Mindre loopfejl spændte ben for snigpremiere på Skat.dk

På trods af fordoblet kapacitet på flere kritiske områder, oplevede Skat.dk alligevel nedbrud under weekendens snigpremiere på frigivelsen af årsopgørelsen.

Under weekendens tidlige udrulning af den årlige årsopgørelse fra Skat oplevede borgerne igen i år problemer med at få adgang til selvbetjening på nettet.

»Det var en snigpremiere,« siger Søren Kjær, der er kontorchef i it-afdelingen hos Skat, til Version2.

Men muligheden for at tjekke årsopgørelsen blev alligevel brugt af flere millioner danskere, selvom dørene blev åbnet i smug. Det skulle give en blødere start.

»Vi har brugt lørdagen og søndagen til at se på, hvordan systemet ville reagere, når der komme pres på,« forklarer Søren Kjær.

Han fortæller, at Skat lørdag aften oplevede, at nogle processer begyndte at køre i loop. Det var årsagen til, at borgerne i en periode kunne opleve problemer med at komme ind og se årsopgørelsen.

»Omkring klokken 19:30 fik vi ryddet de værste børnesygdomme af vejen, og søndag kørte det faktisk fornuftigt set fra vores side,? siger Søren Kjær.

Skat oplevede også sidste år problemer med at håndtere presset fra de mange borgere, der ønsker at tilgå deres årsopgørelser samtidig. Men i forhold til sidste år har Skat fordoblet kapaciteten på de flere kritiske områder.

»Sidste år oplevede man, at det var svært på selve åbningsdagen. Men det var serverfrontsiden af skat.dk, der blev udfordret, så den har vi skiftet. Lige sådan havde vi nogle udfordringer med hensyn til vores firewalls, og den serverdel er også skiftet. Så samlet set vurderer vi, at vi har fordoblet kapaciteten på alle disse områder,« fortæller Søren Kjær.

På grund af tidligere problemer med at kunne tilbyde borgerne tilstrækkelig serverkapacitet i belastningsperioder, så har Skat i et tidligere interview med Version2 luftet muligheden for at gå over til en mere fleksibel skytjeneste. Men den overgang ligger endnu ikke lige om hjørnet.

»Vi følger nøje med i mulighederne. Men den nuværende kombination af servere og mainframe er bindeleddet i øjeblikket. Der ligger noget meget tung teknologi bag vores tjeneste. Og så er der jo hele sikkerhedsaspektet, som vi er meget opmærksomme på. Så vi er ikke snublende nær at lægge det hele op i en sky,« fortæller Søren Kjær.

Samlet set har Skat indtil klokken 8 mandag morgen vist tæt på 2,2 millioner årsopgørelser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Kvist

»Det var en snigpremiere,« siger Søren Kjær, der er kontorchef i it-afdelingen hos Skat, til Version2.

Jeg tror ikke der er noget som hedder "snigpremiere" på sådan noget mere og det beviser de 2,2 millioner årsopgørelser vel. Jeg så mange skrive om det på facebook lørdag og jeg gætter på at det - grundet "the Kevin Bacon effect" - rygtes lige så hurtigt som hvis der bare blev åbnet og skrevet om det på skat.dk...

/Anders

 • 0
 • 0
#2 Jens Schumacher

Jeg så mange skrive om det på facebook lørdag og jeg gætter på at det - grundet "the Kevin Bacon effect" - rygtes lige så hurtigt som hvis der bare blev åbnet og skrevet om det på skat.dk...

Det var også i TV avisen lørdag aften. Så Kevin Bacon effect er ikke nødvendig.

På grund af tidligere problemer med at kunne tilbyde borgerne tilstrækkelig serverkapacitet i belastningsperioder, så har Skat i et tidligere interview med Version2 luftet muligheden for at gå over til en mere fleksibel skytjeneste. Men den overgang ligger endnu ikke lige om hjørnet.

Spænende. Hvor mange tons beroligende medicin fylder de Datatilsynet med før de går igang med at lægge vores skatteoplysninger ud i skyen?

 • 0
 • 0
#3 Nicholas Colding

Jeg oplevede til min store overraskelse, at den NemID som jeg anvender i min netbank og kan se mine lønsedler via, ikke kunne anvendes til Skat´s systemer, selv om der står på deres forside, at man kan logge ind men netop NemID. I stedet skulle jeg tilmelde min nuværende NemID til anvendelse på offentlige systemer. Det tager så en uges tid...

Hvorfor er NemID ikke anvendelig på Skat´s NemID login??? Der er sgu da ikke nemt.

 • 0
 • 0
#5 Peter Larsen

... @Nicholas

det er fordi nemid ikke på den måde er "personligt", du kan have flere nemid's (en for hver bank som min forståelse er) og en til offentlig brug osv...

Jeg blev også selv overrasket da jeg prøvede min netbank og fik at vide det havde jeg skam ikke lov til..

 • 0
 • 0
#6 Morten Arp

Det er såmænd nok fordi din "bank-nem-id" ikke er registreret som oces egnet. Det bunder som regel i at du ikke er korrekt legitimeret i din bank (inden de udstedte dit nem-id). Det kan din bankrådgiver rette for dig, eller du kan smutte en tur på borger-service med dit kørekort/pas eller lignende.

 • 0
 • 0
#7 Jørn Johansen

Jeg fik mit NemID forleden dag og da jeg loggede på webbanken første gang, skulle jeg tage stilling til, om mit NemID også skal kunne anvendes på andre portaler som fx. Skat. Det valgte jeg, og jeg har derfor ingen problemer med at logge på Skat. Du du loggede på første gang, har du måske valgt, at NemID kun skal bruges til Webbank (forstår dog ikke, at du så kan se din lønseddel).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere