Millionsystem samler støv: NemSMS har hverken afsendere eller brugere

10. oktober 2011 kl. 06:5916
Så godt som ingen myndigheder bruger milliondyr NemSMS-løsning - i stedet har de udviklet egne, konkurrerende løsninger
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

80.000 borgere har registreret deres mobilnummer på borger.dk, så de har mulighed for at få SMS-beskeder fra det offentlige. NemSMS-løsningen giver for eksempel mulighed for at minde borgeren om aftaler i sygehusvæsenet, om bøger, der skal afleveres på biblioteket eller om frister for selvangivelsen.

Men et år efter lanceringen af NemSMS er det stadig kun enkelte hospitaler i Region Hovedstaden, der aktivt bruger servicen og udsender SMS-påmindelser forud for planlagte aftaler. Beregninger viste ellers, at det samlede sundhedsvæsen kunne spare helt op til 133 millioner kroner om året på mindre spildtid, hvis antallet af glemte aftaler blev bragt ned med NemSMS.

At NemSMS ikke har fået den ventede gennemslagskraft kan også hænge sammen med, at en del offentlige myndigheder har udviklet deres egne, konkurrerende løsninger. Således ligger Skat inde med omtrent dobbelt så mange mobilnumre på skattebetalere, som NemSMS-løsningen har i sin database.

»Jeg synes, at tallet af tilmeldte til NemSMS lyder meget lavt, og jeg vil stille mig mere end skeptisk over for, om det her egentligt har givet en serviceforbedring til borgeren,« siger professor og digitaliseringsekspert Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rambøll udarbejdede i 2007 rapporten 'Den Digitale Taskforce - Potentialevurdering af NemSMS', hvori det fremgår, at NemSMS efter et år burde have omkring 160.000 tilmeldte. Nu, hvor NemSMS er over et år gammel, har kun halvt så mange som forventet tilmeldt sig ordningen, og så godt som ingen myndigheder bruger løsningen aktivt til at sende beskeder til borgeren.

Stadig langt til målet

Økonomistyrelsens ansvarlige kontorchef Michael Busk-Jepsen har indtil videre ikke villet interviewes om NemSMS-løsningen af Version2, men har indvilget i at svare på skriftlige spørgsmål. Begrundelsen for tavsheden er ifølge Økonomistyrelsen, at den fremtidige strategi på it-området endnu er ukendt på grund af det nye regeringsgrundlag.

I øjeblikket sendes ugentligt i størrelsesordenen 5.000-7.000 SMS'er gennem løsningen. Langt hovedpartens af SMS'erne sendes dog for at bede brugeren om at validere sit mobilnummer eller bekræfte sin tilmelding til en påmindelses-service, og altså ikke egentlige SMS-påmindelser. Hvor mange reelle SMS-påmindelser, der sendes, kan Version2 heller ikke få oplyst.

I Rambølls rapport nævnes udtrykkeligt, at det kræver massiv markedsføring, samt gode strategiske partnerskaber at få borgeren til at tilmelde sig servicen for at nå op på en kritisk masse af brugere. Og den manglende markedsføring kan snildt kan være forklaringen på den ringe tilmeldingsgrad til NemSMS, vurderer Kim Normann Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når man skal indsamle telefonnumre, kan det ske på tre måder: Først ved at borgeren kontaktes, når de henvender sig til den offentlige sektor. Eller kontaktes via Skats hjemmeside, som har rigtig mange numre i forvejen – såfremt det kan lade sig gøre lovmæssigt. For det tredje når man som borger har førstegangsberøring med for eksempel jordemoderafdelingen eller står på en venteliste. Her skal man som borger gøres opmærksom på, at man har en forpligtelse til at møde op til sin aftale, og at det kan koste et gebyr, hvis man ikke gør det,« siger han.

At dømme ud fra de 80.000 telefonnumre, som NemSMS har indsamlet, mener Kim Normann Andersen derfor ikke, at Økonomistyrelsen har været særligt aktiv med at gøre opmærksom på servicen over for borgeren.

»Det virker som om, at NemSMS har brugt den danske metode med, at man bare håber, at borgeren selv henvender sig. Men man bliver nødt til også at have pisken med, ikke kun guleroden. Så mit gæt er, at ingen af de tre førnævnte kontaktmetoder er blevet brugt over for borgeren,« siger han.

Efter planen skal alle fem regioner tage løsningen i anvendelse i løbet af 2012. Ud over sundhedsvæsenet anvender Odense Kommune og NemRefusion også NemSMS.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
18. oktober 2011 kl. 13:49

Når man nu har valgt at lave NemSMS tungt, kompliceret og besværligt, så er det da et sundhedstegn at der er myndigheder der laver deres egne konkurrerende løsninger.

I mine øjne er målet lave noget som hjælper den enkelte myndighed OG borgerne, og samtidigt skal det være nemt at håndtere.

