7. Den dag jeg ikke længere kan få en Windows 7 må jeg så bruge min Linux Suse. Og så irrirterer det mig altså græseløst at Microsoft mener at alle skal falde i svime over noget de selv finder supersmart. Jeg bruger kun touch af nød og gider ikke have synkroniseret alt med min telefon. Som regel arbejder touch ikke godt nok, jeg rammer tit forkert og bruger alt for meget tid på rettelser jeg ikke behøver uden touch.

Derfor varer det nok meget længe inden jeg bliver tilhænger af Windows 8.

34
25. februar 2013 kl. 14:39

Jeg savner stadig startmenu og har derfor installeret Start 8 http://www.stardock.com/products/start8/features.asp .

Alligevel kører Windows 7 mere smertefrit. Bruger jeg f.eks. 2 browsere i Windows 8 kløjes systemet i det og kan finde på, at gå ned.

Den blå skærm dukker stadig op i ny og næ, så jeg kan kun konstatere, at selv efter disse 100 + godt 1 år med Windows 8, så er systemet ikke klar endnu, som Windows 7 var dengang det bliv frigivet til salg.

Dette bygge oven på og modificering i krogene syntes jeg ikke Microsoft er kommet særlig godt efter. Det er vel også derfor, der snart kommer en kæmpe opdatering, som der tales om.

Så håber jeg på, at Windows 8 bliver mere stabil.

35
26. februar 2013 kl. 00:24

Dette bygge oven på og modificering i krogene syntes jeg ikke Microsoft er kommet særlig godt efter. Det er vel også derfor, der snart kommer en kæmpe opdatering...

Netop Kim, endnu engang er windows rodet til, fyldt med mere unyttigt fedt, samt udstoppet med flere dele, der er delvis færdige, og som 1-2 år efter kunden har betalt stadig må tilføjes rettelser -gider ikke være gratis forsøgskanin.

Microsoft kikker stadig på egen navle og har ikke lært meget siden Win 98 - desværre.

Har en ny HD på vej til at trille Win 7 Pro ind på, og har Classic Start Menu på Win 8, så nu er den brugbar som reserve + diverse :)

33
24. februar 2013 kl. 00:03

Nu har jeg brugt Windows 8 siden Developers preview. Og jeg er tilfreds!

Jeg bruger det pt på følgende: Lenovo Thinkpad W510 (15.6" Workstation) Lenovo Thinkpad W500 (15.4" Workstation) HTC Shift X9500 (7" UMPC) Fujitsu F-07C (4" UMPC/Telefon)

Jeg har ofte W510eren hooket op til to eksterne skærme. Og på samtlige skærme og computere spiller det bare! Jeg kan godt lide metro, selvom det tog lidt tid at vende sig til.

Overall syntes jeg man kan have nemmere adgang til flere programmer. Når man benytter den gamle startmenu holder man fokus der hvor den er. Man benytter ikke resten af skærmen samtidigt med. Derfor er det smart at man kan udnytte hele skærmen.

"Hot corners" er også meget fint, når man lige vender sig til det. Dog er det træls i starten.

Synkroniseringen mellem alle mine computere er også dejlig. Dermed slipper man for en masse lokalt bøvl. Dog er man ikke bundet af "skyen"/Internet så computeren også kan bruges offline. Super godt!

Mit største problem med Windows 8, må være at det ikke har DVD afspilning som standard. Det kan Mediaplayer ikke klare - hvilket er en skam.

Men overall syntes jeg Microsoft har gjort et godt stykke arbejde, og har fået stykket et system sammen der virker til samtlige skærmstørrelsen og opløsninger uden problemer.

32
22. februar 2013 kl. 06:24

Hej Gorm (og andre). Hvis du installerer desktop-programmer som Adobe Reader, Windows Live Mail, og måske hellere vil bruge Windows Media Player i stedet for de tilsvarende Musik og Video apps under Metro-grænsefladen, så skal du ændre indstillingerne for standardprogrammer.

Tryk Win + W og søg "standard" Vælg "Angiv dine standardprogrammer" Gå listen af programmer igennem og klik på de programmer du kender, og vil bruge som standard. Klik på "Benyt dette program som standard"

På den måde skulle man slippe for at der veksles mellem Metro og desktoppen, sådan utilsigtet i hvert fald.

Har forresten kørt Win8 temmelig længe, og er enig mht. at det er lidt irriterende hvis musen lige kører ud i et hjørne og aktiverer et "hot corner." Men ellers er jeg ret vild med Windows 8, og har droppet Win7 partitionen helt.

Hvis man skulle have interesse i at dykke ned i detaljerne - åbne motorhjelmen så at sige, så er denne blog guld:

http://blogs.msdn.com/b/b8/

31
21. februar 2013 kl. 20:24

Efter min mening er opstartstid fuldstændlig ligegyldig.

På min stationære, tænder jeg den om morgenen og slukker den om aftenen. Om det tager 8 sekunder, eller 5 minuter for den at starte, har ingen betydning.

På min bærbare, lukker jeg den bare, så den går i standby/dvale, og derfra starter den på få sekunder, uanset hvor hurtig styresystemet ellers er om at starte.

30
21. februar 2013 kl. 20:03

Jeg har købt en bærbar med SSD og Windows 8, og jeg er sådan godt tilfreds, specielt med hastigheden. Meget skyldes selvfølgelig SSD'en, men noget også Windows 8.

Den blandede brugergrænseflade er noget rod. Microsoft har kun fundet ét sted til skraldespanden, nemlig skrivebordet.

Der er mindst to steder til indstillinger, kontrolpanelet og PC-indstillinger i flisetilstand. Noget overlapper og andet ikke.

PDF-filer åbnes i flisetilstand; men når det nu hedder Windows - s for flertal. Lukkes med Alt+F4. Tastegenveje er igen vejen frem. JPG-filer åbnes i den gamle billedviser (Windows), mens JPEG-filer vises i flisetilstand.

Som programmør har jeg altid kørt med en US-engelsk Windows med dansk "regionale". Flere og flere programmer benytter det sprog, som er angivet i regionale, således også alle fliseprogrammerne. Sprogindstillingerne i kontrolpanelet er ændret, så jeg havde pludselig Windows på dansk (installationen er med skandinavisk og UK-engelsk).

Som med andre udgaver af Windows har jeg fundet mig tilrette med særhederne.

En sidste ærgelse er, at den bærbare er solgt som havende 128 GBytes plads, men de 40 GBytes er beslaglagt til den originale Windows 8. Lige netop min PC har for lidt plads på de skjulte partitioner til at der kan laves en "System Repair Disk".

25
21. februar 2013 kl. 15:11

Jeg har googlet lidt og kan ikke finde noget der matcher... Hvor finder jeg den Classic Start Menu flere af jer omtaler?

28
21. februar 2013 kl. 17:45

Du finder "Classic Start menu" her: http://www.classicshell.net/

Jeg foretrækker langt den i forhold til at skulle ind i Modern UI skærmen, hver gang man skal søge efter en fil eller starte et program.

26
21. februar 2013 kl. 15:41

Jeg har prøvet flere af dem og faktisk ender jeg hver gang med at føle mig skuffet - jeg vil anbefale at du istedet vænner dig til måden Windows 8 er tænkt på så går der ikke længe før du ikke længere savner din Start Menu.

4 råd:

 1. Pin dine oftest brugte applikationer til taskbaren så de kun er et klik væk når du skal bruge dem.
 2. Anvend højrekliksmenuen der hvor start menuen var før til at tilgå administrative ting som "System, Control Panel, Device Manager, Event Viewer osv." Se: http://goo.gl/okaXC
 3. Lær at bruge Windows tasten til mange af de standard handlinger du før brugte Start Menuen til - se Søren Dybro's indlæg.
 4. Når du så en sjælden gang imellem har brug for at starte en applikation du ikke har pinned, så blot tryk Windows tasten og begynd at skriv navnet - så søger den det frem til dig mens du taster.
19
21. februar 2013 kl. 12:53

Er også glad Windows 8 bruger og har det også på samme måde med når man kommer tilbage til en Windows 7 maskine. Man bliver jo hurtig glad for nogle af de nye ting og især må jeg her sige multiskærmsfunktionen med taskbar på alle skærme er virkelig dejlig... Jeg var selv rimelig træt af de "mangler" der var i Windows 8 i forhold til Windows 7 (forandringer hvis man skal tage et positivt udsyn) men det var indtil jeg lærte at bruge Windows tasten... [Windows tast]+d Desktop [Windows tast]+e Stifinder [Windows tast]+x Avancerede options (virkelig guld værd) [Windows tast]+i Generelle indstillinger for App [Windows tast]+r Kør program [Windows tast]+q Søg Apps [Windows tast]+f Søg files [Windows tast]+w Søg indstillinger

15
21. februar 2013 kl. 12:03

Jeg er nu ved at være ret glad for modern interface, det loader hurtigere end min gamle start menu gjorde, og efter jeg har tilpasset det giver det et glimrende overblik over mine apps (på 27" skærm). Så for mig betyder det en noget hurtigere adgang til apps.

