Millioninvestering fra Silicon Valley i dansk logningsfirma
Umiddelbart skulle man ikke tro, at et dansk softwarefirma, der specialiserer sig i konsolidering og analyse af logfiler ville tiltrække opmærksomhed og millioner af dollars fra et globalt venture kapitalfirma med base i Silicon Valley.
Nu er logfiler jo ikke den mest avancerede teknologi i 2019 og er der ikke nok softwarefirmaer i Silicon Valley at smide millioner efter?
Jo, men ikke desto mindre har det Aarhus-baserede Humio modtaget en kapitalindsprøjtning fra et af de mest velrenommerede venture kapital-firmaer Accel, som blandt andet tidligere har spottet potentialet i Spotify, Deliveroo, Slack, Dropbox, Supercell og en række andre succesrige virksomheder.
Det er tæt på 60 millioner kroner, som Accel investerer i det danske firma, som blev startet af en række medarbejdere fra udviklingshuset Trifork, som nogle af Version2's læsere formentlig kender som arrangør af Goto-konferencerne.
Distribuerede filer samles eet sted
Humio skaber et realtidsbillede af sundhedstilstanden for dine it-systemer ved at konsolidere data fra de mange logfiler, som på det ene eller andet sted dannes af it-systemer i dag.
Logfilerne for et system er ofte spredt ud på forskellige servere – nogle i virksomheden, andre i skyen hos Amazon eller Microsoft og atter andre hos diverse samarbejdspartnere, der leverer forskellige (mikro-)services til en virksomheds system – og det kan være svært at få et overblik over den ofte meget værdifulde information, der er drysset ud som guldstøv i diverse logfiler.
Der findes andre logmanagementsystemer på markedet, men stifterne af Humio så et hul i markedet, da de ikke mente, at der var noget, som dækkede de behov, som er opstået som følge af virksomhedernes ændrede infrastruktur.
»Tingene er blevet mere komplicerede med stigende anvendelse af cloud, og der er sket et virkelig skifte i, hvordan virksomheder opererer deres infrastruktur med anvendelse af microservices, kubernetes i private eller offentlige skyer sammen med servere in-house,« forklarer CEO hos Humio, Geeta Schmidt.
Forespørgselssprog for devops og sikkerhedsfolk
Det er erfaringer fra diverse projekter i Trifork-regi, som folkene bag Humio har baseret deres design af Humio-systemet på.
Blandt andet har de gjort det nemmere at importere de massive logdatamængder og importere dem i en tidsserie database, så der er styr på, hvilke hændelser der skete hvornår.
Devops og sikkerhedsfolk kan lave ad hoc-forespørgsler ved hjælp af et forespørgselsprog, der baserer sig på command pipes, som det kendes fra Unix og Linux.
Skalerer op
Nogle af pengene fra Accel skal blandt andet bruges til at ansætte flere folk til udvikling af systemet, så det passer ind i de store virksomheder, som nu er blandt Humios kunder.
»I starten var Humio rettet mod små teams; 10-20 folk. Nu får vi kunder med større teams, da det mere er enterprise-kunder. Så der skal vi sørge for at det er velegnet til den slags kunder,« forklarer Geeta Schmidt.
Blandt kunderne er en mastodont som Microsoft, ligesom Bloomberg også er en kundereference.
Humio er begyndt at få mange store kunder i USA, så derfor skal der mandes op på det amerikanske marked.
»Vi skal vokse markant i USA, da mange kunder er baseret der. Vi har et salgskontor i San Francisco og i det nordøstlige af USA skal vi også have et kontor, i New York eller Boston,« siger Geeta Schmidt.
Selve udviklingen af Humio vil dog fortsat foregå i Danmark, primært i Aarhus.
»Vi beholder udviklingen i Danmark. Der er rigtig gode folk i Danmark,« siger Geeta Schmidt, der mener, at Aarhus er et fremragende sted for softwarefirmaer:
»I mine øjne er Aarhus Danmarks Silicon Valley.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.