Så hvorfor skyder artiklen på de myndigheder, der forsøger at lave en løsning, der hvor NemSMS har fejlet ?

Bevares, i teorien kan der være tilfælde hvor det er bedre at lave en brugbar version af NemSMS. Men når man har en tankegang, så man gør en simpel SMS-service afhængig af E-boks, så tror jeg at man kan vente rigtigt længe inden man ser en brugbar løsning fra den kant.

12
11. oktober 2011 kl. 19:04

Telefonerne burde have en funktion så man kunne blokkere al SMS, eventuelt kunne teleselskaberne have det. Der findes ikke noget mere irriterende end at modtage SMS i tide og utide.

Et kalde noget NemSMS tyder på at det virker direkte modsat. For eksempel hvis man har forskellige former for gigt er det stort set umuligt at indtaste en SMS, da det så ikke længere går hurtigt nok.

Ser man dårligt er SMS også en håbløs mulighed (lige som NemID er det).

I andres indlæg kan jeg se, der er enighed om det bør have modstand.

For mig virker det som nogle prøver at indføre en teknologi fordi man kan, ikke fordi nogen får noget ud af det.

13
12. oktober 2011 kl. 08:26

indføre en teknologi fordi man kan, ikke fordi nogen får noget ud af det

Jeg synes nu ideen er god for dem der har mulighed for det. Jeg erkender at der er en del - så som dårligt seende - der ikke får gavn af det. Imidlertid er jeg da glad for at biblioteket sender mig en sms når jeg er ved at aflevere en bog for sent. Jeg sparer 10 kroner og biblioteket sparer et brev der givet inkl. porto koster 20 kroner.

Det skal bare være noget man selv melder sig til.

11
10. oktober 2011 kl. 17:35

... slet ikke at bliver bombarderet med SMS?

Kanske er jeg blot ved at blive gammel - men jeg foretrækker nu selv at styre mine aftaler uden en masse SMS i tide/utide.

Men de øvrige indlæg tyder på at brugervenligheden trænger til en løft så dem der ønsker at bruge NemSMS også kan komme til det :-)

15
12. oktober 2011 kl. 17:54

Selvfølgelige husker jeg at komme - selv om det er nogle år siden jeg var teenager kan jeg godt finde ud af at bruge kalenderfunktionen i min mobil - og så bestemmer jeg, og ikke den anden aftalepart, hvornår jeg skal påmindes om aftalen :-)

Jeg er lidt i tvivl om NemSMS reelt afhjælper problemet med manglende fremmøde - for hvornår skal SMS sendes? Hvis den sendes en time før mødetidspunkt er det for sent hvis man skal fra Vestjylland til Østfyn - og hvis den sendes dagen i forvejen vil mange af dryssehovederne nå at glemme aftalen til næste dag.

10
10. oktober 2011 kl. 14:52

Husk nu på at alt er som det skal være. Mig bekendt har det offentlige aldrig lavet noget frontend arbejde - det er derfor det er så tungt. Når mine bøger er ved at skulle afleveres får jeg sms og det samme når jeg skal til tandlæge eftersyn.

Det offentlige kunne jo bare lave en sms oprettelse på kommunernes hjemmeside, så man kan tilmelde sig der.

Som en anden skrev - når der står "nem" foran et eller andet skal man være meget forsigtig :-)

9
10. oktober 2011 kl. 13:49

navngiv aldrig noget med forstavelsen NEM, det ender galt.

8
10. oktober 2011 kl. 13:39

Opskriften på succes kan læres af nemid: gør nemsms obligatorisk, og hyr et antal gode spindoktorer, så skal det nok blive erklæret en succes. Det er lige meget om servicen er særlig brugervenlig, sikker eller på anden måde byder på nogen fordele for brugerne.

6
10. oktober 2011 kl. 12:22

Scary stuff!

4
10. oktober 2011 kl. 11:18

Det er fantastiskt, at et system der skulle være nemt og en lttelse for alle kan gøres så besværligt. Jeg sidder selv i et firma der udvikler SMS-løsninger og det er det letteste i verden at få det til at virke. Så det offentlige system har virkeligt forsøgt at besvæliggøre selv den letteste løsning.

7
10. oktober 2011 kl. 13:16

@Henrik Der er meget nemt at lave en enkelt stående system - det svære at få forskellige systemer med - det er reelt budskabet i artiklen. Selve det basale med at sende SMS (og email) virker. Jeg fx har valgt at få beskeder på email i stedet SMS. Og jeg har samme oplevelse med at borger.dk er svært at findes rundt i.

Og derudover - i stedet for en besked dagen før, ville jeg hellere have en kalender, hvorfra mine mødetidspunkter kunne løbende importes til egen klient - så kunne det bruges som et værktøj...

