Slutspil i gang: Det er nu, du skal hamstre IPv4-adresser

Puljen med IPv4-adresser skrumper stadig, men det er stadig kun halvdelen af udbyderne, som har sikret sig en pulje med IPv6-adresser.

Europa ser stadig ud til at løbe tør for ledige IPv4-adresser inden årets udgang. Den europæiske administrator af IP-adresser, RIPE, har således mindre end 5 procent af puljen af IPv4-adresser tilbage.

Det svarer dog stadig til mellem 15 og 20 millioner IPv4-adresser, før RIPE iværksætter den plan, der lagt for, hvad der skal ske med den absolut sidste /8-blok af IPv4-adresser, som RIPE har fået tildelt. Det fremgår af RIPE's seneste opgørelse.

IPv4 er den nuværende protokol, som ligger til grund for transport af data på internettet, men især på grund af manglen på adresser, har man siden midten af 1990'erne arbejdet på at indføre en ny version, IPv6.

Nu er den dag, hvor vi løber tør for IPv4-adresser så tæt på, at især internetudbyderne skal gøre sig klar til, at de ikke længere kan få alle de IPv4-adresser fra RIPE, som de beder om.

»Det kan blive et problem for dem, der skal sætte gang i nye projekter i løbet af efteråret. RIPE kører med fuld fart, indtil de når den sidste /8-blok,« siger direktør Henrik Lund Kramshøj fra Solido Networks til Version2.

Han oplever lige nu ingen problemer med at få tildelt IPv4-adresser til kunderne fra RIPE, men det vil ændre sig, når RIPE kun har den absolut sidste /8-blok tilbage.

Læs også: IPv6-test fordoblede trafikken - til en kvart promille

Sidste år i juni blev IPv6-delen af internettet sat på sin hidtil største prøve, og op til World IPv6 Day kunne RIPE se en stor efterspørgsel på IPv6-adresser. Siden da er efterspørgslen dog stilnet lidt af, fremgår det af en opgørelse fra RIPE.

Ifølge RIPE er det således kun halvdelen af de lokale udbydere af IP-adresser, som har fået tildelt IPv6-puljer. Udbyderne omfatter især teleselskaber og hostingfirmaer.

Selvom firmaerne ikke har fået en pulje af IPv6-adresser endnu, så er det dog ikke ensbetydende med, at de ikke er klar til IPv6 eller ikke har testet deres udstyr. Der er ingen udsigt til, at der nogensinde vil blive knaphed på IPv6-adresser, og derfor haster det heller ikke med at få tildelt en IPv6-pulje. Det kan dog ifølge RIPE ses som en indikator for, hvor parate udbyderne er til overgangen til IPv6.

Læs også: International IPv6-dag: Hvor mange adresser er 2^128 egentlig?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ove Andersen

Det virker til det har ganske lav interesse hos udbyderne, men de må vel være ved at reagere internt?

Har forspurgt Stofa på IPv6, men det fik at vide det ikke var noget de umiddelbart arbejdede på at tilbyde og der ikke var nogen horisont for, hvornår de ville starte på IPv6.

Det er selvfølgelig også bare en supporters svar.

 • 4
 • 0
#4 Jan Ferré Jensen

Og i den forbindelse kan det nævnes, at hverken Version2 (eller nogen af de omkring 30 supplerende websteder, der henvises til for at generere et skærmbillede) i dag understøtter Version2. Skammeligt!

IPv6 begynder vel først at rykke, når brugerne lader pengepungen tale - og afviser at købe net hos leverandører, der ikke naturligt giver et IPv6-range med.

 • 3
 • 0
#5 Baldur Norddahl

IPV 6 begynder vel først at rykke når sider som google.com og version2d. begynder at kræve det.

Det er hønen før ægget problemet. Version2 begynder ikke at kræve IPv6 før at 99% af brugerne har det. Prøv bare at se hvor længe man har været nødt til at understøtte forældede browsere.

RIPE løber tør ved årsskiftet. Men derfra går der et stykke tid før at diverse ISP'er virkelig begynder at mærke det. Til at starte med kan man bare udnytte allerede tildelte adresser mere effektivt.

Jeg giver det indtil sommer 2013. Da begynder det at gå op for flere udbydere at de altså har et problem.

 • 1
 • 0
#6 Bjarke I. Pedersen

Problemet er, at der så blot sker det, at udbyderne begynder at sætte NAT op ved dem, så alle der ikke betale en ekstra pris for at få en adresse blot får tildelt en adresse bag deres NAT router.

Det er der allerede nogle energi selskaber som gør herhjemme (eller i hvert fald har gjort, skal ikke kunne sige om de stadigvæk gør)

 • 0
 • 0
#8 Anonym

IPv6 begynder vel først at rykke, når brugerne lader pengepungen tale - og afviser at købe net hos leverandører, der ikke naturligt giver et IPv6-range med.

Så er der bare lige det problem at 99.99999999999999999% ikke aner at der er noget der hedder IPv4, eller IPv6 for den sagsskyld.

IPv6 bliver først udbredt når udbydernes udleverede routere automatisk er sat til at bruge det. Hvis det involverer interaktion fra brugerne/kunderne så sker det bare ikke.

Udbredelsen af IPv6 ligger helt klart hos udbyderne og ikke hos slutbrugeren.

 • 4
 • 0
#10 Anders Brander

Vi mangler en IPv6-only-tjeneste. Det kunne fx være den næste Pirate Bay - så tror jeg at migrering af hele nettet kunne ordnes på måneder i stedet for årtier (I følge diverse rettighedshavere, så downloader 150% af nettets brugere ulovligt shit hver eneste time (eller noget i den retning), derfor valgte jeg The Pirate Bay som eksempel, men måske porno kan trække flere til).

 • 3
 • 0
#14 Anonym

:-)

ok så jeg vil skyde på (og det er højt sat, meget endda), at én ud af måske 1000 her i DK ved hvad IPv4 vs. IPv6 er. Og det er meget optimistisk sat. Og ud af den relativ lille andel der ved hvad IPv4 eller IPv6 betyder, så vil jeg gætte på at det igen er relativ få der overhovet føler at dé har et personligt ansvar for udbredelsen af IPv6

 • 0
 • 0
#15 Jens Carsten Hansen

Var der dog bare nogle politikere, som kunne finde fælles fodslag om at kræve IPv6 indført, f.eks. inden 1. Juni 2013, med efterfølgende dagbøder hvis det ikke er. Så var der nok nogle udbydere som kunne få fingeren ud..

Det ville nok også give lidt flere job.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere