Der er nu gået 100 dage, siden Microsoft lancerede Windows 8. Jeg har benyttet den færdige udgave på min primære arbejds-pc lige siden. Så hvordan lyder dommen i det lange løb?
Jeg kan lige så godt få det ud med det samme: Lige nu er der ikke meget at komme efter i den touch-venlige Modern, tidligere kendt som Metro, brugerflade. Der er flere apps, som er rigtig fine som forbruger og på en touchskærm. Men på en arbejds-pc, der for det meste er en ufølsom skærm på et skrivebord, er hele Metro-universet ligegyldigt.
Det kan være, at det ændrer sig, men der er i hvert fald lige nu ikke én eneste Metro-app, som indgår i mit daglige arbejde.
Det er ikke det samme, som at Windows 8 er en fiasko, eller at jeg lige så godt kunne have brugt Windows 7. Derimod siger det nok en del om, at Windows-desktoppen ikke er helt så død, som nogen har villet gøre den.
Mine primære arbejdsapplikationer er to forskellige browsere og en kontorpakke, som alle kører på desktoppen. Det første, mange er stejlet over ved synet af Windows 8, er fraværet af den gamle startmenu. Lad mig bare være helt ærlig: Jeg savner den på ingen måde.
De programmer, jeg bruger, er fæstnet til min proceslinje, så de kun er ét klik væk. Den nye startmenu er til gengæld lidt ligegyldig, når jeg arbejder. Jeg havner der en sjælden gang, når jeg skal søge efter et program, jeg ikke har en genvej til.
Irriterende hot corners, men god opstartstid
Da jeg anmeldte Windows 8, fremhævede jeg otte dårlige og otte gode ting ved det nye styresystem. Status efter 100 dage er, at de otte dårlige ting stadig gælder.
De såkaldte 'hot corners', hvor man får særlige menuer frem ved at føre musen ud i hjørnerne af skærmen, er eksempelvis stadig irriterende, og jeg får oftere udløst dem ved en fejl, end når jeg faktisk ønsker det.
Jeg har også haft mulighed for at afprøve Windows 8 på både tablets og bærbare pc'er med touchskærme, og på netop de bærbare pc'er giver sammensmeltningen af to brugerflader mening. Det er helt sikkert sådan, fremtiden ser ud for Windows 8. Men det betyder også, at vi har en overgangsperiode, hvor man sidder med en skjult del af Windows 8, som man reelt aldrig bruger.
Blandt de otte bedste ting ved Windows 8 fremhævede jeg den hurtige opstartstid. Det er uden tvivl den mest mærkbare forbedring af Windows. Ja, det er lidt snyd, fordi det sker ved at lægge en del af Windows på disken som i dvale-tilstand, men det virker upåklageligt.
Det betyder, at jeg kan møde på arbejde, tænde pc'en og være i gang med at slette mails på mindre end ét minut. Selve opstarten fra tænd til fuldført login sker på under 15 sekunder. Det er ikke blevet mærkbart dårligere efter knapt fire måneders brug.
Samtidig virker hele systemet hurtigere. Det er mærkbart, at Microsoft har gjort noget for at slanke Windows, og det klæder det gamle styresystem. Det arbejde, der er gjort for at gøre Windows 8 spiseligt for Intel Atom-baserede tablets, kommer også mig til gode på en rigtig bærbar med Core i3 og otte gigabyte RAM.
Jeg var forud for den officielle lancering af Windows 8 i den situation, at jeg havde testet det siden den første offentlige betatest, så jeg kendte i forvejen alle de ændringer, der var lavet i brugerfladen, som uden tvivl er den del af Windows 8, der har ført til mest debat.
Det er en debat, som nok er blevet pustet op til mere, end den fortjener. Ændringerne er ikke så fundamentale, så snart man har givet sig selv en dags tid eller to til at vænne sig til det. Slet ikke fra desktoppen med mus og tastatur.
Skuffende apps
Til gengæld er det utrolig skuffende, at udvalget af apps til den nye brugerflade i Windows 8, er elendigt. Det bærer tydeligt præg af, at Microsoft gerne ville kunne fortælle, at der nu er 50.000 apps i Windows Store.
Dét, Microsoft ikke fortæller, er, at langt størstedelen af disse apps mest ligner noget, jeg selv har lavet, når jeg lige skulle se, hvordan det var at lave en Windows 8-app i Visual Studio. De bedre af de dårlige apps bruger skabeloner, som følger med Visual Studio.
De dårligste ligner noget, udvikleren aldrig skulle have forsøgt at offentliggøre. Men de tæller alle i det store regnskab, og det er ikke meget anderledes, når man ser på udvalget af apps til eksempelvis Android og iOS. På grund af det endnu forholdsvis lave antal apps og endnu færre anmeldelser fylder disse dårlige apps desværre rigtig meget i Windows Store, hvor de gudskelov er mere gemt i andre platformes app-butikker.
Microsoft får ingen hjælp fra eksempelvis de store danske banker, som ikke har udgivet apps til Windows 8. Det kan man ikke fortænke dem i, for de kan se nøjagtigt det samme, som jeg selv har konstateret, nemlig at der jo stadig er en rigtig Windows-desktop.
Jeg kan installere Java og redigere min forskudsopgørelse og gå i netbanken. Jeg behøver heller ingen Youtube-app, for jeg har en fuld browser med et indbygget Flash-plugin.
Det kan selvfølgelig også bare være mig, der ikke er nogen stor fan af apps. Jeg bruger meget få apps på mine mobiltelefoner, og har også haft svært ved at finde apps, jeg bare måtte eje eller prøve, når jeg har testet tablets.
Der er lyspunkter i app-universet på Windows 8, men det er først og fremmest for forbrugere, og det er hovedsageligt blandt Microsofts egne applikationer.
Ingen vej tilbage
Den egentlige lakmusprøve for en ny udgave af Windows, er nok, hvordan det efter et stykke tid føles at vende tilbage til forgængeren.
Jeg må indrømme, at selvom det, når jeg nu tilbringer det meste tid i desktop-miljøet, ikke burde være et stort spring, så føles Windows 7 gammeldags, når jeg sidder ved en pc med Windows 7. Jeg har også begge styresystemer installeret på min arbejds-pc, men booter stort set kun Windows 7 for at sørge for at installere opdateringer.
Så på desktoppen er Windows 8 et godt arbejdsredskab til trods for, hvad man måtte have hørt om ny brugerflade, for den kommer du ikke i nærkontakt med.
Det har dog også den bagside, at Windows 8 på traditionel hardware ikke ligefrem er med til at få pc'en til at virke moderne og som noget, der får alle kollegerne til at flokkes om dit bord.
Lige nu fremstår Windows 8 mest som en lidt mere velpoleret udgave af Windows, som man hurtigt vænner sig til, men ikke som et nyt styresystem, der åbner døren ind til nye muligheder for at arbejde.
Det ligger lidt i kulissen, at Windows 8 er Microsofts bud på en fremtid med mere cloud og flere forskellige enheder, men eksempelvis er Microsofts eget Skydrive ikke integreret i desktopuniverset i Windows 8.
I sidste ende er jeg godt tilfreds efter 100 dage. Jeg ønsker ikke at vende tilbage til Windows 7, men jeg er heller ikke overvældet af begejstring for den vision for fremtiden, som Windows 8 skulle være udtryk for. Det kan være, det ændrer sig med den rette hardware i hænderne, men på min desktop er det business as usual.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.