Opstartstiden har jeg også lagt mærke til er blevet markant bedre. Men jeg ville nok stadig ikke betale fuld pris for win 8, hvis jeg i forvejen har win 7.

Jeg savner noget der minder om "Alfred" app launcer til osx, men har stadig ikke set noget til windows der fungerer godt.

13
21. februar 2013 kl. 11:49

Så som jeg læser det, så bruger du faktisk ikke windows 8, men kører den som windows 7, blot uden en start menu :=) Jeg har ikke fanget, hvorfor du så ved tilbage venden til win7 synes det er gammeldags, men så igen kan jeg ud fra dit behov ikke forstå du ikke blot har en chromebook :=) Men er enig i brug af windows 8, omend jeg har smidt start menu ind, mest fordi jeg trænger hurtig søge funktion og ikke magter den kæmpe win8 start skærm og fordi jeg bare har rigtig mange programmer, som jeg synes er nemmere at overskue i en liste vs store ikoner. Men forstår ikke, hvorfor de har bibeholdt den nederste menu, ur og kørende progammer må kunne præsenteres bedre end i den nederste menu som for det meste bare er spildt skærm plads.

10
21. februar 2013 kl. 11:43

Også jeg vil sige tak til Jesper for de gode artikler om Windows 8. De var medvirkende til, at jeg siden oktober har kørt Windows 8 og er tilfreds med det.

Men det er desktop-udgaven, jeg er tilfreds med (på min 30" skærm :-)). Jeg har også installeret Classic Start Menu, så jeg helt slipper for Metro-interfacet. Jeg oplever Windows 8 som hurtigere (især opstarten) og mere stabil end de forrige versioner af Windows.

Jeg kører Windows virtuelt oven på Ubuntu ved hjælp af VMware Workstation. Og har også en Windows 7 og en XP-udgave virtuelt på samme maskine. XP bruger jeg aldrig mere, Windows 7 til enkelte ting.

Der var i starten nogle problemer med lyden i Windows 8, men efter en længere dialog med VMwares support blev det løst.

Jeg har to konkrete udeståender med Windows 8:

 1. Der er stadig ikke kommet en udgave af Quick View Plus til Windows 8 64-bit. QVP kan læse alle mulige filformater, også i en browser.

 2. Chrome i Windows 8 har en irriterende stor linjeafstand i drop-down-bokse, som ikke er i tilsvarende versioner af Chrome til Ubuntu og Windows 7. Hvorfor, kan jeg ikke finde ud af.

/Erik

21
21. februar 2013 kl. 13:13

Hej Richard.

Ja, man kan vælge imellem 3 forskelllige styles:

 1. Windows Classic (=Windows 2000, formoder jeg)
 2. Windows XP
 3. Windows Vista/Windows 7

/Erik

22
21. februar 2013 kl. 13:20

Hej Mads.

Mærkeligt - præcis samme Chrome-version, også 64-bit Windows 8.

Jeg har prøvet at style drop-down-boksen, men uden held. Chrome ændrer intet, men viser hele tiden med den samme linjeafstand.

/Erik

7
21. februar 2013 kl. 11:28

Hej I mit daglige arbejde arbejder jeg med flere monitorer. I CAD programmer er der oftest sådan at man også arbejder på flere skærme.

Hvordan virker dette i Win8, jeg har læst at hvis man bruger flere skærme, så bliver den ene dedikeret til Modern UI?

11
21. februar 2013 kl. 11:44

Hvordan virker dette i Win8, jeg har læst at hvis man bruger flere skærme, så bliver den ene dedikeret til Modern UI?

Ja og nej. Ja, Modern UI dukker kun op på den ene skærm hvis du bruger det (f.eks. trykker på start knappen). Nej, der er ingen problemer når man kører "Desktop". Selvom man kører med udvidet desktop, er programmerne der er pinned to taskbar at finde på begge skærme - det er utrolig rart og sparer en for mange "muse meter". Systemtray er kun på skærmen til højre.

Men Modern UI dukker utrolig hurtigt op når man trykker Start og man kan sagtens taste navnet på den applikation man vil have startet, inden den har kørt animationen den kører når den liste programmerne.

9
21. februar 2013 kl. 11:34

Hvordan virker dette i Win8, jeg har læst at hvis man bruger flere skærme, så bliver den ene dedikeret til Modern UI?

Ja og nej. Man kan stadig have mange skærme til den almindelige desktop. Til gengæld kan man, så vidt jeg har kunnet finde ud af, kun få Modern UI på én skærm af gangen. Så har du to skærme, kan du bruge dem begge til desktoppen, men åbner du en Modern UI-app eller startmenuen, kommer den kun frem på én skærm.

6
21. februar 2013 kl. 11:28

Tak for en glimrende analyse. Der står et sted at W8 ikke kan bruge Live-mail, så hvordan går det med kontaktadresser og de gamle mail, hvis man installerer W8 oveni W7? Fungerer det normalt - eller skal der hentes en apps?

23
21. februar 2013 kl. 14:22

Jeg har brugt Live Mail på Windows 8 desktop, og det installerer uden problemer. Jeg ved ikke om man kan opgradere en Windows 7-pc med Live Mail installeret til Win8 uden at skulle eksportere/afinstallere/opgradere/installere/importere...

5
21. februar 2013 kl. 11:28

Enig. GUIen tidligere kendt som Metro er komplet ligegyldig på en arbejds-PC. Af og til kommer den endda i vejen. Opstartstiden er kort, men den er delt. Først skal man vente på startbilledet. Det tager 16 sekunder på en spritny i7 Asus lappy. Så skal man klikke for at få login. 1 sekund. Så skal man logge in og vente 4 sekunder på Metro startbilledet. Dernæst skal man klikke på desktop, og så tager det yderligere 10 sekunder med "timeglas" før man kan starte noget som helst. 16+1+4+10 er 31 sekunder, og det er vel ingen rekord?

29
21. februar 2013 kl. 19:50

Enig. GUIen tidligere kendt som Metro er komplet ligegyldig på en arbejds-PC. Af og til kommer den endda i vejen. .... 16+1+4+10 er 31 sekunder, og det er vel ingen rekord?

Enig Nicolai og for mig er både 'Start' samt 'Metro' etc. kun i vejen. Jeg skal arbejde på dyret og det dur Win 8 på en Notebook med forholdsvis mindre skærm ikke til - mere et glitrende legetøj til børn og barnlige sjæle.

Så efter vel et par måneders tidsspilde, så bliver den opgraderet til Win 7 Pro - den eneste anvendelige i de seneste år.

24
21. februar 2013 kl. 14:55

nyinstalleret booter min Asus i7'er med Intel SSD på 8 sekunder, idag med diverse services installeret osv. er det nok tættere på 20 sekunder. Medmindre du kører med en traditionel harddisk har jeg svært ved at forstå at det skulle tage dig 31 sekunder.

Grundlæggende er jeg enig med Jesper, man ignorerer reelt bare Start Skærmen og pinner de programmer man bruger ofte til taskbaren så er det "business as usual" og efter kort tid savner man ikke længere start menuen (hjælper så også på det at der istedet er en ret powerfuld højreklik menu der giver adgang til rigtig mange af de administrative features der hvor start menuen var før)

16
21. februar 2013 kl. 12:27

Opstartstiden er kort, men den er delt. Først skal man vente på startbilledet. Det tager 16 sekunder på en spritny i7 Asus lappy. Så skal man klikke for at få login. 1 sekund. Så skal man logge in og vente 4 sekunder på Metro startbilledet. Dernæst skal man klikke på desktop, og så tager det yderligere 10 sekunder med "timeglas" før man kan starte noget som helst.

For mig tager det 5 sekunder at nå til login-billedet fra boot og 1 sekund fra jeg har loget ind til Metro UI er loadet. Og det er på en stationær 3570K med Asus-motherboard, som vel at mærke anvender en relativt langsom SATA300 Seagate hard disk fra en tre år gammel iMac..

Jeg har ikke taget tid på, hvor lang tid det tager mig at indtaste password eller opstarte desktop, da det er forhold, man i vid udstrækning selv er herre over.

8
21. februar 2013 kl. 11:32

31 sekunder er noget længere end det jeg oplever på min gamle Macbook Pro fra 2010 (med SSD). Fra jeg starter til jeg er på min desktop går der ~21-23 sekunder.

12
21. februar 2013 kl. 11:47

31 sekunder er noget længere end det jeg oplever på min gamle Macbook Pro fra 2010 (med SSD). Fra jeg starter til jeg er på min desktop går der ~21-23 sekunder.

