Mindst ti kommuner anmeldt for at videregive skoleelevers persondata

Illustration: digitalista/Bigstock
I flere sager anklages kommuner for at have videregivet elevers navn, skole og klassetrin, uden at barn eller forældre har givet samtykke til det.

Mindst ti kommuner er blevet anmeldt til Datatilsynet for at have videregivet skoleelevers persondata til YouTube og flere andre Google-tjenester uden at have spurgt hverken eleven eller elevens forældre om lov.

Det skriver Politiken Skoleliv.

Før jul sidste år var der kun én enkelt sag, hvori en kommune var blevet anmeldt for at have givet børns persondata videre uden lov, men siden da er otte nye sager blevet anmeldt.

Derudover er der ifølge Politiken Skoleliv yderligere mindst en sag på vej til at blive anmeldt.

Sendt til Google-tjenester

Mens den første sag fra sidste år omhandler Odense Kommune, er også Hvidovre, Ishøj, Sorø, Ballerup, Holbæk, Skanderborg, Helsingør og Glostrup blevet anmeldt. Den endnu ikke anmeldte sag fandt sted i Tårnby.

Læs også: Datatilsynet kritiserer Københavns Kommune for håndtering af borgers personoplysninger

Samtlige sager handler om, at den enkelte kommune har videregivet skoleelevers fulde navn.

I flere sager kan der desuden være tale om, at også elevens skole og klassetrin er blevet sendt videre til Google-ejede YouTube og andre Google-tjenester.

Læs også: Nye krav til kodeord i Uni-Login møder kritik: »I virkeligheden er det ikke sikkerhed – det ligner bare sikkerhed«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Rune Hansen

Det er sikkert nemt og bekvemt at give ungerne iPads og Chromebooks. Men ud over at de vendes til brugerfladerne (og sansynligvis også profileret af Google), kommer de heller aldrig til at forstå det bagvedliggende, hvilket gør dem enormt sårbare og ufleksible over for IT generelt. Ikke at de skal tvinges til at bruge Edubuntu selv om det er oplagt, Mac eller Windows ville også give en mere meningsfuld omgang med en computer.

  • 2
  • 0
Sune Marcher

(og sansynligvis også profileret af Google)


Er det ikke imod betingelserne når man har en betalt aftale med Google?

Udover skolerne er der jævnt store firmaer der anvender Google, Microsoft, Slack, GitHub, Atlassian osv. som grundlæggende infrastruktur til mail og alt muligt andet, uden at kryptere den traffik der flyder igennem disse kanaler.

Jeg mener grundlæggende det er dumt at sende erhvervshemmeligheder rundt ukrypteret (og nej, TLS er naturligvis ikke nok), men hvis nogle af de ovenstående blev ordentligt pwned, er det ikke kun virksomheder der kunne dreje nøglen om, men international infrastruktur der ville være godt og grundigt kompromitteret.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere