Millionpulje skal lokke bredbånd til Bornholm

28. august 2014 kl. 15:1612
Millionpulje skal lokke bredbånd til Bornholm
Illustration: Morten K. Thomsen.
Statspulje udloves til en virksomhed, der leverer bredbånd til solskinsøen. Men bornholmerne får ingen garanti for hurtigt net i 2020, advarer ekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

60 millioner i statsstøtte til første og bedste bredbånd på Bornholm. Erhvervsstyrelsen har netop sparket gang i en udbudsrunde, der skal bringe 100-megabit bredbånd til omkring 10.000 husstande på øen i 2020.

»Bornholmerne kan se frem til et markant løft i adgangen til hurtigt bredbånd, som kan bidrage til øget vækst og udvikling på Bornholm – det gælder både borgere, virksomheder og sommerhusejere på øen,« siger erhvervs og vækstminister Henrik Saas Larsen i en meddelelse.

Tilskuddet skal gives til den ansøger, der hurtigst kan give det bedste bredbånd til flest mulige bornholmere. Målsætningen er 100-megabit download og 30-megabit upload i 2020, men i 2016 kan hastigheder ned til 30/5-megabit godtages. Umiddelbart virker aftalen godt skruet sammen, mener laboratorieingeniør Michael Jensen, der forsker i digital infrastruktur og bredbåndsudvikling på Aalborg Universitet. Dog er der et smuthul, der bekymrer eksperten.

»Der er åbnet for en kattelem. Hvis man ved 2020 ikke efterkommer hastighedskravene, skal man betale tilskuddet tilbage, og så er bornholmerne jo fuldstændig lige vidt,« siger Michael Jensen til Version2.

Bornholmer-huse kan være for dyre at give bredbånd

Af udbudsmaterialet fremgår det, at hvis firmaet ikke kan leve op til hastighedskravene eller ikke dækker så mange adresser som lovet, skal tilskuddet betales tilbage, og der kan komme en bod på op til 10 millioner kr. Og det er et lille beløb, hvis vi taler virksomheder i TDC-størrelsen, mener Michael Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskeren kan dog godt se pointen i, at selskabet ikke tvinges til at koble afsides husstande til bredbåndsnettet.

»Bornholm er jo en klippeø, så man kan ikke bare grave i blød muld og lægge fiberkabler. Man må erkende, at visse huse på Bornholm kan være så dyre at tilslutte, at det ikke kan lade sig gøre med en fornuftig forretningsplan selv med tilskud,« siger han.

De 60 millioner kr. gives som et tilskud fordelt over to år. For at få det fulde beløb, skal virksomheden selv lægge en tredjedel af udgifterne – altså en investering på 30 millioner kr. Argumentet for, at netop Bornholm skal have bredbånds-tilskud, er, at det er den ø, hvor der er flest mennesker med dårlig net-forbindelse. Det er ifølge Michael Jensen svært at vurdere, hvor langt tilskuddet kommer til at række. En fiber-infrastruktur koster typisk mellem 15.000 og 30.000 per husstand, og i et besværligt område som Bornholm med klippegrund og spredte huse ender prisen sandsynligvis i toppen af den skala, vurderer forskeren.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
30. august 2014 kl. 13:03

Er det bare mig, eller står der intet om hvilken priskategori de havde regnet med at slutbrugerne forventes at skulle betale?

Tænkt eksempel: Mit firma levere 100/100mbit til alle, med en etableringstid på 3 mdr, såfremt de kan betale 100k i etableringsomkostninger og 2000kr løbende. Så ville jeg næsten kunne overholde deres krav om at kunne etablere til så mange som kravet lyder på. At kunderne så ikke ønsker min løsning er vel i og for sig ligegyldigt. 60Millioner lige ned i foret!

60 millioner i statsstøtte til <em>første</em> og <em>bedste</em> bredbånd

En dybere og mere sigende formulering af hvad de ønsker, tak!

8
30. august 2014 kl. 13:54

At kunderne så ikke ønsker min løsning er vel i og for sig ligegyldigt. 60Millioner lige ned i foret!

Du skal selv komme med 30 millioner. Så det er >ikke< 60 millioner ned i foret. Tværtimod.

Problematikken med tilskuddet er at ingen af de etablerede parter kunne finde på at gå sammen. Det var jo ellers oplagt og så åbne nettet for alle leverandører. Kun de rigtigt store på markedet kan løfte opgaven. Det er de færreste mindre firmaer der kan stille med 60 millioner.

3
29. august 2014 kl. 14:30

Kunne man ikke kigge på Samsø...https://net4samso.dk/ Jeg kender ikke deres løsning i detaljer, men så vidt jeg ved at den etableret af det lokale samfund, og som udgangspunkt har jeg mere tiltro til at de kan/har gjort det bedre og billigere end nogen embedsmænd eller etableret ISP'er kan gøre?

9
30. august 2014 kl. 13:56

Kunne man ikke kigge på Samsø...https://net4samso.dk/

I flg. denne artikel, så har Bornholm frabedt sig en trådløs løsning:

"Et alternativ til at lægge fiberkabler kan ifølge udbudsmaterialet være et lynhurtigt trådløst internet. Men den løsning har bornholmerne dog selv frabedt sig, fordi øens mange bakker gør den teknologi særdeles ineffektiv."https://www.version2.dk/artikel/ingen-ideel-leverandoer-af-bredbaand-til-bornholm-68393

De er så åbenbart ikke klar over at bakker faktisk kan være en fordel i nogle situationer.

11
30. august 2014 kl. 16:04

De er så åbenbart ikke klar over at bakker faktisk kan være en fordel i nogle situationer.

Der er vist mange tekniske forhold omkring trådløse løsninger, som man ikke på Bornholm har ønsket at se i et realistisk lys.

4G/LTE800 med router og antenne kan give god, hurtig og ganske stabil internet adgang. Især TDC har allerede en god dækning med både 4G og 3G/UTMS900 på Bornholm (TDC mangler vist 2-5 nye master).

Meget store dele af Bornholm har faktisk også ganske god fastnet adgang til internettet, hvis vi ser på hastigheder bare lidt under 100/30.

Det er ulykkeligt for Bornholm, at man ikke kan enes om at bruge en kombination af de forskellige teknologier, der samlet set med få undtagelser vil kunne give alle husstande en ganske rimelig internetadgang.

Det er adskillige fremskudte punkter i kobbernettet - og adgang til vectoring herfra og fra de små centraler. Det er en kombination af kobber og fiber i Rønne, hvor 1/3 af alle bor. Og det er fast installeret 4G/LTE800 til mere isolerede husstande.

TDCs kobber og udbygning til fremskudte punkter skal jo tilbydes til de øvrige leverandører til en engros fastsat af erhvervsstyrelsen.

TDC kan levere fiber (gratis installation) til 90 af alle firmaer i Rønne postnummer.

Lars :)

4
29. august 2014 kl. 14:34

Kunne man ikke kigge på Samsø...https://net4samso.dk/
Jeg kender ikke deres løsning i detaljer, men så vidt jeg ved at den etableret af det lokale samfund, og som udgangspunkt har jeg mere tiltro til at de kan/har gjort det bedre og billigere end nogen embedsmænd eller etableret ISP'er kan gøre?

Er seneste nyt i den sag ikke, at de har problemer med hastigheden, fordi kravene hele tiden stiger, og deres trådløse netværk ikke kan følger med, i takt med at folk flytter deres ting i skyen og streamer film og musik etc.?

5
30. august 2014 kl. 12:55

Behov avler yderligere behov.. Løsningen er at de skifter til en nyere trådløs standard, og sætter flere trådløse access points op. Løsningen inkluderede også etableringen af en fiberring, som der ikke var behov for, da folk blot sad og læste facebook opdateringer..

Det problem du beskriver, har alle isp'er, uden undtagelse. Nogen har så bare oparbejdet en kapital igennem overpriser, så imødekommelsen af bredere brug af din Internet linje kan opfyldes. (selvfølgelig findes termer som 'fair use' også.. sjovt nok på den sidste kategori af firmaer)

Ontopic: Når du ved hvad kravene er i fremtiden, her 30/5mbit til alle de tilsluttede i 2016, og 100/100 i 2020, gør det absolut opgaven mere overskuelig, og nem at tilgå, end en opgave der heder; Prøv at etabler noget, ser hvor mange der kommer på - vi ved for resten ikke hvor behovet er, hvornår det er, eller om de vil acceptere at betale xx antal kroner, imens du prøver at imødekomme behov på bagsiden af behovskravene.

30/5 kan måske til nød og næppe imødekomme's via Wifi, men ikke 100/100, selv mec AC standarder, og hvad der ellers må komme af standarder til da. For flere brugere/kunder på samme tid, that is..

13
31. august 2014 kl. 13:17

Nu er vi jo så heldige at have haft denne debat, over flere tråde Jens.
I alle de debatter har du tilmed haft rig mulighed for at sige hvorfor folk tager fejl.
Skal vi prøve igen, nu hvor du siger hvad folk rent faktisk tager fejl i.
Alternativ kan du jo tage et blik på de tidligere samsø net debatter, hvor du sørme selv har kommenteret, om præcist det samme.</p>
<p>Lad nu være med at få dette til at ligne Nationen!

Du skriver helt specifikt følgende:

30/5 kan måske til nød og næppe imødekomme's via Wifi, men ikke 100/100, selv mec AC standarder.

Jeg kan bare konstatere at 30/5 ikke er noget problem at imødekomme, og heller ikke 100/100, hvis man bruger AC standarden. Det udstyr med AC standarden jeg har kørende leverer uden problemer meget mere. Fordi at de har problemer på Samsø, så er det jo ikke ensbetydende med at det ikke kan lade sig gøre og at andre ikke kan klare opgaven.

Stadigvæk, hatten af for Samsø. Det er folk uden erfaring udi netværk, der har givet sig i kast med et kæmpe projekt og støder ind i problemer, mange af dem skabt pga. manglende erfaring/viden, mange andre pga. landskabet og muligheder/ikke muligheder for opsætning af udstyr. Ja, men det er altså ikke ensbetydende med at teknologien ikke kan klare forskellige hastigheder og at andre ikke kan levere de hastigheder.

Hvis man skal påstå noget, så skal man have sin viden i orden. Det har du så ikke på dette område kan jeg konstatere. Hvis du i stedet havde skrevet

"30/5 tror jeg kan være svært at imødekomme via WIFI, og jeg tror det vil være endnu sværere med 100/100 selvom man bruge AC standarden."

Så havde du også fået et helt andet svar.....

Så det er sådan set dig selv der får det til at ligne Nationen....

12
31. august 2014 kl. 01:20

Nu er vi jo så heldige at have haft denne debat, over flere tråde Jens. I alle de debatter har du tilmed haft rig mulighed for at sige hvorfor folk tager fejl. Skal vi prøve igen, nu hvor du siger hvad folk rent faktisk tager fejl i. Alternativ kan du jo tage et blik på de tidligere samsø net debatter, hvor du sørme selv har kommenteret, om præcist det samme.

Lad nu være med at få dette til at ligne Nationen!

1
28. august 2014 kl. 16:20

Det er meget værre på Langeland og flere steder i Vestjylland.

Bornholm har en befolkningstæthed på 50 pr. kvkm, og langt de fleste bor i randzonen langs kysten.

Når Bornholm ser tung ud i bredbåndsdækningen - i lighed med flere andre egne - skyldes det primært, at der er så lidt kabel-tv på Bornholm. Men dem, der bor bymæssigt med kabel-tv, kan som regel også få XDSL med rimelig hastghed.

Men med den metode, der anvendes i bredbåndskortlægningen sammenlægges kabel-tv og XDSL på en sådan måde, at det giver indtryk af større dækning for alle i et postnummer.

Men Bornholm har ikke så meget kabel-tv og voila - statistikken viser, at Bornholm er nødlidende. Men som sagt er mange andre egne meget mere nødlidende uden for de områder, der er dækket af kabel-tv.

Gå selv ind på kortlægningen, hvor I tydeligt ser sammenhængen mellem kabel-tv og den påståede dækning for alle i et postnummer:

https://erhvervsstyrelsen.dk/file/444481/bredbaandskortlaegning-2013.pdf

Og selv om det er så tydeligt kører ammestuehistorierne om baggrunden for bornholmsstøtten ufortrødent videre.