Millionsystem samler støv: NemSMS har hverken afsendere eller brugere
80.000 borgere har registreret deres mobilnummer på borger.dk, så de har mulighed for at få SMS-beskeder fra det offentlige. NemSMS-løsningen giver for eksempel mulighed for at minde borgeren om aftaler i sygehusvæsenet, om bøger, der skal afleveres på biblioteket eller om frister for selvangivelsen.
Men et år efter lanceringen af NemSMS er det stadig kun enkelte hospitaler i Region Hovedstaden, der aktivt bruger servicen og udsender SMS-påmindelser forud for planlagte aftaler. Beregninger viste ellers, at det samlede sundhedsvæsen kunne spare helt op til 133 millioner kroner om året på mindre spildtid, hvis antallet af glemte aftaler blev bragt ned med NemSMS.
At NemSMS ikke har fået den ventede gennemslagskraft kan også hænge sammen med, at en del offentlige myndigheder har udviklet deres egne, konkurrerende løsninger. Således ligger Skat inde med omtrent dobbelt så mange mobilnumre på skattebetalere, som NemSMS-løsningen har i sin database.
»Jeg synes, at tallet af tilmeldte til NemSMS lyder meget lavt, og jeg vil stille mig mere end skeptisk over for, om det her egentligt har givet en serviceforbedring til borgeren,« siger professor og digitaliseringsekspert Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School til Version2.
Rambøll udarbejdede i 2007 rapporten 'Den Digitale Taskforce - Potentialevurdering af NemSMS', hvori det fremgår, at NemSMS efter et år burde have omkring 160.000 tilmeldte. Nu, hvor NemSMS er over et år gammel, har kun halvt så mange som forventet tilmeldt sig ordningen, og så godt som ingen myndigheder bruger løsningen aktivt til at sende beskeder til borgeren.
Stadig langt til målet
Økonomistyrelsens ansvarlige kontorchef Michael Busk-Jepsen har indtil videre ikke villet interviewes om NemSMS-løsningen af Version2, men har indvilget i at svare på skriftlige spørgsmål. Begrundelsen for tavsheden er ifølge Økonomistyrelsen, at den fremtidige strategi på it-området endnu er ukendt på grund af det nye regeringsgrundlag.
I øjeblikket sendes ugentligt i størrelsesordenen 5.000-7.000 SMS'er gennem løsningen. Langt hovedpartens af SMS'erne sendes dog for at bede brugeren om at validere sit mobilnummer eller bekræfte sin tilmelding til en påmindelses-service, og altså ikke egentlige SMS-påmindelser. Hvor mange reelle SMS-påmindelser, der sendes, kan Version2 heller ikke få oplyst.
I Rambølls rapport nævnes udtrykkeligt, at det kræver massiv markedsføring, samt gode strategiske partnerskaber at få borgeren til at tilmelde sig servicen for at nå op på en kritisk masse af brugere. Og den manglende markedsføring kan snildt kan være forklaringen på den ringe tilmeldingsgrad til NemSMS, vurderer Kim Normann Andersen.
»Når man skal indsamle telefonnumre, kan det ske på tre måder: Først ved at borgeren kontaktes, når de henvender sig til den offentlige sektor. Eller kontaktes via Skats hjemmeside, som har rigtig mange numre i forvejen – såfremt det kan lade sig gøre lovmæssigt. For det tredje når man som borger har førstegangsberøring med for eksempel jordemoderafdelingen eller står på en venteliste. Her skal man som borger gøres opmærksom på, at man har en forpligtelse til at møde op til sin aftale, og at det kan koste et gebyr, hvis man ikke gør det,« siger han.
At dømme ud fra de 80.000 telefonnumre, som NemSMS har indsamlet, mener Kim Normann Andersen derfor ikke, at Økonomistyrelsen har været særligt aktiv med at gøre opmærksom på servicen over for borgeren.
»Det virker som om, at NemSMS har brugt den danske metode med, at man bare håber, at borgeren selv henvender sig. Men man bliver nødt til også at have pisken med, ikke kun guleroden. Så mit gæt er, at ingen af de tre førnævnte kontaktmetoder er blevet brugt over for borgeren,« siger han.
Efter planen skal alle fem regioner tage løsningen i anvendelse i løbet af 2012. Ud over sundhedsvæsenet anvender Odense Kommune og NemRefusion også NemSMS.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.