Der er går ca. 11 sekunder fra jeg trykker på power knappen, til login skærmen er klar. En laptop med i5-3210M og SSD. Tiden der går derudover afhænger af domænet. Jeg har ikke testet det med en lokal bruge med autologin, hvor lang tid der går fra der trykkes til power knappen til den er klar til brug.

4
21. februar 2013 kl. 11:23

Microsoft får ingen hjælp fra eksempelvis de store danske banker, som ikke har udgivet apps til Windows 8. Det kan man ikke fortænke dem i, for de kan se nøjagtigt det samme, som jeg selv har konstateret, nemlig at der jo stadig er en rigtig Windows-desktop.

Arbejdernes Landsbank var klar med en app ved Windows 8 GA og BEC har siden da arbejdet på at få den ud til de mindre banker også.

Den kunne så godt trænge til lidt flere funktioner, men den klarer 95% af de ting jeg i forvejen brugte min netbank til.

Danske Bank har desuden meldt ud at de er klar med en app indenfor de første 6 mdr af 2013.

3
21. februar 2013 kl. 11:14

Tak for en god Win 8 artikel.

Jeg har kørt Win 8 i et års tid på min arbejds-pc, og når jeg et par gange om ugen logger på min privat pc med Win 7, sidder jeg med fornemmelsen af, at alting er lidt mere kantet og kluntet i Win 7. Det er svært at sætte fingeren på hvad der præcis er forskellen, men Win 8 fungerer bare mere flydende og ubesværet.

Den bedste oplevelse jeg har haft med Win 8 er dog parakdosalt nok, da jeg hentede og installerede den gratis "Classic Start Menu" utility. Så får man startmenuen tilbage, og kan slippe helt for den - efter min mening - super irriterende Modern UI skærm.

En vigtig feature i Windows 8 er Hyper-V, som nu fungerer absolut glimrende, og understøtter fuld afvikling af 64-bit OS'er. Det er fantastisk værdifuldt, når man anvender WM'er til eks. præsentationer eller test.

Alt i alt kan jeg absolut anbefale Win 8 - især til arbejdsbrug.

1
21. februar 2013 kl. 10:57

Tak for dine gode indlæg om Windows 8. Jeg bruger stadig Windows 7 der hjemme, men overvejer at købe Windows 8.

Du fremhæver opstarttiden et par gange, både her, og i din forrige artikel om 8 gode ting. Opstarttiden synes jeg ikke er så spændende, da jeg er vant til blot at bruge Sleep-funktionen. På Linux og Mac har OS'et det fint med at blive Sleep'et i månedsvis uden genstart, men min Windows 7 har det med at blive lidt træt eller sløv i længden. Som regel bliver den genstartet jævnligt alligevel, når popup'erne om vigtige opdateringer har generet længe nok.

Hvordan er det i Windows 8?

 • Er der noget der "sander til", hvis man ikke genstarter?
 • Er der lige så ofte opdateringer der kræver genstart, som i Windows 7 og tidligere?
2
21. februar 2013 kl. 11:07

Hvordan er det i Windows 8?</p>
<ul><li>Er der noget der "sander til", hvis man ikke genstarter?</li>
<li>Er der lige så ofte opdateringer der kræver genstart, som i Windows 7 og tidligere?

Slumre-tilstanden fungerer væsentligt bedre. Jeg har ikke kørt i længere tid (flere dage) uden at lukke ned (fordi opstartstiden er så hurtig, og fordi jeg alligevel har brug for at genstarte browserne efter et halvt hundrede faneblade har været i brug). Men den vågner ret hurtigt fra slumre, også selvom man har mange programmer åbne. Tilsanding af selve systemet virker ikke så slemt, men der kan være enkelte applikationer, man er nødt til at lukke ned fra tid til anden.

Opdateringer og især påmindelserne om dem kan være rigtig irriterende i Windows 7, hvor man får en popup om, at man har 15 minutter til at udskyde en genstart. Det er lidt mere diskret i Windows 8, hvor man får en besked på login-skærmen om, at systemet vil genstarte for at installere opdateringer med tre dages varsel, så man har god tid til selv at vælge, hvornår man gør det. Og jeg har ikke oplevet, at den gør andet end at installere opdateringerne, mens jeg alligevel selv bad om det, eller når den blev sat eller selv gik i slumre-tilstand.

Så det foregår meget mere diskret, selvom man ikke slipper for månedlige opdateringer. Til gengæld tager opdateringerne en krig at installere på Surface-tabletten, men mere om det, når jeg får skrevet anmeldelsen.

Mvh. Jesper