2
10. oktober 2011 kl. 10:47

NemSMS. Det skal da prøves..så jeg loggede ind på borger.dk (Via digital signatur selvfølgelig) og forsøgte at oprette en NemSMS.

Jes syntes det er en rigtig fin ide, og jeg vil selv nødigt gå glip af en læge-tid eller lignende. Uanset hvor jeg klikkede rundt om info ang. NemSMS endte jeg her:https://www.borger.dk/OmBorgerDK/Post/Sider/post-paa-borger-dk-og-NemSMS.aspx?#RichHtmlField2Bookmark3

HVOR DER STÅR FØLGENDE: Servicebeskeder fra det offentlige på sms (NemSMS) På borger.dk kan du også tilmelde dig servicebeskeder. Vi kalder det NemSMS, fordi det gør det nemt for dig at huske fx undersøgelser, frister og møder hos det offentlige (fx en undersøgelse på sygehuset). Og hvis du skifter mobilnummer, skal du kun huske at oplyse dit nye nummer til det offentlige ét sted – nemlig på borger.dk. Du kan også modtage påmindelserne på din private e-mail og i din digitale postkasse.

OG SÅ VAR DER IKKE ØVRIGE LINKS TIL HVOR MAN RENT FAKTISK OPRETTER EN NEMSMS.

Jeg havde nær opgivet at oprette mig NemSMS.

Men efter at have gennemsøgt sitet for NemSMS fandt jeg selv dette link.

https://www.borger.dk/Nyheder/Sider/Kom-godt-i-gang-med-digital-post.aspx

Hvorefter jeg erkendte, at man tilsyneladende skal "oprette" en postkasse…for at få en NemSMS, ved at klikke på linket:

Tilmeld dig NemSMS og post på borger.dk

Jeg ville ikke umiddelbart have nogen postkasse via e-boks på borger.dk, for jeg har allerede en e-boks, men forsatte alligevel.

Under oprettelsen af postkassen står det ikke et eneste ord om NemSMS? Jeg blev faktisk i tvivl om jeg overhovedet var ved at oprette det rigtige. Dog var det lidt info om NemSMS i info boksen under:

Hvad hvis jeg kun er interesseret i at modtage ser-vicebeskeder?

Man stilles en masse spørgsmål, om man vil samle sine beskeder et sted fra private og offentlige, og det give umiddelbart ikke nogen mening. Jeg sad med en underlig mavefornemmelse om jeg var ved at lave problemer for mig selv og min eksisterende e-boks, og var lige ved at stoppe flere gange.

Efter "oprettelsen" sad jeg så til min store forbavselse og så på min eksisterende e-boks, men mine bank, ATP, pension og alt muligt andet. Forbløffet var jeg mildest talt over at have "OPRETTET" en e-boks, som jeg havde i forvejen. Jeg anede ikke hvordan jeg var blevet logget ind på min e-boks, men den må jo have genbrugt mit digitale signatur og viderestillet mig til e-boks.

Jeg var aldrig rigtig med på hvad det var jeg lavede, og var rigtigt meget i tvivl om konsekvenserne af mine valg. Ordvalget ..at oprette en postkasse, er jo helt forkert når man blot tilføjer borger.dk til sin eksisterende e-boks.

Hvorfor ikke bare sig ja..til tilslutning af post og NemSMS via e-boks..og så give siden ens e-boks e-mail..herefter kan man så logge på sin e-boks og acceptere den nye service, lige som alle andre nye services der tilbyder sig?

Ualmindeligt elendigt lavet efter min mening.

Det forstås hvorfor så få har "oprettet sig"

Tue

(Jeg opfordrer hermed version2's kyndige webbrugere til at forsøge sig, og skrive om deres mavefornemmelser under "oprettelsen af NemSMS")

1
10. oktober 2011 kl. 09:56

Vejledningen på Borger.dk nævner fx intet om, at Profiloplysninger i virkeligheden skal findes under fanebladet 'Indstillinger', hvorefter man skal finde knappen 'Ret oplysninger'. Så kan man endelig få lov til at skrive sit mobilnummer...

3
10. oktober 2011 kl. 10:52

@Mads Grøftehauge.

Det kan man kun hvis man allerede har "oprettet" en "postkasse" som i virkeligheden er ens egen e-boks...på borger.dk.

Forviringen er totalt...efter min mening ;O/

tue

5
10. oktober 2011 kl. 11:35

Den vejledning jeg fandt (som er en helt tredje) tager ganske rigtigt som udgangspunkt, at man endnu ikke har oprettet en postkasse på borger.dk. Det havde jeg tilsyneladende, men jeg husker intet om det og har helt sikkert aldrig set den før. Det er tilsyneladende en slags delmængde af ens eBoks, som kun viser beskeder fra det offentlige. Man skal lige sætte et flueben et sted i sine indstillinger og godkende over for sig selv, at man må få vist resten af sin eBoks i sin egen postkasse på borger.dk. Fantastisk.